Έντονη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα αναφορικά με την εξέλιξη του δημογραφικού στη χώρα μας, κι έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους ότι ο ελληνικός πληθυσμός μειώνεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον του ελληνισμού.
-
της Δέσποινας Σωτηρίου
Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στις ακριτικές περιοχές, και κυρίως στην Θράκη, η οποία δέχεται συχνά τις προκλήσεις της γείτονος, με το μουσουλμανικό στοιχείο να ενισχύεται.
Σε μια προσπάθεια να δώσει κίνητρο και να ενισχύσει τις Ορθόδοξες οικογένειες, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την τελευταία της συνεδρία αποφάσισε για μία ακόμα χρονιά να περιηγηθεί δίσκος στους ιερούς Ναούς ανά την χώρα, προς «περαιτέρω στήριξιν και ανάπτυξιν του Προγράμματος διά την επιδότησιν των Χριστιανικών Οικογενειών της Θράκης προς απόκτησιν τρίτου τέκνου».
Η εφαρμογή του ευεργετικοτάτου αυτού μέτρου αποφασίστηκε αρχικά κατά την Συνεδρία της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τον Οκτώβριο του έτους 1999. Τα αποτελέσματα από τότε είναι λίαν εντυπωσιακά, δεδομένου του αξιοσημείωτου αριθμού γεννηθέντων τρίτων τέκνων.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Εκκλησία της Ελλάδος, κατά την έναρξη της εφαρμογής του Προγράμματος το έτος 1999 στη Θράκη, επιδοτούνταν περί τις 300 τρίτεκνες οικογένειες, ενώ σήμερα ο αριθμός των οικογενειών οι οποίες έχουν επιδοτηθεί έχει ξεπεράσει τις 4.100 και το ύψος της δαπάνης της επιχορηγήσεώς τους έχει ανέλθει στο ποσό των 21.900.000 ευρώ περίπου.
Ωστόσο η γενική εικόνα δεν παύει να είναι ανησυχητική:
Κοιτώντας κανείς τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής από το 2012 έως και 2019, θα διαπιστώσει ότι η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχει μειωθεί σε πληθυσμό –μέσα σε μόλις 8 χρόνια- κατά 20.000 περίπου κατοίκους.
Και μάλιστα σε κανένα από τα οκτώ αυτά χρόνια δεν έχουν καταγραφεί περισσότερες γεννήσεις απ’ ό,τι θάνατοι.
Η μεγαλύτερη διαφορά καταγράφεται το 2019, όταν γεννήθηκαν στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 4.217 παιδιά, πλην όμως έφυγαν από τη ζωή 7.613 κάτοικοι. Επίσης, όπως επισημαίνει το xronos.gr σε καθένα από τα τελευταία 8 χρόνια, οι θάνατοι είναι τουλάχιστον 1.900 περισσότεροι από τις ετήσιες γεννήσεις, ενώ τα τελευταία 3 χρόνια είναι τουλάχιστον 2.900 περισσότεροι ετησίως.
Άξιο αναφοράς είναι πως από το 2013 έχουν να καταγραφούν περισσότερες από 5.000 γεννήσεις ετησίως, με τον αριθμό των γεννήσεων να είναι σχεδόν κάθε χρόνο και μικρότερος
Συνολικά, το χρονικό διάστημα 2012-2019 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν καταγραφεί 38.321 γεννήσεις και 58.923 θάνατοι.
Μικραίνει η Ελλάδα
Ο μόνιμος πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε περίπου κατά 405.000 άτομα, από την 1/1/2011 έως την 1/1/2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.
Τα ανησυχητικά αυτά στοιχεία περιέχονται στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα των καθηγητών Βασίλη Παππά, από το Πανεπιστήμιο Πατρών και Βύρωνα Κοτζαμάνη, από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, μέρος των οποίων παρέθεσε ο κ. Κοτζαμάνης σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.
Μάλιστα, ο πληθυσμός της χώρας μας μειώνεται συνεχώς μετά το 2010 και η απογραφή αναμένεται να το επιβεβαιώσει, σύμφωνα με ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΛ.Ι.Δ.Ε.Κ., καθώς πιθανότατα οι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας μας, στο τέλος του 2021, θα είναι κατά 450.000-500.000 λιγότεροι από αυτούς που απεγράφησαν τον Μάιο του 2011 (υπό την προϋπόθεση ότι η κάλυψη του πληθυσμού στις δύο αυτές απογραφές δεν θα διαφοροποιείται σημαντικά).
Σύμφωνα με τους δύο καθηγητές, οι τάσεις σε περιφερειακό επίπεδο είναι μεικτές. Οι 39 από τους 51 νομούς της χώρας μας (δεν υπολογίζεται το Άγιο Όρος στη συγκεκριμένη έρευνα), είχαν απώλειες πληθυσμού, ενώ αύξηση (πάνω από 6%) είχαν τέσσερις αιγαιοπελαγίτικοι νομοί (Δωδεκανήσων, Σάμου, Χίου και Λέσβου).
Κοινό στοιχείο σε όλους αυτούς τους νομούς είναι ότι «φιλοξενούν» κέντρα υποδοχής προσφύγων, μεταναστών και λοιπών αλλοδαπών. Οκτώ νομοί της χώρας παρουσίασαν μικρότερη αύξηση του πληθυσμού (κάτω από 3%): Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Βοιωτίας, Πιερίας, Θεσπρωτίας, Φωκίδος και Χαλκιδικής.
Υπάρχουν δύο νομοί, Ξάνθης και Κυκλάδων, όπου παρότι οι γεννήσεις είναι περισσότερες από τους θανάτους, χάνουν πληθυσμό λόγω μεγαλύτερου αρνητικού μεταναστευτικού ισοζυγίου, σε σχέση με το αρνητικό φυσικό ισοζύγιο.