Επικαιρότητα
09 Φεβρουαρίου, 2023

Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή, για διάσκεψη ανοικοδόμησης των πληγέντων περιοχών σε Τουρκία-Συρία

Διαδώστε:

Την πρόθεση της Ελλάδας να σταθεί στο πλευρό του λαού της Τουρκίας και της Συρίας, όπως ήδη έχει κάνει με παροχή άμεσης βοήθειας για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια, αλλά και με την παροχή σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην έκτακτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Υπογράμμισε επίσης ότι στο πλαίσιο της συνόδου, στην οποία θα παρίσταται και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι θα εκφραστεί η αμέριστη στήριξη στον αγώνα της Ουκρανίας για την προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας ενώ θα συζητηθούν και μια σειρά κρίσιμα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή οικογένεια όπως η μετανάστευση.

Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα, η χαλάρωση του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι επίσης θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα.

«Είμαστε πρωταγωνιστές στο Ταμείο Ανάκαμψης, είμαστε πρωταγωνιστές στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Συνοχής, από το ΕΣΠΑ, και σε αυτή την πορεία θα εξακολουθούμε να κινούμαστε και το επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Αναλυτικά, προσερχόμενος στη σύνοδο, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται στη σκιά του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία. Θέλω να εκφράσω ακόμα μία φορά την οδύνη μου εκ μέρους ολόκληρου του ελληνικού λαού για τις τραγικές απώλειες. Να επαναλάβω ότι η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των δύο λαών, όπως ήδη έχει κάνει, με παροχή άμεσης βοήθειας για τον εντοπισμό επιζώντων στα συντρίμμια, αλλά και με την παροχή σημαντικής ανθρωπιστικής βοήθειας, προκειμένου να υποστηριχθούν εκατοντάδες χιλιάδες, ενδεχομένως και εκατομμύρια, άνθρωποι οι οποίοι θα βρεθούν το επόμενο διάστημα χωρίς σπίτια.

Επίσης, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή προκειμένου να οργανωθεί εδώ στις Βρυξέλλες μία Διάσκεψη Δωρητών, έτσι ώστε να βρεθούν πρόσθετοι οικονομικοί πόροι για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών.

Η Σύνοδος Κορυφής θα μας δώσει την ευκαιρία να υποδεχτούμε τον Πρόεδρο Zelensky για να επαναλάβουμε ακόμα μία φορά την αμέριστη στήριξή μας στον αγώνα της Ουκρανίας για την προάσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας, σε αυτή την προσπάθεια θεωρείται δεδομένη και θα δώσουμε τη δυνατότητα στον ουκρανικό λαό και στην ουκρανική κυβέρνηση να μπορεί να διαπραγματευτεί μία δίκαιη ειρήνη με τον Ρώσο εισβολέα, με τους όρους όμως που η ίδια θα θέσει.

Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε δύο κρίσιμα θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή οικογένεια. Το πρώτο αφορά τα ζητήματα της μετανάστευσης, ειδικά της παράνομης μετανάστευσης, η οποία πάλι δείχνει έντονες τάσεις σημαντικής αύξησης τον τελευταίο χρόνο.

Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να αγωνίζεται έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει περισσότερα για να προστατέψει τα εξωτερικά της σύνορα. Είναι κάτι που ως χώρα το κάνουμε ήδη αλλά προσβλέπουμε σε ακόμα μεγαλύτερη ευρωπαϊκή υποστήριξη. Και θα εξακολουθούμε να διεκδικούμε πρόσθετους ευρωπαϊκούς πόρους, έτσι ώστε να έχουμε όλα τα μέσα στη διάθεσή μας για να φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας.

Και όταν αναφέρομαι σε όλα τα μέσα, αναφέρομαι και στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να χρησιμοποιήσει φυσικά εμπόδια, όπως ο φράχτης τον οποίον κατασκευάζουμε στον Έβρο.

Την ίδια στιγμή, είναι δεδομένο ότι η Ευρώπη θα πρέπει να επιταχύνει τις πολιτικές επιστροφών, έτσι ώστε όσοι δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν γρήγορα στις χώρες προέλευσης.

Ταυτόχρονα, θα συζητήσουμε και θέματα ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, υποστήριξης των τεχνολογιών εκείνων που θα μας επιτρέψουν να κάνουμε γρήγορα την πράσινη μετάβαση. Είναι μια συζήτηση η οποία καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτική, μετά τις αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ελλάδα υποστηρίζει επί της αρχής τη χαλάρωση του πλαισίου κρατικών ενισχύσεων, η οποία όμως πρέπει να γίνει με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι προσωρινός και στοχευμένος και να μην φέρνει σε δύσκολη θέση χώρες οι οποίες δεν έχουν τόσο δημοσιονομικό χώρο ώστε να υποστηρίξουν τις εθνικές τους επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, η Ευρώπη θα εξακολουθεί να αγωνίζεται σε όλα τα μέτωπα, για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της. Ένας πρόσθετος τρόπος για να γίνει αυτό είναι και η χαλάρωση του τρόπου με τον οποίον αξιοποιούμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Αλλά είναι βέβαιον ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσει και η συζήτηση για πρόσθετους χρηματοδοτικούς πόρους, οι οποίοι θα είναι απαραίτητοι προκειμένου να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι από τους πρωταγωνιστές στην απορρόφηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πόρων. Είμαστε πρωταγωνιστές στο Ταμείο Ανάκαμψης, είμαστε πρωταγωνιστές στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Συνοχής, από το ΕΣΠΑ, και σε αυτή την πορεία θα εξακολουθούμε να κινούμαστε και το επόμενο διάστημα».

Διαδώστε: