Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού με την Εκκλησία της Ελλάδος και την Εκκλησία Κρήτης αποτυπώθηκε από τις πρόσφατες συναντήσεις που είχε ο νέος Υπουργός κ. Κυριάκος Πιερρακάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο καθώς και με αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κρήτης η οποία τον επισκέφθηκε προχθές, Τρίτη 11 Ιουλίου, στο γραφείο του στο Μαρούσι.
Του Νικολάου Ζαΐμη
Ήδη από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των νέων του καθηκόντων ο Υπουργός Παιδείας έκανε τις πρώτες επαφές προκειμένου να καθοριστεί η συνέχιση της καλής συνεργασίας. Μία συνεργασίας η οποία θα κινηθεί στο πλαίσιο της συναλληλίας και των διακριτών ρόλων όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.
Εξακολούθηση της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας
Βασικό σημείο αναφοράς και στις δύο συναντήσεις ήταν η εξακολούθηση λειτουργίας της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας, ως σημαντικού διαύλου επικοινωνίας των δύο πλευρών. Στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι να συνεχιστεί αυτή η θεσμική επικοινωνία έτσι ώστε από κοινού να λαμβάνονται αποφάσεις για προβλήματα που τυχόν προκύψουν, αλλά και για εκκρεμή ζητήματα, τα οποία όπως είχε τονίσει ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος στη συνάντηση της 3ης Ιουλίου στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, είναι πολλά. Ωστόσο, ο Μακαριώτατος τόνισε ότι από την πλευρά της Ιεραρχίας υπάρχει όλη η καλή διάθεση να προχωρήσουν μπροστά και από κοινού να καταλήγουν σε θετικά πράγματα.
Ο Υπουργός Παιδείας με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο (Φωτο: Ιωάννα Βουτσή)
Το Υπόμνημα της Εκκλησίας Κρήτης και η δέσμευση
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε περίπου και η συνομιλία του Υπουργού Παιδείας με την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κρήτης η οποία τον επισκέφθηκε κατόπιν πρόσκλησης που είχε απευθύνει ο ίδιος. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, Πρόεδρος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης.
Συμμετείχαν εκ μέρους της Εκκλησίας Κρήτης οι Σεβ. Μητροπολίτες Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος και Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο Αρχιμανδρίτης Νήφων Βασιλάκης, Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης και ο κ. Δημήτριος Μηλαθιανάκης, Νομικός Σύμβουλος της Εκκλησίας Κρήτης. Όπως τονίζει στην ανακοίνωση της η Επαρχιακή Σύνοδος Κρήτης. Η συνομιλία έγινε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, με την παρουσία του κ. Γεωργίου Καλαντζή, Γενικού Γραμματέα Θρησκευμάτων, του κ. Νίκου Δημάκη και άλλων συνεργατών του κ. Υπουργού, με τη συνάντηση να διαρκεί περισσότερο από μία ώρα.
Από τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Εκκλησία Κρήτης (Φωτο: Υπουργείο Παιδείας)
Εκτός από τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος τα οποία συζητήθηκαν Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης μετέφερε στον κ. Πιερρακάκη τις ευχές των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων της Μεγαλονήσου, τον ευχαρίστησε εκ μέρους της Εκκλησίας Κρήτης για την πρόσκληση, εξέφρασε την ανάγκη συνεργασίας για την επίλυση ζητημάτων καθοριστικής σημασίας και κατέθεσε σχετικό Υπόμνημα.
Ο Υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε τον Σεβασμιώτατο Πρόεδρο της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου ότι θα επιλυθούν επίκαιρα και χρονίζοντα θέματα για την εύρυθμη λειτουργία της Εκκλησίας Κρήτης, τα οποία θα βοηθήσουν και θα διευκολύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη του έργου της. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα πράξει κατά την θητεία του ό,τι είναι δυνατό για τα αιτήματα της Εκκλησίας Κρήτης.
Ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Καλαντζής (Φωτο: Ιωάννα Βουτσή)
Η προγραμματική δήλωση και οι άξονες συνεργασίας
Τη δέσμευση για τη συνέχιση της συνεργασίας με την Εκκλησία είχε προαναγγείλει άλλωστε και από το βήμα της Βουλής το περασμένο Σάββατο, 8 Ιουλίου, ο Υπουργός Παιδείας καθώς όπως επεσήμανε στις προγραμματικές δηλώσεις αναφερόμενος στα θέματα θρησκευμάτων είπε: “θα συνεργαστούμε με την Εκκλησία σεβόμενοι τους διακριτούς θεσμικούς μας ρόλους και θα προβούμε στην κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού”.
Από την πλευρά του το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού μετά τις δυο συναντήσεις που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο και με την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας Κρήτης, στις ανακοινώσεις του κωδικοποίησε τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί, σε πρώτο στάδιο όπως όλα δείχνου, η συνεργασία.
Ως προς την Εκκλησία της Ελλάδος συμφωνήθηκαν, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, οι ακόλουθοι άξονες συνεργασίας:
- η εξακολούθηση λειτουργίας της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας, η οποία αποτελεί τον θεσμικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών και έχει συμβάλει στην επίλυση πλήθους ζητημάτων εδώ και πάνω από δέκα χρόνια,
- η ολοκλήρωση του Μητρώου Θρησκευτικών Λειτουργών, η πρόοδος στην υλοποίηση του οποίου προχωρά με μεγάλη ταχύτητα, και
- η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης με σκοπό την αναβάθμισή της, δίνοντας προτεραιότητα στην ίδρυση και λειτουργία των Σχολών Μαθητείας Υποψηφίων Κληρικών με ορίζοντα το μεθεπόμενο διδακτικό έτος.
Σχετικά με την Εκκλησία Κρήτης οι τρεις βασικοί άξονες που παρουσίασε το Υπουργείο έχουν να κάνουν με:
- την εξακολούθηση λειτουργίας της Επιτροπής Διαλόγου Εκκλησίας – Πολιτείας, ως σημαντικού διαύλου επικοινωνίας των δύο πλευρών,
- την υλοποίηση προγράμματος ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Εκκλησίας της Κρήτης, καθώς και
- θέματα που άπτονται των κληρικών της ομογένειας.
Μετά την ολοκλήρωση των πρώτων θεσμικών επαφών αναμένεται να δούμε οι προγραμματικές δηλώσεις να μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης ενώ ο χρόνος και τα ζητήματα που θα προκύψουν θα αποτελέσουν το πρώτο τεστ για τη συνεργασία Υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας.
Ο κ. Πιερρακάκης κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή (Φωτο: Υπουργείο Παιδείας)
Κεντρική φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi