Την άμεση παρέμβαση της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων, προκάλεσε η είδηση ότι προωθείται το άνοιγμα των Εκκλησιών στα κατεχόμενα για εκδηλώσεις.
Σε ανακοίνωσή της, με αφορμή δημοσιεύματα ότι οι κατεχόμενες εκκλησίες βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του ΕΒΚΑΦ, η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων κάνει λόγο για παραπλανητικούς ισχυρισμούς και σημειώνει ότι «με απύθμενο θράσος, θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να προχωρούν όσον αφορά στις αναστηλωμένες εκκλησίες (κυρίως με κονδύλια της Ε.Ε. αλλά και του UNDP), σε άνοιγμα και χρήση τους για κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, ώστε να μην περιπίπτουν σε αχρησία, όπως έπραξαν πρόσφατα με την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο, η οποία χρησιμοποιήθηκε για φιλανθρωπικό παζαράκι»
«Όλοι γνωρίζουμε και πολλοί είδαμε με τα μάτια μας και κατέχουμε ντοκουμέντα για την έκταση των καταστροφών, που έχουν συντελεστεί στα κατεχόμενα στη θρησκευτική μας κληρονομιά και έτσι θεωρούμε ανάξιους απάντησης τους σχετικούς παραπλανητικούς ισχυρισμούς του ΕΒΚΑΦ», αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Όσον όμως αφορά την απαίτησή τους να αποφασίζουν αυτοί για άλλη χρήση των ναών, αντί ως τόπων λατρείας, το θεωρούμε άκρως απαράδεκτο. Εφόσον έχουν έγνοια δήθεν να μην καταστραφούν αν περιέλθουν σε αχρησία, ας επιτραπεί τότε η ελεύθερη χρήση τους ολόχρονα από τους χριστιανούς πιστούς για τέλεση ακολουθιών, κι εμείς οι πρόσφυγες, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Κύπρου, θα ενεργήσουμε ανάλογα».
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
“Από ’ν αντρέπεται ο κόσμος εν’ δικός του”!
Αυτή η λαϊκή ρήση ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση της ανακοίνωσης του ΕΒΚΑΦ που θεωρεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ” Ο Φιλελεύθερος” (15.12.20), ότι οι κατεχόμενες εκκλησίες μας βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία του και ισχυρίζονται μάλιστα ότι τις συντηρούν και τις προστατεύουν! Πέραν τούτου, με απύθμενο όντως θράσος, θεωρούν πως έχουν το δικαίωμα να προχωρούν όσον αφορά στις αναστηλωμένες εκκλησίες (κυρίως με κονδύλια της Ε.Ε. αλλά και του UNDP), σε άνοιγμα και χρήση τους για “κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις”, ώστε να μην περιπίπτουν σε … αχρησία, όπως έπραξαν πρόσφατα με την εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Λευκόνοικο η οποία χρησιμοποιήθηκε για … φιλανθρωπικό παζαράκι!
Όλοι γνωρίζουμε και πολλοί είδαμε με τα μάτια μας και κατέχουμε ντοκουμέντα για την έκταση των καταστροφών που έχουν συντελεστεί στα κατεχόμενα στη θρησκευτική μας κληρονομιά και έτσι θεωρούμε ανάξιους απάντησης τους σχετικούς παραπλανητικούς ισχυρισμούς του ΕΒΚΑΦ.
Όσον όμως αφορά την απαίτησή τους να αποφασίζουν αυτοί για άλλη χρήση των ναών αντί ως τόπων λατρείας, το θεωρούμε άκρως απαράδεκτο. Εφόσον έχουν έγνοια δήθεν να μην καταστραφούν αν περιέλθουν σε αχρησία, ας επιτραπεί τότε η ελεύθερη χρήση τους ολόχρονα από τους χριστιανούς πιστούς για τέλεση ακολουθιών, κι εμείς οι πρόσφυγες, σε συνεργασία με την Εκκλησία της Κύπρου, θα ενεργήσουμε ανάλογα. Καλούμε τέλος τους δωρητές για τις αναστηλώσεις ναών στα κατεχόμενα, κυρίως την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη, να τοποθετηθούν επί του θέματος και να θέσουν τέρμα σε αυθαίρετες ερμηνείες και ενέργειες που δηλητηριάζουν αντί να βελτιώνουν το πολιτικό κλίμα και την εμπιστοσύνη μεταξύ του λαού σ’ αυτό τον τόπο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ανάλογο ερώτηση που είχε κατατεθεί προ μηνών στην Κομισιόν, η Ευρ. Επιτροπή είχε απαντήσει τα εξής: “Η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση όσον αφορά τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία στις περιοχές που βρίσκονται εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποδίδει μεγάλη σημασία στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, χορήγησε περίπου 20 εκατ. ευρώ από το 2012 για τη στήριξη των δραστηριοτήτων της δικοινοτικής τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία περιλαμβάνει τη διατήρηση αρκετών εκκλησιών στις περιοχές που βρίσκονται εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος χορηγός στο έργο της τεχνικής επιτροπής για την πολιτιστική κληρονομιά”.
Κατεχόμενοι Δήμοι
Από τους 39 Δήμους της Κύπρου, οι 9 βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή από το 1974 (ΑΚΑΝΘΟΥ, ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, ΚΑΡΑΒΑΣ, ΚΕΡΥΝΕΙΑ, ΚΥΘΡΕΑ, ΛΑΠΗΘΟΣ, ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟ, ΛΥΣΗ και ΜΟΡΦΟΥ), ως αποτέλεσμα της κατοχής του 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, μετά την εισβολή του 1974.
Έκτοτε, οι εννέα αυτοί Δήμοι είναι εκτοπισμένοι: Συνεχίζουν να διατηρούν το νομικό τους καθεστώς, αν και οι Δήμαρχοι και τα συμβούλια τους έχουν προσωρινά εκτοπιστεί στις ελεύθερες περιοχές, όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων τους. Όταν διεξάγονται δημοτικές εκλογές στην Κύπρο, οι κάτοικοι των εκτοπισμένων Δήμων ψηφίζουν τόσο στον κατεχόμενο Δήμο καταγωγής τους, όσο και στο νέο τόπο διαμονής τους (σε έναν από τους άλλους 30 Δήμους).
Οι εννέα Κατεχόμενοι Δήμοι συγκροτούν, στα πλαίσια της Ένωσης Δήμων Κύπρου, την Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων, αποστολή της οποίας είναι η διαφώτιση και ευαισθητοποίηση τόσον εντός όσον και εκτός συνόρων για το θέμα του Κυπριακού Προβλήματος και την προώθηση των συμφερόντων του προσφυγικού κόσμου μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων, των συναντήσεων με εγχώριους και διεθνείς φορείς, την τακτική συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και την παραγωγή και προβολή διαφωτιστικού υλικού (φιλμ, εκθέσεις φωτογραφίας, έντυπα, κ.α.) μεταξύ άλλων.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων στηρίζει τις προσπάθειες για δικαίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας, στα πλαίσια μιας λύσης που θα προνοεί το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων στις περιουσίες τους και την εξάσκηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Βασικών Ελευθεριών στη βάση της Χάρτας και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αλλά και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Η Επιτροπή αξιώνει την αποχώρηση όλων των κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων από τα κυπριακά εδάφη και κατάργηση των εγγυήσεων. Επίσης, καταδικάζει σθεναρά την καταστροφή και τη σύληση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς που αποτελεί πολύτιμο κομμάτι της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την κατοχική δύναμη. Επιπλέον, η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων αντιτίθεται στην πώληση Ελληνοκυπριακών περιουσιών στις Κατεχόμενες περιοχές, βλέποντας τον κίνδυνο αλλαγής των δεδομένων επί του εδάφους.
Η Επιτροπή Κατεχόμενων Δήμων, εκπροσωπώντας το σύνολο του Κυπριακού προσφυγικού κόσμου, προωθεί τη συστράτευση του λαού στις προσπάθειες αποκατάστασης των δικαίων του. Σε αυτό το πλαίσιο, προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις να μεταλαμπαδεύσει τη θέληση για επιστροφή στη νεολαία που δεν έχει βιώματα από τη γενέθλια γη, ενισχύοντας τους δεσμούς μνήμης με τα κατεχόμενα χώματά μας.
Τέλος, η Επιτροπή, υπενθυμίζοντας ότι ο προσφυγικός κόσμος αποτελεί την αιχμή του δόρατος σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό πρόβλημα και τις συνέπειές του, επιζητεί να τυγχάνει της δέουσας σημασίας από την Κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου, μέσω της τακτικής ενημέρωσης επί του Εθνικού μας θέματος αλλά και της ανταλλαγής απόψεων.