Επικαιρότητα
23 Μαρτίου, 2023

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδικάζει τις κινήσεις αποσταθεροποίησης στο Κοσσυφοπέδιο

Διαδώστε:

Τις προσπάθειες που καταβάλει η Σερβία για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας το 2022.

Στην έκθεση, την οποία δημοσιεύουν σερβικά μέσα, καταγράφονται ακόμη έντονες ανησυχίες σχετικά με το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων και το τεταμένο κλίμα που συχνά παρατηρείται. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο» όλες τις κινήσεις που οδηγούν σε αστάθεια και απειλούν τη συμφιλίωση και εκφράζει ανησυχία για τις εντάσεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, τους «απαράδεκτους» πυροβολισμούς την παραμονή των Ορθοδόξων Χριστουγέννων και άλλα βίαια γεγονότα που είχαν στόχο Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου, συμπεριλαμβανομένης της αυθαίρετης κράτησης της πολιτικού Rada Trajković στη διοικητική διάβαση Merdare τον Δεκέμβριο του 2022.

Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι η πιθανή αποτυχία αποτελεσματικής αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της περιοχής. Η Ένωση χαιρετίζει την εποικοδομητική προσέγγιση της Σερβίας στο διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, καθώς και τη δέσμευσή της για εξομάλυνση των σχέσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τις αρχές της Σερβίας και της Πρίστινα να εργαστούν για την προώθηση των προσωπικών επαφών μεταξύ του τοπικού πληθυσμού, προκειμένου να ενισχυθεί ο διάλογος και η συμφιλίωση σε μη κυβερνητικό επίπεδο.

Η επίσκεψη Δένδια στο Βελιγράδι

Η διαδικασία για την εξομάλυνση των σχέσεων Σερβίας-Κοσόβου βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

“Είχαμε σήμερα μια εκτεταμένη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον οποίο ευχαριστώ για το γεύμα που παρέθεσε. Η συζήτηση αναφερόταν κυρίως στον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, μετά την τελευταία συμφωνία” δήλωσε ο Νίκος Δένδιας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Σερβίας και πρόσθεσε: “Η συζήτηση αναφερόταν κυρίως στον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, μετά την τελευταία συμφωνία. Επίσης, του μετέφερα τους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού, κ. Μητσοτάκη, και είχαμε την ευκαιρία ενός εκτεταμένου διαλόγου για το πώς θα μπορούσαν τα συμπεράσματα αυτού του Διαλόγου να εφαρμοστούν. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος συνομιλητής, ιστορικός φίλος της Σερβίας, ένας συνομιλητής ο οποίος έχει έναν ρόλο να παίξει με μια πολύ περιορισμένη ατζέντα, αλλά πολύ σημαντική ατζέντα: τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Βαλκανική χερσόνησο”.

Διαβάστε επίσης: Το ζήτημα του Κοσόβου κυριάρχησε στην συνάντηση Δένδια-Βούτσιτς στο Βελιγράδι

Διαδώστε: