Μπορεί τα δύο τελευταία χρόνια να κυριαρχούσαν οι ευχές για την υγεία, ωστόσο φέτος έρχεται να προστεθεί και η ευχή για το ύψιστο αγαθό της ειρήνης που τόσο δοκιμάζεται πλέον μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
- Της Δέσποινας Σωτηρίου
«Η Ανάσταση δεν είναι ιδεολογία, είναι σχέση. Δεν την υφίστασαι, την επιλέγεις και την ζεις μέσα από την απόλυτη εμπιστοσύνη και την αγάπη», αναφέρει στο φετινό του μήνυμα για το Πάσχα ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, τονίζοντας ότι ο Χριστός μας καλεί σ’ έναν αγώνα πίστεως που γεννά την αθανασία.
Ο Μακαριώτατος αναφέρεται στο πώς έβλεπαν οι άνθρωποι τα πράγματα προ Χριστού και πώς τα βλέπουν μετά Χριστόν, για την Ανάσταση, αλλά και τη συνοδεία του πένθους και του πόνου στη ζωή των ανθρώπων.
Και προσθέτει ότι η Ανάσταση του Χριστού δεν μπορεί να εξαντλείται σε κάποιες πασχαλινές ευχές με αόριστο περιεχόμενο και ξύλινη γλώσσα. Η Ανάσταση είναι μυστήριο και υποστασιάζεται σε ένα πρόσωπο: «Εγώ ειμί η ανάστασις και η ζωή» μας λέει ο Χριστός και μας καλεί σ’ έναν αγώνα πίστεως που γεννά την αθανασία: «ο πιστεύων εις εμέ, καν αποθάνη, ζήσεται». Η Ανάσταση δεν είναι ιδεολογία, είναι σχέση. Δεν την υφίστασαι, την επιλέγεις και την ζεις μέσα από την απόλυτη εμπιστοσύνη και την αγάπη.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας
Στο μήνυμά του για το Πάσχα 2022 ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία και στον πόλεμο της φτώχειας στην Αφρική. “Και στις δύο περιπτώσεις τα θύματα είναι παιδιά, που άλλα τα καταφέρνουν και άλλα όχι. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.
“Ο αιώνιος παιάνας της Εκκλησίας μας ανησυχεί στα πέρατα της οικουμένης και ομολογεί περίτρανα την αλήθεια της πίστεώς μας, ότι ο «Χριστός Ανέστη». Επάνω σε αυτήν την πίστη και την ελπίδα, καλούμαστε και εμείς, ως επόμενοι των μαθητών του ΑναστάντοςΣωτήρος, να οικοδομήσουμε την ζωή μας, με προοπτική την αιώνια ζωή.
Ωστόσο, αν και η Εκκλησία μας ευαγγελίζεται την κατάλυση του άδου και την κατάργηση του θανάτου, την ειρήνη μεταξύ Θεού και ανθρώπου, την οποία έφερε δια της Σαρκώσεως του ο Λόγος του Θεού, δια της Σταυρικής θυσίας Του και της Υψώσεως Του εκ των δεξιών του Πατρός, ο κόσμος, παρατηρούμε με πολλή απογοήτευση, να παραμένει μέτοχος αυτής της μοναδικής αληθείας”, είπε ο Μακαριώτατος στην αρχή του μηνύματός του.
Οι άνθρωποι παραμένουν διχασμένοι
“Παρότι επήλθε συμφιλίωση μεταξύ του Θεού και του ανθρωπίνου γένους, οι άνθρωποι παραμένουν μεταξύ τους διχασμένοι σε πολέμους και συρράξεις, που αιματοκυλούν τη γη. Αυτήν την εικόνα βιώνουμε σήμερα πολύ καλά, βλέποντας με λύπη αδελφούς ομοδόξους να αλληλοσκοτώνοναι στην Ουκρανία”, τόνισε αι πρόσθεσε:
“Η σκέψη μου τρέχει στο πλευρό τους, στον άμαχο πληθυσμό, που άθελά τους καταδικάζεται να ζει τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου και πιο συγκεκριμένα στα μικρά παιδιά που χάνουν τους πατεράδες τους στο μέτωπο, στα παιδιά που ζουν σαν κυνηγημένα τρέχοντας να κρυφτούν στα καταφύγια, στα παιδιά που η νεαρή τους ηλικία καταδικάστηκε να μείνει χαραγμένη στην μνήμη τους με πόνο και δάκρυα, στα παιδιά εκείνα που βίαια κάποιοι τους στερούν την τρυφερότητα και ωραιότερη περίοδο της ζωής τους, βυθίζοντας τα σε έναν αιμάτινο κυκεώνα”.
Αναφορά σε ρήση του Νέλσον Μαντέλα
“Η Ανάσταση του Χριστού, το δώρο της Αιωνότητας, ας γίνει τρόπος ύπαρξης και ζωής. Μόνο τότε ο άνθρωπος θα απεγκλωβιστεί από τον εγωκεντρισμό του και θα συνειδητοποιήσει πως ένα πράγμα έχει αξία, «το προσκολλάσθαι τω Θεώ, ότι αυτό αγαθόν εστί», και όπως λέει ο Νέλσον Μαντέλα «για να είναι κανείς ελεύθερος δεν χρειάζεται απλώς να απαλλαχθεί από τα δεσμά, αλλά να ζει με τέτοιο τρόπο που να σέβεται και να ενισχύει την ελευθερία των άλλων»”, επεσήμανε ο Μακαριώτατος και συμπλήρωσε:
“Τότε, όλος ο κόσμος μεταμορφούμενος εν Χριστώ θα εκκλησιάζεται, τότε η ειρήνη θα επικρατήσει πάνω στη γη και δεν θα ζούμε μόνο για τους εαυτούς μας, αλλά και για τους αδελφούς μας. Τότε, το φαεινόν Φως της Αναστάσεως θα φωτίζει τις καρδιές μας, ούτως ώστε τα διαβατήριά μας να κατευθύνονται εις επίγνωση αληθείας”.
Ο Πατριάρχης Ρουμανίας
Στο μήνυμά του για το Πάσχα 2022, ο Πατριάρχης Ρουμανίας κ.κ. Δανιήλ αναφέρθηκε στο νόημα της Ανάστασης του Κυρίου και στην ανάγκη να εντείνουμε τις δράσεις προσφοράς στον συνάνθρωπο. Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, ο Μακαριώτατος επεσήμανε το πόσο απαραίτητο είναι να αυξηθεί ο αριθμός των προσευχών για το τέλος του πολέμου.
«Το φως της χάριτος της Αγίας Τριάδος που συνδέει τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας με το μυστήριο της Ανάστασης εκ των νεκρών, είναι το φως που καθοδηγεί τη ζωή και την αποστολή της Εκκλησίας στον κόσμο. Επομένως, καθώς προετοιμαζόμαστε για τη γιορτή της Ανάστασης του Κυρίου, κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, μετανοούμε για τις κακές μας πράξεις μέσω του Μυστηρίου της Εξομολόγησης ή της Εξομολόγησης των Αμαρτιών, μετανοώντας και ζητώντας συγχώρεση για τις αμαρτίες μας. Τότε μετέχουμε στο Σώμα και το Αίμα του Χριστού, για άφεση αμαρτιών και για αιώνια ζωή», εξήγησε ο Μακαριώτατος.
Στο δεύτερο μέρος του μηνύματος, ο Μακαριώτατος προέτρεψε να εντείνουμε τις δράσεις προσφοράς σε όσους χρειάζονται τη στήριξή μας, συμπεριλαμβανομένων των Ουκρανών προσφύγων.
«Σήμερα, όταν βλέπουμε γύρω μας σημάδια σωματικού και πνευματικού θανάτου: απληστία και βία, βάσανα και ανασφάλεια, φτώχεια και αδιαφορία, ας προσευχηθούμε στον Κύριο Ιησού Χριστό να μας ενδυναμώσει στο έργο μας για να βοηθήσουμε τους αρρώστους, τους ηλικιωμένους, τα ορφανά , τους φτωχούς και τους άπορους, σε αυτούς που θρηνούν και πονούν», τόνισε.
«Ας δείξουμε γύρω μας το φως της Ανάστασης του Χριστού. Ας κοιτάξουμε το πρόσωπο κάθε ανθρώπου υπό το φως της Ανάστασης του Χριστού. Ας δούμε τον καθένα ως συνταξιδιώτη μαζί μας στη βασιλεία των ουρανών», είπε χαρακτηριστικά ο Μακαριώτατος.
«Η προσευχή μας δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της ζωής και να βιώσουμε σε αυτόν τον κόσμο την ειρήνη και τη χαρά της Ανάστασης και την αιώνια ζωή», είπε χαρακτηριστικά.
Μήνυμα για την Ουκρανία
«Την σήμερον ημέρα που επικρατεί βία στην Ουκρανία οι άνθρωποι εκεί αντιμετωπίζουν πολλά δεινά, είναι απαραίτητο να αυξηθεί ο αριθμός των προσευχών για το τέλος του πολέμου και για την πνευματική ενίσχυση όσων υποφέρουν εξαιτίας του.
«Ας συνεχίσουμε να βοηθάμε τους Ουκρανούς πρόσφυγες, να γίνουμε γι’ αυτούς τα χέρια της φιλεύσπλαχνης αγάπης του Χριστού, Εκείνου που τους προστατεύει και τους δίνει δύναμη, υπομονή και ελπίδα για την επιστροφή τους στην πατρίδα τους», επεσήμανε ο Μακαριώτατος.
Ο Πατριάρχης Σερβίας
Χάρη, έλεος και ειρήνη από τον Θεό Πατέρα και τον Κύριό μας Ιησού Χριστό ευχήθηκε από την πλευρά του για το Πάσχα ο Πατριάρχης Σερβίας.
Αυτή τη μεγάλη και μυστηριώδη Ημέρα, όλη η κτίση λούζεται στο φως της αιωνιότητας και με ανείπωτη χαρά τραγουδά το άσμα της νίκης στον Κύριο που έδιωξε την αμαρτία και μας φώτισε, ανέφερε ο Μακαριώτατος και πρόσθεσε:
“Ανεβαίνουμε πάντα στον Γολγοθά, αγαπητά πνευματικά παιδιά, γιατί καλούμαστε να μαρτυρήσουμε τον ζωντανό Θεό στον κόσμο και έτσι να συμμετέχουμε στη σωτηρία κάθε πλάσματος του Θεού”.
Προσευχόμαστε στον Αναστημένο Κύριο να εδραιωθεί η ειρήνη το συντομότερο δυνατό και άνευ όρων, να σταματήσουν τα βάσανα και όλοι οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Κάθε πόλεμος, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, παράγει μόνο ηττημένους και είναι ήττα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ήττα και ντροπή κάθε ανθρώπου ως εικόνα του Θεού.
Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας
Αναφορές στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία εμπεριέχει το Πασχάλιο Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Αναστασίου. Παράλληλα, στο μήνυμα του ο Μακαριώτατος θέτει την πολύπλευρη έννοια της αγάπης στο επίκεντρο του μηνύματος που εκπέμπει διαχρονικά η εορτή της Αναστάσεως του Χριστού.
«Στις ημέρες μας, που η θλίψη, ο πόνος και η σύγχυση από τον αδελφοκτόνο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας κατακλύζουν τη σκέψη και την ψυχή μας, ίσως φανεί παράξενο να αναφερόμαστε στην αγάπη. Ο επιθετικός πόλεμος αποτελεί την τραγικότερη και σκληρότερη προσβολή και άρνησή της. Στις οδυνηρές, όμως, αυτές συνθήκες είναι φυσικό η προσοχή μας, αναζητώντας διέξοδο, να στρέφεται προς τις θεμελιώδεις αξίες της πίστεώς μας. Συγχρόνως με την καταδίκη των εγκλημάτων, επείγει γενικότερα να ενισχυθεί η πάντα νουν υπερέχουσα δύναμη της αγάπης μέσα μας και γύρω μας. Μόνο αυτή τελικά μπορεί να νικήσει την αλαζονική δύναμη της εξουσίας και να εξασφαλίσει τον δεσμό μας με τον Θεό της ειρήνης και της καταλλαγής.», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αλβανίας.