Επικαιρότητα
15 Απριλίου, 2021

Η Ισμήνη Κριάρη μεταξύ των μελών της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής

Διαδώστε:

Η Καθηγήτρια του Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ισμήνη Κριάρη – Κατράνη, μέλος της ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησία της Ελλάδος συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των έντεκα επιστημόνων εγνωσμένου κύρους της Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής που συστάθηκε με τον νόμο 4780/2021 (Α΄ 30)  με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στη θέση της προέδρου της Επιτροπής, τοποθετείται η καθηγήτρια Βιοηθικής στο ελβετικό ομοσπονδιακό ινστιτούτο τεχνολογίας της Ζυρίχης, Έφη Βαγενά. Υπέρ του ορισμού της κ. Βαγενά ως προέδρου της Επιτροπής, τάχθηκε σχεδόν ομόφωνα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Αντιπρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο ερευνητής στο ινστιτούτο κοινωνικών ερευνών του εθνικού κέντρου κοινωνικών ερευνών, με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία του Διαδικτύου» και ειδίκευση στην ψηφιακή επιστήμη και ηθική, Δρ. Χαράλαμπος Τσέκερης.

Βιογραφικό της Ισμήνης Κριάρη – Κατράνη

Είναι καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών από το 2008. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου.

Έχει συγγραφικό (πέντε μονογραφίες και εξήντα άρθρα) και ερευνητικό έργο στο πεδίο του Συνταγματικού Δικαίου και στο πεδίο Δικαίου και Βιοηθικής.

Διετέλεσε Ειδική Γραμματέας Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Παιδείας Ομογενών στο Υπουργείο Παιδείας (2004-2007), Αντιπρύτανις (2011-2016) και Πρύτανις (2016-2020) του Παντείου Πανεπιστημίου, Διεθνής Παρατηρητής στις εκλογές του Ουζμπεκιστάν και του Καζακστάν.

Είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνητικής Δεοντολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, μέλος των Επιτροπών Βιοηθικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Επιτροπή Βιοηθικής της ΟΥΝΕΣΚΟ (2010 -2016) και στην Επιτροπή Βιοηθικής του Συμβουλίου της Ευρώπης (2010-2011).

Έχει παρασημοφορηθεί από τη γερμανική (2006), τη ρωσική (2013) και τη γαλλική Κυβέρνηση (2015).

Η σύνθεση της Επιτροπής

1. Πρόεδρος: Έφη Βαγενά

2. Αντιπρόεδρος: Χαράλαμπος Τσέκερης

3. Σέργιος Θεοδωρίδης

4. Ευάγγελος Καρκαλέτσης

5. Κώστας Καρπούζης

6. Ιωάννης Κομπατσιάρης

7. Ισμήνη Κριάρη

8. Ευγενία Πρεβεδούρου

9. Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης

10. Δημήτριος Σκαλτσάς

11. Σταυρούλα Τσινόρεμα

Διαδώστε: