Επικαιρότητα
30 Οκτωβρίου, 2023

Η ιστορία επαναλαμβάνεται στην Λωρίδα της Γάζας

Διαδώστε:

Η «δεύτερη φάση» της μάχης του ισραηλινού στρατού ενάντια στη Χαμάς έχει πλέον αρχίσει, με τη χερσαία εισβολή των δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Η κατάσταση που επικρατεί σε αυτό το κομμάτι της Παλαιστίνης επιβεβαιώνει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται από την στιγμή που και στον προηγούμενο πόλεμο των 50 ημερών το 2014 οι κάτοικοι ήταν τα μεγάλα θύματα όχι μόνο αυτοί που βρήκαν τραγικό θάνατο αλλά και αυτοί που έμειναν να περιμένουν χωρίς αποτέλεσμα βοήθεια, φάρμακα, τροφή και γιατρούς.

Μετά από τον τελευταίο πόλεμο των 50 ημερών η δημοσιογράφος Μαρία Γιαχνάκη είχε επιχειρήσει ένα οδοιπορικό στην και πάλι κατεστραμμένη Γάζα από τους βομβαρδισμούς, δείχνοντας πως οι κάτοικοι ήταν καταδικασμένοι εξαιτίας της παρουσίας της Χαμάς στην περιοχή.

Οι συνθήκες ήταν πολύ επικίνδυνες ακόμη και για τους ξένους δημοσιογράφους, οι οποίοι ήταν λιγοστοί στην περιοχή.

Στο βίντεο που ακολουθεί, το οποίο αποτελεί απόσπασμα  του ερευνητικού ντοκιμαντέρ με τίτλο “το καταφύγιο”  θα μπορεί κανείς να αντιληφθεί ποια είναι η ζωή των ανθρώπων μετά από κάθε χτύπημα στη Λωρίδα της Γάζας.

“Το καταφύγιο” περιέχει πραγματικές σκηνές επιθέσεων και προσπάθειας των ιατρών και των οργανισμών να διασώσουν τα γυναικόπαιδα, κάθε φορά που πραγματοποιείται ένα χτύπημα και εστιάζει στο καταφύγιο των ψυχών που κάθε φορά γίνεται ο τάφος μικρών κι μεγάλων στο εκάστοτε χτύπημα.

Στο ντοκιμάντερ μιλούν γιατροί, κάτοικοι, φοιτητές , μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, μέλη της Χαμάς , υπουργοί της παλαιστινικής ηγεσίας και ο πρόεδρος αυτής  Μαχμούτ Αμπάς αλλά και μέλη της PLO και της Φατάχ (αντίπαλης οργάνωσης της Χαμάς.)

Δείτε ένα απόσπασμα:

Αποστολή Λωρίδα της Γάζας -Μαρία Γιαχνάκη

Διαδώστε: