Επικαιρότητα
11 Ιανουαρίου, 2020

Η ιστορία της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της Ορθ. Θεολογίας στο δυτικό ημισφαίριο

Διαδώστε:

Τη χορηγία των δύο εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης, για την ενίσχυση των προγραμμάτων της και την τόνωση της Ελληνικότητας της θα προσφέρει το Ελληνικό Κράτος.

Η εν λόγω είδηση έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της παραμονής του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος έπειτα από συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο προέβη στη σχετική ανακοίνωση κατά τη διάρκεια του γεύματος στο ξενοδοχείο Willard InterContinental Hotel στην Ουάσιγκτον.

Η ιστορία της Ελληνορθόδοξης Θεολογικής Σχολής 

Η Ελληνορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού (αγγλ. Holy Cross Greek Orthodox School of Theology) ιδρύθηκε από τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής και μετέπειτα Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα το 1937 στο Κονέκτικατ.

Το 1946 μεταφέρθηκε στη Μασαχουσέτη. Το 1966 αναδιοργανώθηκε σε σχολή τετραετούς φοιτήσεως για απόκτηση πτυχίου Θεολογίας· επίσης προσφέρει προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Το κτιριακό του συγκρότημα βρίσκεται έξω από τη Βοστώνη, σε μία έκταση 240 στρεμμάτων (πρώην κτήμα Γουέλντ) στο Μπρουκλάιν, για πολλά χρόνια στο παρελθόν προπονητικό κέντρο των Μπόστον Σέλτικς. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ορθόδοξης θεολογίας στο δυτικό ημισφαίριο.

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος τόνισε για την εν λόγω εξέλιξη, «ιδιαίτερα θα ήθελα να αναγνωρίσω την βαρυσήμαντη επένδυση της Ελλάδος στη Θεολογική μας Σχολή, μία ετήσια χορηγία εκ δύο εκατομμυρίων ευρώ αρχίζοντας από πέρυσι. Η προσφορά αυτή της Μητέρας Ελλάδος προς τα παιδιά της στη Διασπορά είναι ιδιαίτερης σημασίας, διότι δείχνει τους πνευματικούς, καθώς επίσης και τους εθνικούς και γλωσσικούς δεσμούς μεταξύ μας. Δημιουργεί μία συνάφεια στη Διασπορά ως ομογάλακτοι, δηλαδή εκείνων οι οποίοι έχουν τραφεί από την ίδια Μητέρα. Κι όπως η Μητέρα μας Εκκλησία είναι ο πάνσεπτος Οικουμενικός Θρόνος της Κωνσταντινούπολης, υπό την ηγεσία του ατρόμητου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, η κουλτούρα και ο πολιτισμός –όπως συμβαίνει για τον υπόλοιπο Δυτικό Κόσμο – είναι η Ελλάδα. Σας ευχαριστώ Κύριε Πρωθυπουργέ, για την προσφορά σας στην Ομογένεια, για την αγάπη σας στην Ελληνική Ορθόδοξη Πίστη και Κληρονομιά και για την ηγεσία σας στην Ελληνική Δημοκρατία».

Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα, η Σχολή ετοιμάζεται ήδη να υποδεχθεί στις 7 Μαΐου 2020 τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος θα προστεί των εκδηλώσεων απονομής των πτυχίων το Σάββατο 9 Μαΐου. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και η συνοδεία του θα διαμείνουν στη Θεολογική Σχολή και όχι σε ξενοδοχείο της Βοστώνης, ενώ είναι η πρώτη φορά που Οικουμενικός Πατριάρχης θα προστεί των εκδηλώσεων αποφοίτησης της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Διαδώστε: