Επικαιρότητα
23 Μαρτίου, 2023

Η Καλαμάτα γιόρτασε 202 χρόνια από την απελευθέρωση της

Διαδώστε:
Συμπληρώνονται φέτος 202 χρόνια από τις 23 Μαρτίου 1821, ημέρα κατά την οποία η Καλαμάτα απελευθερώθηκε πρώτη από τον Οθωμανικό ζυγό και ξεκίνησε απ’ αυτήν η Ελληνική Επανάσταση.

Ο Δήμος Καλαμάτας γιορτάζει την επέτειο με υπερηφάνια και πλούσιες εκδηλώσεις.

Για τον εορτασμό της απελευθέρωσης στην Καλαμάτα βρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Περικλής Μαντάς, Μίλτος Χρυσομάλλης, Αλέξης Χαρίτσης, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας και άλλοι αυτοδιοικητικοί, καθώς και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αναπληρωτής του δημάρχου Καλαμάτας, που νόσησε από κορωνοϊό, ήταν ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης.

Το μήνυμα του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι χάρις στην οξυδέρκεια, την ευφυΐα, την τόλμη, την πίστη, αλλά και την αποφασιστικότητα των Πελοποννησίων οπλαρχηγών, η πόλη της Καλαμάτας παραδόθηκε στους Έλληνες από την οθωμανική διοίκηση στην ουσία αναίμακτα.

Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι «από το παράδειγμα, την αυτοθυσία, την προσφορά, τον αγώνα εκείνων των ηρώων του ’21 προσπαθούμε να εμπνευστούμε και να αντλήσουμε δύναμη, ώστε να συνεχίζουμε την προσπάθεια, να προσπαθούμε να αντεπεξέλθουμε και στις προκλήσεις, τα προβλήματα και ενίοτε τις απειλές ενός σύγχρονου γεωπολιτικού περιβάλλοντος, που είναι ιδιαιτέρα σύνθετο, περίπλοκο και ασταθές.Έχοντας, όμως, κατά νου αυτούς τους ανθρώπους, αυτά τα γεγονότα, αυτούς τους αγώνες, αισθανόμαστε δύναμη και περισσότερη σιγουριά για να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την προσπάθεια».

Ο “Δρόμος Θυσίας”

Ο εορτασμός ξεκίνησε με παράταξη των σημαιών των σχολείων μπροστά στο ναό των Αγίων Αποστόλων, ενώ λίγα λεπτά αργότερα τερμάτισαν στην πλατεία 23ης Μαρτίου οι αθλητές που συμμετείχαν στο «Δρόμο Θυσίας».

Ενώ στη συνέχεια έφτασε η φλόγα από τη Μονή Βελανιδιάς, καθώς και η σημαία της Επανάστασης.

Δοξολογία και Τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων

Ακολούθησε η Δοξολογία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος αμέσως μετά τέλεσε Τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων.

Ο Πανηγυρικός της ημέρας διαβάστηκε από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νίκο Ζαχαριά.

Προσκλητήριο οπλαρχηγών

Στη συνέχεια έγινε το προσκλητήριο των οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και κατάθεση στεφάνων, ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος και έγινε η καθιερωμένη  Αναπαράσταση της Απελευθέρωσης και η παρέλαση των μαθητών σχολείων και οπλαρχηγών με τις ομάδες τους.

Στην Αναπαράσταση συμμετέχουν: Τυμπανιστές: Oμάδα Πέτρου Κούρτη “Artventure”, Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας, Βυζαντινή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Τμήμα Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Σύλλογοι: Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας, Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, Χορευτικός Όμιλος «Λεύκιππος», Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Αργώ», Σύλλογος «Ελληνομνήμονες», Ομάδα Νέων «H Δημιoβίτισσα», Σύλλογος Μανιατών Καλαμάτας, Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Κουτσαβίτικη φορεσιά» Χορευτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Οι Αμφειείς», Πολιτιστικός & Αναπτυξιακός Σύλλογος Βέργας, Σύλλογος «Οι Φίλοι της Παράδοσης», Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», Πολιτιστικός Σύλλογος Λεΐκων «Η Πρωτοπορία», Πολιτιστικός Σύλλογος Φαραί Γιαννιτσανίκων, Χορευτικός Όμιλος Δήμου Μεσσήνης, Πολιτιστικός Σύλλογος Εύας – Καλαμαρά «Ο Αριστοτέλης», Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Μεσσήνης, 21ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας, Δημοτικό Σχολείο Παραλίας Βέργας. Περιγραφή Αναπαράστασης: Δημήτρης Ηλιόπουλος. Μουσική Επένδυση Αναπαράστασης: Μιχάλης Τούμπουρος.

Συμμετέχουν επίσης: Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις έκλεισαν στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις στους πρωτεύσαντες αθλητές  στο «Δρόμο Θυσίας».

Το μήνυμα του δημάρχου Καλαμάτας Αθανάσιου Π. Βασιλόπουλου

«Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν» ανέφερε η Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς, που εστάλη από την Καλαμάτα, στις 23 Μαρτίου 1821 κατά την απελευθέρωσή της. Ένα μήνυμα που αντανακλούσε τα συναισθήματα όλων των Ελλήνων.

Σήμερα, 202 χρόνια μετά, η επέτειος της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης φέρνει στο προσκήνιο για μια ακόμα φορά τα διαχρονικά μηνύματα για Ελευθερία, Ανεξαρτησία, Δικαιοσύνη και Εθνική Αξιοπρέπεια.

Ως Δήμαρχος Καλαμάτας είμαι υπερήφανος για την συμβολή της πόλης μας στο Αγώνα του ’21 και την κληρονομία που άφησε η Καλαμάτα στις επόμενες γενιές.

Είμαι υπερήφανος όμως και για τις προόδους του σύγχρονου Δήμου μας!

Υποκλίνομαι στις θυσίες και τον Αγώνα των προγόνων μας.

Χρόνια πολλά Καλαμάτα! Χρόνια πολλά στις Ελληνίδες και τους Έλληνες!

Το μήνυμα του Αντώνη Σαμαρα: «Οι Έλληνες ξέρουμε να αγωνιζόμαστε, ξέρουμε να κερδίζουμε…»

«Οι Έλληνες ξέρουμε να αγωνιζόμαστε, ξέρουμε να κερδίζουμε, ξέρουμε ότι η Πατρίδα και η Ελευθερία είναι οι υπέρτατες αξίες. Αυτοί είμαστε, αυτή είναι η Ελλάδα!»” υπογραμμίζει με εμφατικό τρόπο ο πρώην Πρωθυπουργός και Βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς αναφορικά με την απελευθέρωση Καλαμάτας. Αναλυτικά η δήλωσή του:

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων του 1821. Από την Καλαμάτα η φλόγα της Επανάστασης έγινε πυρκαγιά. Ο Αγώνας για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας, για του Χριστού την Πίστη την Αγία, αποτελεί ένα ακόμη μοναδικό κατόρθωμα στην ιστορία του έθνους μας. Ένας Αγώνας απαράμιλλος που συγκλόνισε την Οικουμένη κι αφύπνισε τις συνειδήσεις των ανθρώπων. “Ελευθερία ή Θάνατος” ήταν το σύνθημα του Αγώνα, ένα σύνθημα που χαρακτηρίζει διαχρονικά τον ελληνικό πολιτισμό. Οι Έλληνες ξέρουμε να αγωνιζόμαστε, ξέρουμε να κερδίζουμε, ξέρουμε ότι η Πατρίδα και η Ελευθερία είναι οι υπέρτατες αξίες. Αυτοί είμαστε, αυτή είναι η Ελλάδα! “

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή 26 Μαρτίου

Σάββατο 25 Μαρτίου

-Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, 20.00 Συναυλία από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας «Ακάθιστος Ύμνος» του Χρήστου Λεοντή. Τραγούδι: Ιωάννα Φόρτη, Νίκος Ζιάζιαρης. Σολίστ Ούτι – Βυζαντινή Λύρα : Νικόλαος Παλαιολόγος.

Κυριακή 26 Μαρτίου

-Κεντρική Πλατεία Αρφαρών, 11.00 Αποκαλυπτήρια των Προτομών των Πρωταγωνιστών της Εθνεγερσίας του 1821’, Θεοδώρου Κολοκοτρώνη και Γρηγοριου Δικαίου – Παπαφλέσσα, Διοργάνωση: Δήμος Καλαμάτας, Πρωτοβουλία  Πολιτών Δημοτικής Ενότητας Αρφαρών.

Διαβάστε επίσης:

23 Μαρτίου 1821: Η Προκήρυξη της Μεσσηνιακής Γερουσίας και η απελευθέρωση της Καλαμάτας

Σαν σήμερα πριν 202 χρόνια: Η απελευθέρωση της Καλαμάτας

Η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Καλαμάτας

Διαδώστε: