Η Κεφαλονιά γιόρτασε την Παναγία «Βλαχέραινα»
Κάθε χρόνο στις 2 Ιουλίου, η εκκλησία μας έχει μια γιορτή πολύ παλαιά, βυζαντινή. Τιμάται και εορτάζεται με μεγαλοπρέπεια η Κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος (του φορέματος δηλαδή) της Παναγίας μας στις Βλαχέρνες της Ερασμίας Πόλης των Πόλεων, της Κωνσταντινούπολης.
Στην Κεφαλονιά, ναοί των Βλαχερνών βρίσκονταν πολλοί: στην αρχαία και μετέπειτα βυζαντινή Πάλη Ληξουρίου, στο νησάκι Δίας, στο Ρίφι Παλικής, στα Αννινάτα Πρόννων και σε κάποια μικρά εκκλησάκια Η παλιά εικόνα από το ναό των Βλαχερνών της Πάλης βρίσκεται σήμερα στο μοναστήρι του Κορωνάτου, όπου τελείται αγρυπνία με την παρουσία πιστών.
Η μοναδική εικόνα, όμως, που όντως απεικονίζει το θέμα της εορτής, δηλαδή τη φανέρωση της Εσθήτας και την τοποθέτησή της στο ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, είναι στην ομώνυμη εκκλησία στα Αννινάτα Πρόννων. Η εικόνα είναι τοποθετημένη στο εικονοστάσι του ναού, ενώ για προσκύνημα βγάζουν μια εικόνα της Παναγίας.
Παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας, τα Αννινάτα δεν θα μπορούσαν να μη γιορτάσουν και σήμερα. Έτσι, η Παναγία η Βλαχέραινα, όπως την αποκαλούν οι Κεφαλλονίτες, πανηγύρισε και φέτος, με τον χθεσινοβραδινό Εσπερινό και την πρωινή Θεία Λειτουργία σήμερα.
Ταυτόχρονα, εορτάστηκε σήμερα και η Παναγία η Διώτισσα, που αποκαλείται έτσι επειδή βρίσκεται στο νησάκι του Δία. Οι πιστοί έφτασαν με μικρά σκάφη και ανέβηκαν τα κοπιαστικά πέτρινα σκαλιά, ώσπου να φτάσουν στο ύψωμα, για να τιμήσουν και φέτος την Παναγία των Βλαχερνών. Δείτε τις εικόνες:
Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, δύο αδέλφια πατρίκιοι Γάλβιος και Κάνδιδος, που ζούσαν στα χρόνια του Λέοντα του Α΄, τον 5ο αιώνα, πήγαν στα Ιεροσόλυμα για προσκύνημα. Περνώντας από τη Γαλιλαία, βρήκαν στο σπίτι μιας Εβραίας να φυλάσσεται μια εσθής (φόρεμα), που κατά την παράδοση ανήκε στην Παναγία. Οι δύο βυζαντινοί άρχοντες έκλεψαν την Εσθήτα και την έφεραν στην Κωνσταντινούπολη, στο προάστιο των Βλαχερνών, και δεν φανέρωσαν σε κανέναν για το πολύτιμο και ιερό κειμήλιο τους. Σύμφωνα με την ιερή «μνημονική» παράδοση, με κάποιο θαύμα παρουσιάστηκε το γεγονός αυτό κι ο αυτοκράτορας έκτισε τον μεγαλόπρεπο ναό «των Βλαχερνών».
Πηγές: kefalonitikanea.gr, inkefalonia.gr
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.