Επικαιρότητα
16 Απριλίου, 2021

Το Κυπριακό και η προκλητική τουρκική αδιαλλαξία

Διαδώστε:

Μετά τη χθεσινή εκρηκτική συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά και την έκτακτη, μη προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Έλληνας Υπουργός μετέβη στην Κύπρο, όπου έλαβε  μέρος στην Τετραμερή Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Την ίδια ώρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης προέβη σε δηλώσεις για το Κυπριακό.

«H Τουρκία επιβεβαίωσε χθες με τον ηχηρότερο δυνατόν τρόπο την αμετάθετη θέση της στο Κυπριακό, που έχει χαραχθεί παλαιότερα ακόμα και από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η δημιουργία δύο κρατών δεν έχει θέση στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στον Ψεματισμένο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει τα χθεσινά, είπε: «Με θλίβει ειλικρινά η συμπεριφορά και η στάση, που δεν είναι πρωτόγνωρη, είναι καλά γνωστή κατά την όλη διαδρομή διαπραγμάτευσης του Κυπριακού. Είναι καλά γνωστό πως η μη επίτευξη λύσης δεν οφειλόταν στην έλλειψη βούλησης από πλευράς της ελληνοκυπριακής κοινότητας, αλλά ως αποτέλεσμα της τουρκικής αδιαλλαξίας. Χθες επιβεβαίωσε (η Τουρκία) με τον ηχηρότερο δυνατόν τρόπο την αμετάθετη θέση που έχει χαραχθεί πολύ παλαιότερα, ακόμα και από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Τα συμπεράσματα των δηλώσεων Αναστασιάδη είναι αληθέστατα. Σήμερα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο «υπεξ» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, συναντήθηκαν στα κατεχόμενα και αναφέρθηκαν στη λύση δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα, αλλά και σε δυνατότητα αλλαγής των παραμέτρων και αποφάσεων του ΟΗΕ για την μορφή λύσης. Ήταν η πρώτη τους συνάντηση στα κατεχόμενα και διήρκησε μία ώρα.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου συνεχάρη τον κ. Τσαβούσογλου για την στάση του χθες κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια, λέγοντας ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ χρησιμοποιώντας το χαρτί της ΕΕ απείλησε την Τουρκία και ξεπέρασε τα όρια ευπρέπειας. «Αυτή η συμπεριφορά, είναι απόδειξη πόσο δίκαιη και σωστή είναι η στάση μας πως η ΕΕ δεν πρέπει να είναι στην συνάντηση 5 + ΗΕ που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα στην Γενεύη. Όπως είναι φανερό, η ΕΕ δεν μπορεί να συμβάλλει θετικά στο θέμα, ούτε είναι μια ένωση ουδέτερη και αντικειμενική. Ακριβώς το αντίθετο, είναι μια ένωση εναντίον μας. Δεν έχει θέση στο τραπέζι των συνομιλιών».

Μία μόνο είναι η ατζέντα της άτυπης συνόδου, να δούμε εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος το οποίο οι πλευρές θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν στη συνέχεια, ανέφερε ο «υπέξ». «Και αυτό το έδαφος δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ κρατών και όχι μεταξύ κοινοτήτων. Εάν υπάρχει ένα τέτοιο έδαφος, μπορεί να προκύψει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων που έχει πιθανότητες επιτυχίας. Διαφορετικά, το δηλώνω με σαφήνεια και ειλικρίνεια, καθώς έχουμε σπαταλήσει τα τελευταία 53 χρόνια, θα αποτρέψει την σπατάλη ακόμη 50-100 ακόμη ετών και θα διασφαλίσει μια υγιή νέα διαδικασία».

Εν συντομία, πρόσθεσε, είμαστε στο σημείο που θα διαφανεί εάν θα εγκαταλειφθεί ή όχι η «λάθος βάση του Kυπριακού» που άρχισε το 1964 «με ευθύνη της διεθνούς κοινότητας», που είναι υποχρεωμένη – κατά τον κ. Ερτουγρούλογλου να αποφασίσει ή όχι εάν θα συνεχιστούν οι «άδικες διακρίσεις» εις βάρος των Τ/κ.

Είτε, πρόσθεσε, θα επιδειχθεί θάρρος για να ανοίξουμε μια νέα σελίδα στο Κυπριακό, είτε θα συνεχιστεί η άδικη πολιτική εναντίον του τ/κ «λαού». Και τότε η πλευρά που θα είναι απέναντί μας και θα λέει ότι θέλει λύση, δεν θα είναι καθόλου ειλικρινής, ανέφερε ο «υπεξ».

«Εάν υπάρχει σκέψη για την δημιουργία μιας Κύπρου με νομική ισχύ, πρώτα θα πρέπει να γίνει αποδεκτή η πραγματικότητα ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη. Εάν υπάρχουν δύο Κύπρος, νομικά μπορεί να έρθει στην ατζέντα η μία Κύπρος».

Οι Τ/κ, πρόσθεσε, θα συνεχίσουν με την μητέρα πατρίδα Τουρκία τον εθνικό αγώνα που δίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο με την ευχή να επιτύχουν.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι με πρόταση της χώρας του πραγματοποιείται η άτυπη πενταμερής και ήρθε στα κατεχόμενα για να καθορίσουν το πλαίσιο της κοινής τους στάσης. Πριν από την Γενεύη, είπε, θα κάνουν όλοι μαζί στην Άγκυρα και από εκεί θα αναχωρήσουν μαζί για την Ελβετία.

«Ο κ. Ταχσίν τα περιέγραψε πολύ ωραία. Εμείς είπαμε και στο παρελθόν ότι δεν θα καθίσουμε πλέον σε διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία. Υποστηρίζουμε αυτό που είπαμε. Δεν είναι μια άκαμπτη στάση ή ένα γινάτι. Πενήντα τρία χρόνια διαπραγματευόμασταν την ομοσπονδία». Για 53 χρόνια, συνέχισε, Τουρκία και ψευδοκράτος είχαν μια πολύ εποικοδομητική στάση, έδειχναν καλή πρόθεση, αλλά οι Ε/κ – που δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτε με τους Τ/κ – και η Ελλάδα που τους στηρίζει, απέρριψαν όλες τις προτάσεις είτε στο τραπέζι των συνομιλιών, είτε σε δημοψήφισμα, εγκατέλειψαν τις συνομιλίες. Και μετά ήταν η ε/κ πλευρά που επιβραβεύονταν ενώ το ψευδοκράτος και ο τ/κ «λαός» τιμωρούνταν, όπως είπε.

«Εμείς πλέον δεν το ανεχόμαστε αυτό. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε μια λύση δύο κρατών που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα. Σίγουρα στην άτυπη συνάντηση 5 + ΗΕ στη Γενεύη εμείς θα πούμε ξεκάθαρα τις σκέψεις μας. Οι άλλες πλευρές που θα συμμετέχουν σε αυτή, περιλαμβανομένων και των παρατηρητών, αναμένουμε να θέσουν κι αυτοί τις απόψεις τους με ειλικρίνεια, θα τις ακούσουμε όλο αυτιά και μετά θα κάνουμε την αξιολόγησή μας. Εάν υπάρχει ένα κοινό έδαφος, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με νέες παράμετρους» είπε.

Για τις απόψεις που λένε ότι υπάρχουν ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και παράμετροι, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι υπήρχαν και στο παρελθόν αλλά «δεν είδαμε κανένα όφελος και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα δούμε. Γι αυτό αυτές οι αποφάσεις μπορούν να αλλάξουν εάν διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα, σίγουρα οι παράμετροι μπορούν να αλλάξουν».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι συζήτησαν και «διμερή θέματα» λέγοντας πως οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους στο εξωτερικό έχουν ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των Τούρκων διπλωματών.

Συζήτησαν πως οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους στο εξωτερικό μπορούν να γίνουν πιο ενεργοί, πρόσθεσε, όπως και το πώς μπορούν να ενταχθούν με το καθεστώς του παρατηρητή στο «Τουρκικό συμβούλιο» και άλλες οργανώσεις, περιφερειακές ή διεθνείς. Αξιολόγησαν, συνέχισε, και το ενδεχόμενο να εργοδοτηθούν σε διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας, Τ/κ διπλωμάτες, εκεί και όπου το ψευδοκράτος δεν έχει δική του εκπροσώπηση.

Η ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, επιχειρώντας να ρίξει τους τόνους, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για 15 σημεία συνεργασίας. 

«Η Ελλάδα, προσηλωμένη πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις Ευρωπαϊκές αξίες έχει συγκεκριμένες θέσεις, οι οποίες είναι γνωστές. Αναφορικά με το σύνολο των σχέσεων με την Τουρκία, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας. Διαφωνίες υπήρχαν και υπάρχουν.

Όμως, ταυτόχρονα, όπως τονίστηκε κατά τις χθεσινές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υπάρχει σαφής βούληση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας στις σχέσεις των δύο χωρών και ενός φάσματος συνεργασίας.

Ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, η θετική ατζέντα μπορεί να συνεισφέρει στην εμπέδωση ενός κλίματος αποκλιμάκωσης και βελτίωσης των σχέσεων. Παράλληλα εξετάσθηκε από τις δύο πλευρές η ενίσχυση των επαφών μεταξύ των δύο λαών, και στο πλαίσιο αυτό ανταλλάχθηκαν απόψεις προς αυτή την κατεύθυνση, οι οποίες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μετά το πέρας της πανδημίας.

Η ελληνική πλευρά δια του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για την Οικονομική Διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, πρότεινε 15 σημεία συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Παράλληλα η τουρκική πλευρά πρότεινε επίσης από την πλευρά της συγκεκριμένα σημεία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν για τα επόμενα βήματα σε αυτό τον τομέα κατά τις προσεχείς επαφές μεταξύ των δύο χωρών, σε όλα τα επίπεδα».

Συνάντηση Δένδια – Χριστοδουλίδη

Στο μεταξύ, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην Πάφο, για τη συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Μάλιστα, νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, με στόχο ακριβώς τον συντονισμό των διπλωματικών κινήσεων Κύπρου – Ελλάδας για το Κυπριακό, αλλά και τη συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τι έγινε στην Τετραμερή

Ισχυρό μήνυμα ασφάλειας και σταθερότητας για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στην τετραμερή συνάντησή τους στην Πάφο την Παρασκευή.

Πρόκειται για την πρώτη κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, η οποία κατέστη δυνατή μετά την πρόσφατη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η συνάντηση αποσκοπεί στην αξιοποίηση των προοπτικών που διανοίγονται για περαιτέρω διεύρυνση των περιφερειακών δικτύων συνεργασίας, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην ενέργεια, στον τουρισμό, στη διαχείριση κρίσεων και στην εκπαίδευση.

«Αυτό που μας ενώνει είναι μία κοινή δέσμευση σε βασικές αρχές και αξίες όπως οι κανόνες καλής γειτονίας και ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων με βάση το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Το πεπρωμένο αυτής της περιφέρειας δεν μπορεί να αφεθεί στα χέρια χωρών εκτός της περιοχής αλλά θα πρέπει να ορίζεται από τις ίδιες τις χώρες» σημείωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ και τα ΗΑΕ κάθισαν στο ίδιο τραπέζι σε ένα περιφερειακό σχήμα. Είναι ένα σχήμα που στέλνει πολλά μηνύματα, τόσο προς τις χώρες της ευρύτερης περιοχής όσο και προς τις ΗΠΑ, υπό την αιγίδα των οποίων συνήφθησαν οι συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με ορισμένες Αραβικές χώρες.

“Αυτή η νέα τετραμερής συνεργασία (…) βασίζεται στην επιθυμία να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για κάθε μέλος σε ολόκληρη την περιοχή” υπογράμμισε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, Γκάμπι Ασκενάζι.

Πρόκειται για την πρώτη κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, η οποία καθίσταται δυνατή μετά την πρόσφατη ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και αποσκοπεί στην αξιοποίηση των προοπτικών που διανοίγονται, μέσα και από την εν λόγω εξέλιξη, για περαιτέρω διεύρυνση των περιφερειακών δικτύων συνεργασίας, στη βάση μιας θετικής ατζέντας, προς ενίσχυση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Στην τετραμερή συνάντηση συμμετείχε – μέσω τηλεδιάσκεψης – ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, σεΐχης Abdullah Bin Zayed Al Nahyan. Εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου των ΗΑΕ και τέως υπουργό Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις της χώρας, Anwar Gargash.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι συμμετέχοντες υπουργοί αντήλλαξαν απόψεις σε μια σειρά από περιφερειακά ζητήματα και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο, ανάμεσα σε άλλα, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, όπως και την κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη.

Πριν την αναχώρησή του για την Κύπρο, ο Ν. Δένδιας είχε διμερή συνάντηση με τον Λιβανέζο ομόλογό του στην Αθήνα.

«Κοινός παρονομαστής, άλλωστε, της προσέγγισής μας είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, της προώθησης των σχέσεων της καλής γειτονίας και βεβαίως της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών», είπε ο κ. Δένδιας.

«Θα κάνουμε τα πάντα για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας και την περιφερειακή ειρήνη στην περιοχή μας και στη Μέση Ανατολή», σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Σαρμπέλ Ουάχμπι.

Όπως ανακοίνωσε το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο της συνάντησης, οι συμμετέχοντες υπουργοί αναμένεται να ανταλλάξουν απόψεις σε μια σειρά από περιφερειακά ζητήματα και θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επικέντρωση ανάμεσα σε άλλα στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο, όπως επίσης στην κατάσταση στη Συρία, τη Λιβύη και την Υεμένη.

Θα έχουν, επίσης, την ευκαιρία να συζητήσουν, με την παρουσία υπηρεσιακών αντιπροσωπειών, επί στοχευμένων προτάσεων για ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων, και όχι μόνο, χωρών σε συγκεκριμένους τομείς, όπως είναι, ανάμεσα σε άλλα, η αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της, η οικονομική συνεργασία, η ενέργεια, ο τουρισμός, η διαχείριση κρίσεων και η διεύρυνση των ανταλλαγών σε επίπεδο νεολαίας και ακαδημαϊκών/ερευνητικών ιδρυμάτων.

Το πρωί του Σαββάτου, οι συμμετέχοντες υπουργοί θα έχουν κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα μεταβεί για τον σκοπό αυτό στον χώρο της συνάντησης στην Πάφο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ και sigmalive.com

Διαδώστε: