Με τη επισήμανση ότι ο αγώνας για την Κύπρο δεν θα σταματήσει μέχρι να φύγουν και τα τελευταία τουρκικά κατοχικά στρατεύματα και το νησί να αναπνεύσει την πλήρη ελευθερία τελέστηκαν χθες μνημόσυνα σε Κύπρο, Ελλάδα και ομογένεια για τους πεσόντες ήρωες κατά την τουρκική εισβολή τον Ιούλιο του 1974.
Επιμέλεια: Νικόλαος Ζαΐμης
Οι εκδηλώσεις μνήμης αναμένεται να κορυφωθούν την Τετάρτη 20 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται 48 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Την ίδια ώρα, προβληματισμό και απογοήτευση σε σχέση με τις εκθέσεις για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο και τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, καθώς, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για διευθέτηση και λύση του Κυπριακού.
Αδιάληπτος αγώνας μέχρι την φυγή των Τούρκων από την Κύπρο – Μνημόσυνα σε Παραλίμνι και Λεμεσό
Φόρο τιμής σε όσους υπερασπίστηκαν την μαρτυρική Κύπρο τέτοιες ημέρες πριν 48 χρόνια αποτίει η Μεγαλόνησος και τελεί επιμνημόσυνες δεήσεις για τους μαχητές της αντίστασης και πεσόντες κατά τα τραγικά γεγονότα του 1974. Το επίσημο μνημόσυνο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, προϊσταμένου του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου.
Την Κυπριακή πολιτεία εκπροσώπησε ο Υπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ο οποίος εκφώνησε και τον επιμνημόσυνο λόγο. Ακολούθησε Τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο ηρώων στην πλατεία Μητροπόλεως.
Η κατακτητική επιχείρηση της Τουρκίας επεκτείνεται διαρκώς στις μέρες μας, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομος Προδρόμου, σημειώνοντας την ανάγκη για ενότητα, ώστε μέσα από πολιτικό αγώνα να τερματίσουμε την κατοχή.
Σε επιμνημόσυνο λόγο του, στο μνημόσυνο πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Παντάνασσας Καθολικής, στη Λεμεσό, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως η Πολιτεία τιμά σήμερα τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής και καταδικάζει το πραξικόπημα και την προδοσία, σημειώνοντας πως τα όσα έγιναν το καλοκαίρι του 1974 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.
«Χρέος της Πολιτείας στη μνήμη των ηρωικών πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος και χρέος όλων μας και προς τους πεσόντες αλλά προς τις επόμενες γενιές, είναι να συνεχίσουμε αδιαλείπτως και πεισματικά τις προσπάθειες και τον πολιτικό αγώνα μέχρι να τερματιστεί η κατοχή, να φύγει η Τουρκία από την Κύπρο και να αρθούν τα κατοχικά δεδομένα», τόνισε.
Στην Αθήνα
Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής αρχιερατικό μνημόσυνο στην Μητρόπολη Αθηνών και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη μπροστά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για τους πεσόντες κατά το πραξικόπημα στις 15ης Ιουλίου και την τουρκική εισβολή που ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου στην Κύπρο το 1974.
Μετά την τελετή, εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Αθηναίων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ελευθέριος Σκιαδάς υπογράμμισε ότι «το καλοκαίρι του 1974 υπήρξε το πιο οδυνηρό, το πιο εφιαλτικό», προσθέτοντας «έμελλε δε να γίνει και διχοτομικό, συγχρόνως και το πιο ηρωικό».
Μεταφέροντας τις συγκλονιστικές, πραγματικές μαρτυρίες δύο επιβιωσάντων της τουρκικής εισβολής, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κενεβέζος, επέκρινε «το αφήγημα», όπως είπε, «για χαμένες ευκαιρίες στο Κυπριακό».
Σημείωσε, δε, ότι ένα τέτοιο επιχείρημα θα μπορούσε μόνο να στηριχθεί «στην περίπτωση που ήμασταν έτοιμοι να υπογράψουμε μια λύση με ακρωτηριασμένα ατομικά αλλά και συλλογικά δικαιώματα και ένα πλαίσιο υποθήκευσης της ασφάλειας και μέλλοντος του συνόλου του κυπριακό λαού». «Παραμένουμε πιστοί στην ευθύνη για λύση και πρέπει να συνεχίσουμε μέχρι τέλους να το πράττουμε» κατέληξε ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αμερικής Ελπιδοφόρος: Η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτή την άδικη κατοχή
Τη μνήμη των πεσόντων της τουρκικής εισβολής τίμησαν και στην ομογένεια των ΗΠΑ με μνημόσυνο που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Whitestone στη Νέα Υόρκη από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.
“Προσευχόμαστε για τις ψυχές των αδικοχαμένων αδελφών μας που χάθηκαν στην εισβολή στην Κύπρο πριν από σαράντα οκτώ χρόνια. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ, και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στον κόσμο να ξεχάσει. Οι προσευχές μας για τις ψυχές τους είναι επίσης κραυγές προς τον ουρανό για δικαιοσύνη. Θυμόμαστε τις κατεστραμμένες εκκλησίες και εικόνες της Κύπρου, τα ιερά αντικείμενα που εξαφανίστηκαν ως αποτέλεσμα της άδικης διχοτόμησης αυτού του νησιού το οποίο αποτελεί θεμέλιο πολιτισμού που μετρά περισσότερα από εννέα χιλιάδες χρόνια”, ανέφερε σε σημείο της ομιλία του.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιμονή που πρέπει να υπάρχει για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού και κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την άδικη κατοχή. “Πρέπει με την ίδια πίστη να επιμείνουμε για μια δίκαιη λύση για την Κύπρο. Πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε ουσία σε όλες τις προσπάθειές μας για την Κύπρο. Η Τουρκία πρέπει να τερματίσει αυτή την άδικη κατοχή. Έτσι, αργά αλλά σταθερά, θα δούμε τις αποδείξεις που λαχταράμε, μια δίκαιη και ειρηνική λύση για όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μας”, ανέφερε.
Προβληματίζουν εκθέσεις του ΟΗΕ
Προβληματισμό και απογοήτευση σε σχέση με τις εκθέσεις για την ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο και τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ εκφράζει ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, καθώς, όπως επισημαίνει, δεν υπάρχει πουθενά αναφορά για διευθέτηση και λύση του Κυπριακού. Εκφράζει ωστόσο την ελπίδα ότι στο ψήφισμα που θα υιοθετηθεί στις 28 Ιουλίου θα υπάρχει ενισχυμένο λεκτικό για τα Βαρώσια και μια ενθάρρυνση προς τον ΓΓ, ώστε να συνεχίσει τις προσπάθειες για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης.
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρέσβης Χατζηχρυσάνθου επικεντρώνεται σε τρία «σημεία-κλειδιά» στα οποία, όπως λέει, θα έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις εκθέσεις.
«Πρώτον, απουσιάζει η ρητή, σαφής αναφορά στη βάση λύσης. Δεύτερον, δεν παρουσιάζεται η σοβαρότητα της κατάστασης στα Βαρώσια και με συνεχιζόμενες παραβιάσεις της τουρκικής πλευράς με φανερό στόχο να απορροφήσουν αυτή την περιοχή και να την εκμεταλλευτούν οικονομικά οι ίδιοι. Το τρίτο σημείο με το οποίο δεν είμαστε ευτυχείς είναι ότι δεν φαίνεται μέσα στην έκθεση κάποια προοπτική για το τι γίνεται στο μέλλον όσον αφορά την πολιτική διαδικασία, διότι δεν υπάρχει καμία πολιτική διαδικασία» λέει.
Συνεχίζει, λέγοντας ότι «η Τουρκία αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκτός και εάν γίνουν αποδεκτές οι προϋποθέσεις της για αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος για το ψευδοκράτος το οποίο είναι καθαρή παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο».
Ο κ. Χατζηχρυσάνθου επισημαίνει ακόμη πως το κυπριακό ζήτημα δεν είναι ένα πρόβλημα έλλειψης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά «πρόβλημα ξένης εισβολής και κατοχής».