Η Ορθόδοξη Εκκλησία στο πλευρό του λαού του Λιβάνου
Η έκρηξη στις 4 Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού σκότωσε περισσότερους από 160 ανθρώπους, άφησε εκατοντάδες χιλιάδες άστεγους και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια όπως το Ορθόδοξο Νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου και σε ναούς της Μητρόπολης Βηρυτού. Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας του Λιβάνου έχουν σχεδόν κορεστεί εξαιτίας των αυξανόμενων ροών ασθενών προσβεβλημένων από τον νέο κορωνοϊό.
Από τη πρώτη στιγμή της τραγωδίας σύσσωμος ο Ορθόδοξος κόσμος εξέφρασε τη συμπαράσταση του στο λαό του Λιβάνου ενώ παράλληλα πάρθηκαν αποφάσεις έτσι ώστε η Ορθόδοξη Εκκλησίας να στηρίζει έμπρακτα τους πληγέντες της φονικής έκρηξης.
Σε πολλά μέρη του κόσμου τις προηγούμενες ημέρες περιήλθε εκτάκτως δίσκος προς ενίσχυση των των καταστραφέντων από την πρόσφατη έκρηξη Ορθόδοξων ιερών ναών της Βηρυτού και των πληγέντων.
Το Σάββατο 15 Αυγούστου, σε όλες τις ενορίες και τα μοναστήρια της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου περιήλθε δίσκος για το συγκεκριμένο σκοπό. Ήδη ο διορθόδοξος οργανισμός IOCC αποφάσισε τη διάθεση 150.000 δολαρίων ενώ η Φιλόπτωχος Αδελφότης της Ι. Αρχιεπισκοπής 25.000 δολ. για τον Λίβανο.
Ειδικό λογαριασμό έχει δημιουργήσει και οι Επισκοπή του Πατριαρχείου Αντιοχείας στην Αμερική για τη συγκέντρωση χρημάτων έτσι ώστε να αποσταλούν στο Λίβανο προκειμένου να διατεθούν προς ενίσχυση των έργων αποκατάστασης. Μάλιστα ο Σεβ. Μητροπολίτης εν Νέα Υόρκη και Β. Αμερικής κ. Ιωσήφ τόνισε πως υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση στη συγκεκριμένη ενέργεια σημειώνοντας πως τα χρήματα θα δοθούν στη Μητρόπολη Βηρυτού η οποία στη συνέχεια θα προβεί στην ανάλογη αξιοποίηση προς αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη το Ορθόδοξο Νοσοκομείο του Αγίου Γεωργίου.
Σε ανάλογη κίνηση προέβη και η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητροπόλεως την ημέρα της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου μεταφέρθηκε το ποσό των 2000 αυστραλιανών δολαρίων (AUD) τα οποία συγκεντρώθηκαν από δωρεές. Μαζί με τα χρήματα η Ιερά Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας στέλνει και τις ευχές και τις προσευχές της στους ανθρώπους της Βηρυτού που υποφέρουν τόσα πολλά από την φονική έκρηξη που σημειώθηκε πριν μερικές εβδομάδες στο λιμάνι της πόλης του Λιβάνου.
Θετικά ανταποκρίθηκαν και οι Κύπριοι στο κάλεσμα της Εκκλησίας η οποία με Εγκύκλιο της καλούσε τους πιστούς, ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, “να προσφέρουν με προθυμία τον οβολό της αγάπης στους στον δίσκο που θα περιαχθεί”.
Η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας από τη πλευρά της έχει ξεκινήσει εκστρατεία ανθρωπιστικής βοήθειας από τις 10 έως τη Δευτέρα 24 Αυγούστου συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία θα αποσταλούν στους δοκιμαζομένους αδελφούς μας στη Βηρυτό, σε μία προσπάθεια έμπρακτης συμπαράστασης και αλληλεγγύης στις δραματικές καταστάσεις που ζουν.
“Παρακαλούμε το χριστεπώνυμο πλήρωμα να ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα και να προσφέρει ό,τι μπορεί ο καθένας, παιδικές τροφές, γάλα μακράς διαρκείας, εμφιαλωμένα νερά, ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά, κονσέρβες, ζάχαρη, επιδέσμους και αντιπυρετικά, μάσκες. Σημείο συγκέντρωσης θα είναι το Κοινωνικό Παντοπωλείο «Κελάρι της αγάπης» (από 9π.μ. έως 1μ.μ.), που βρίσκεται στην οδό Π. Χαραλάμπους 10, στο Αίγιο. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 26910 – 28398 (υπεύθυνος π. Στυλιανός Καπράλος)”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Μητροπόλεως.
Διπλή δοκιμασία για τη Βηρυτό – Στα όριά τους τα νοσοκομεία
Τα νοσοκομεία της Βηρυτού έχουν σχεδόν κορεστεί εξαιτίας των αυξανόμενων ροών ασθενών προσβεβλημένων από τον νέο κορονοϊό, την ώρα που ο Λίβανος βρίσκεται «στο χείλος της αβύσσου» μετά τις καταστροφικές εκρήξεις στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, τόνισε χθες Δευτέρα ο Χάμαντ Χάσαν, που υπέβαλε την παραίτησή του από το αξίωμα του υπουργού Υγείας της χώρας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, τις τελευταίες εβδομάδες, ο Λίβανος είναι αντιμέτωπος με αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Χθες Δευτέρα, καταγράφηκε νέο ημερήσιο ρεκόρ 456 μολύνσεων, με τον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων αφότου ο ιός έκανε την εμφάνισή του στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου να φθάνει τις 9.337. Εξ αυτών, 105 άνθρωποι έχουν υποκύψει εξαιτίας της COVID-19.
«Τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας έχουν πολύ περιορισμένη δυνατότητα υποδοχής (ασθενών), τόσο σε ό,τι αφορά τις κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όσο και σε ό,τι αφορά τους αναπνευστήρες», τόνισε ο Χάσαν στον Τύπο.
«Βρισκόμαστε στο χείλος της αβύσσου, δεν έχουμε την πολυτέλεια να χρονοτριβούμε», προειδοποίησε, καλώντας να επιβληθεί εκ νέου περιορισμός για δύο εβδομάδες, ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της πανδημίας.
Εξήγησε πως τέσσερα νοσοκομεία της πρωτεύουσας που υποδέχονταν ασθενείς μολυσμένους από τον κορονοϊό τέθηκαν «εκτός λειτουργίας» μετά τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού την 4η Αυγούστου, η οποία διέλυσε συνοικίες ολόκληρες της λιβανέζικης πρωτεύουσας.
Η χαοτική κατάσταση μετά την έκρηξη καθιστά δύσκολη την επιβολή περιορισμών ή την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, συνέχισε ο Χάσαν.
«Η δυνατότητά μας να ελέγξουμε τη συμπεριφορά» των πολιτών ως προς τον ιό είναι πολύ «πιο περιορισμένη», υπογράμμισε, εξηγώντας πως «οικογένειες πάνε σε νοσοκομεία για να αναζητήσουν τραυματίες ή αγνοούμενους» ενώ συνεχίζεται η κινητοποίηση στους δρόμους, όπου δεκάδες εθελοντές απομακρύνουν συντρίμμια καθημερινά.
Η κυβέρνηση είχε επιβάλλει εκ νέου περιοριστικά μέτρα, που όμως ακυρώθηκαν έπειτα από τις καταστροφικές εκρήξεις, που κατά τον επίσημο απολογισμό στοίχισαν τη ζωή σε 177 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 6.500.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.