17/08/2021 17/08/2021 Η Θεολογική Σχολή, αλλά και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκαν την εκδημία του Γ. Πατρώνου, Ομότιμου Καθηγητού της Ερμηνευτικής και της Θεολογίας της Καινής Διαθήκης. Την Τρίτη 17 Αυγούστου 2021, ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του εκδημήσαντος στο Μαυροχώρι Καστοριάς, η σημαία της Θεολογικής Σχολής θα κυματίζει μεσίστια. “Ο Κοσµήτωρ...
17 Αυγούστου, 2021 - 11:59
Τελευταία ενημέρωση: 17/08/2021 - 11:46

Η Θεολογική Σχολή Αθηνών για την εκδημία του Ομότιμου Καθηγητή Γεώργιου Πατρώνου

Διαδώστε:
Η Θεολογική Σχολή Αθηνών για την εκδημία του Ομότιμου Καθηγητή Γεώργιου Πατρώνου

Η Θεολογική Σχολή, αλλά και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκαν την εκδημία του Γ. Πατρώνου, Ομότιμου Καθηγητού της Ερμηνευτικής και της Θεολογίας της Καινής Διαθήκης.

Την Τρίτη 17 Αυγούστου 2021, ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του εκδημήσαντος στο Μαυροχώρι Καστοριάς, η σημαία της Θεολογικής Σχολής θα κυματίζει μεσίστια.

“Ο Κοσµήτωρ της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., οι Πρόεδροι των Τµηµάτων Θεολογίας και Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας και όλο το ακαδηµαϊκό και διοικητικό προσωπικό εκφράζουµε προς τους οικείους του εκλιπόντος τα θερµά µας συλλυπητήρια”, καταλήγει η ανακοίνωση της Κοσμητείας.

Αναλυτικά το Ψήφισμα της Κοσμητείας

Λίγα λόγια για τον μακαριστό Γεώργιο Πατρώνο

Ο μακαριστός γεννήθηκε το 1935 στο Λέχοβο Φλώρινας και αρχικά σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου έλαβε το πτυχίο του. Συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπέρμιγχαμ στο οποίο αναγορεύθηκε διδάκτορας, σπουδάζοντας στα πεδία των βιβλικών σπουδών και της ιεραποστολής. Ακόμη, πραγματοποίησε μετεκπαιδευτικές σπουδές στο International Mission Center και τη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, εργάστηκε ως καθηγητής σε σχολεία μέσης εκπαίδευσης, ενώ το 1970 διορίστηκε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Εργάστηκε μέχρι το 1975 ως βοηθός. Τότε κατέθεσε την διδακτορική διατριβή του με τίτλο «Σχέσις παρόντος και μέλλοντος εις την περί βασιλείας του Θεού διδασχαλίαν της Ορθοδόξου θεολογίας» και αναγορεύθηκε διδάκτορας. Αργότερα εργάστηκε ως επιμελητής (1976-1981), λέκτορας (1981-1984), ενώ από το 1985 και έπειτα ως επίκουρος, αναπληρωτής και τακτικός καθηγητής. Εκτός από το πανεπιστήμιο Αθηνών, δίδαξε σε εκκλησιαστικές και ανώτερες σχολές.

Σημαντικότατο διδακτικό, κατά κυριολεξία ιεραποστολικό έργο ανέπτυξε στην Αφρική, όπου διακόνησε σε συνεργασία με τον Αναστάσιο Γιαννουλάτο, σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας. Το πέρασμά του από εκεί ήταν καθοριστικό για τον ίδιο. Εφάρμοσε στην πράξη όσα διάβαζε, όσα είχε μελετήσει, όσα γνώριζε ότι αποτελούν την καρδιά της ζωής της Εκκλησίας. Ήταν όμως καθοριστικό και για όσους κατήχησε, για όσους γνώρισε, για όσους τον άκουσαν να μιλά και να παρουσιάζει μία Εκκλησία της αγάπης και του σεβασμού.

Ο άμβωνας, η έδρα ήταν το σπίτι του. Ήταν ο φυσικός του χώρος. Τα διακόνησε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο περισσότερο από εβδομήντα χρόνια με πάθος, με συνέπεια, με σεβασμό στον ακροατή.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων