Επικαιρότητα
17 Ιουνίου, 2021

Η θρησκευτική μισαλλοδοξία και ο εξτρεμισμός εντείνουν την ανάγκη για την προστασία της Ορθοδοξίας στο Κοσσυφοπέδιο

Διαδώστε:

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Το ζήτημα της καταστροφής και της αλλοίωσης των χριστιανικών μνημείων στην κοιτίδα της Ορθοδοξίας για την Σερβία, το Κοσσυφοπέδιο, έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο μετά και τις αλλεπάλληλες προκλήσεις τις οποίες δέχεται η Εκκλησία σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή της Βαλκανικής όπου η θρησκευτική μισαλλοδοξία και ο εξτρεμισμός δεν λένε να κοπάσουν.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι πρόσφατες ενέργειες που ακολούθησαν μετά την ιστορική τέλεση Θείας Λειτουργίας, μετά από 23 χρόνια, στον ναό του Σωτήρος Χριστού στην Πρίστινα, αλλά και οι βεβήλωση για πολλοστή φορά Ορθόδοξου νεκροταφείου στο Οράχοβατς.

Την ίδια ώρα “ναυάγησαν” οι συζητήσεις που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, μεταξύ των ηγετών της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι. Το μόνο θετικό από την όλη συνάντηση όπως αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ήταν πως δέχθηκαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους.  Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς έδωσε μια πολύ λιγότερο αισιόδοξη εκδοχή για τη συνάντηση. «Δεν συμφωνήσαμε σε τίποτε απολύτως. Ο άνθρωπος (ο Κούρτι) ήρθε να με ρωτήσει, ‘πότε θα αναγνωρίσετε το ανεξάρτητο Κόσοβο;’. Του είπα “ποτέ” και εξερράγη», είπε. «Ποτέ στη ζωή μου δεν είχα παρευρεθεί σε τέτοιου είδους συνάντηση. Μια πλήρης έλλειψη ευθύνης», πρόσθεσε εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό.

Έντονο το ενδιαφέρον για την προστασία της Ορθοδοξίας στο Κοσσυφοπέδιο

Το ζήτημα της προστασίας των Ορθοδόξων μνημείων απασχόλησε και τη Διεθνή Γραμματεία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, η οποία συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες στο Βελιγράδι.

Η επιλογή του Βελιγραδίου και της Σερβίας δεν έγινε τυχαία. Εκτός από ιδρυτικό μέλος της ΔΣΟ, η Ορθοδοξία στην χώρα έχει μακρά παράδοση, είναι ταυτισμένη με την σερβική ταυτότητα, “είναι αυτή που βοήθησε τους Σέρβους στο διάβα της ιστορίας να ανταπεξέλθουν έναντι των πολλαπλών απειλών, ακόμη και στο πλέον πρόσφατο παρελθόν από ανοίκειες παρεμβάσεις τρίτων”, σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη προσφώνηση του προς τον πρόεδρο της Βουλής της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ αναφερόμενος στις ενέργειες για την Αγία Σοφία και την μετατροπή της σε τζαμί επισήμανε πως «γνωρίζοντας ότι το ζήτημα της καταστροφής και αλλοίωσης των χριστιανικών μνημείων, λόγω της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και του εξτρεμισμού, είναι εξαιρετικά ευαίσθητο και στη Σερβία, θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε μια πρωτοβουλία ανάδειξης του προβλήματος για όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως για την περιοχή της Συρίας, του Ιράκ, του Ναγκόρνο Καραμπάχ, της κατεχόμενης Κύπρου, της Τουρκίας, και βεβαίως του Κοσσυφοπεδίου, που είναι η κοιτίδα της σερβικής Ορθοδοξίας».

Πρόσφατα είχε πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών στο Βελιγράδι συνέδριο με θέμα την «Προστασία, διατήρηση και επιβεβαίωση της Σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια». Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι μακροπρόθεσμες απειλές για την επιβίωσή της, οι μορφές απειλής, η αμφισβήτηση και παραποίηση της εθνικής της ταυτότητας και ο προσδιορισμός των απαραίτητων επιστημονικών και επαγγελματικών συνθηκών (υποδομές, τεχνικές) για τη μελέτη, τεκμηρίωση, παρουσίαση, επιβεβαίωση και διατήρησή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες με επιστολή του προς την υπουργό Πολιτισμού της Σερβίας, Μάγια Τζόκοβιτς, ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος είχε εκφράσει την δυσαρέσκεια του για την απουσία, από παρωθούμενο σχέδιο νόμου για την πολιτιστική κληρονομιά της Σερβίας, αναφοράς άρθρων σχετικά με την προστασία των Ορθόδοξων μνημείων στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Το ζήτημα δεν έλαβε διαστάσεις καθώς η υπουργός απάντησε άμεσα στον Μακαριώτατο τονίζοντας πως αναμένει τις προτάσεις της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας σχετικά με το ζήτημα διότι κοινός στόχος, όπως είχε δηλώσει, η πολιτιστική κληρονομιά.

 

Διαδώστε: