Η Τουρκία πρώτη στις καταδίκες δημοσιογράφων
Τα τουρκικά δικαστήρια μόνο το 2021 καταδίκασαν σε 80 χρόνια φυλάκιση 36 δημοσιογράφους, όπως αναφέρει η εφημερίδα BirGün, επικαλούμενη πληροφορίες που της παρέδωσε βουλευτής της αντιπολίτευσης. Το Τουρκικό ΕΣΡ, δηλαδή το RTÜK κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι ενεργεί αυθαίρετα, διότι επιβάλλει δυσανάλογο αριθμό προστίμων στα λίγα εναπομείναντα αντιπολιτευόμενα μέσα της χώρας τα τελευταία χρόνια.
Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Συγκεκριμένα, συνολικά 31 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και 105 υπέστησαν σωματική βία, σύμφωνα με την έκθεση του βουλευτή Utku Çakırözer του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Δημοσιογράφοι της χώρας εμφανίστηκαν ενώπιον δικαστή συνολικά 475 φορές μόνο το 2021, σύμφωνα με την έκθεση. Αιτία φυλάκισης για όσους καταδικάστηκαν ήταν τα όσα έγραψαν σε άρθρα τους, στις αναρτήσεις και στα σχόλιά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η τουρκική κυβέρνηση έχει εντείνει την καταστολή των μέσων ενημέρωσης που είναι επικριτικά στην κυβέρνηση Ερντογάν, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016. Τουλάχιστον 180 μέσα ενημέρωσης έχουν κλείσει στην Τουρκία, και δεκάδες δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί με την κατηγορία της “τρομοκρατίας”.
Η Τουρκία συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με τους περισσότερους φυλακισμένους δημοσιογράφους παγκοσμίως, για πέμπτη συνεχή χρονιά. Μάλιστα κατατάσσεται στην 153η θέση σε μια λίστα με 180 χώρες ως προς την ελευθερία οτυ Τύπου, όπως προκύπτει από το πρόσφατα δημοσιευμένο Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου (Απρίλιος 2021).
Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη πεντάδα χωρών που σέβονται την ελευθερία του Τύπου είναι με σειρά προτεραιότητας η Νορβηγία, η Φιλανδία, η Σουηδία, η Δανία και η Κόστα Ρίκα, ενώ οι πέντε τελευταίες χώρες είναι το Βιετνάμ, το Τζιμποτί, η Κίνα, το Τουρκμενιστάν, η Βόρεια Κορέα και στην 180η θέση η Ερυθραία.
Πέρυσι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την απαγόρευση πρόσβασης για να αποτρέψει τη ροή πληροφοριών που αφορούσαν τη διαφθορά, τις γυναικοκτονίες, τη σεξουαλική κακοποίηση, όπως είπε ο βουλευτής του CHP στην εφημερίδα BirGün, σε μια κίνηση που «υπονόμευσε την ελευθερία του Τύπου και την πρόσβαση του κοινού στην ελεύθερη πληροφόρηση».
Οι δημοσιογράφοι στη χώρα εμποδίστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους με μεθόδους που περιλαμβάνουν εκφοβισμό και απειλές θανάτου, όπως τόνισε ο βουλευτής.
Μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο του 2021
Συνολικά 67 δημοσιογράφοι δικάστηκαν στην Τουρκία κατά τον μήνα Δεκέμβριο, με τους εισαγγελείς να απαιτούν μέχρι και 1.334 χρόνια φυλάκιση συνολικά, σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης Τούρκων Δημοσιογράφων (TGC). Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δίκες σε 36 υποθέσεις σε 10 επαρχίες.
Τον Δεκέμβριο, τα δικαστήρια επέβαλαν συνολικά 14 χρόνια 8 μήνες και 15 ημέρες φυλάκιση σε οκτώ δημοσιογράφους, ενώ αθώωσαν 25 δημοσιογράφους. Ένας δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα μηνών, η οποία μετατράπηκε σε πρόστιμο 4.500 λιρών (340 $).
Στο ίδιο χρονικό διάστημα, 11 δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης φυλακίστηκαν, και επτά δημοσιογράφοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν νέες κατηγορίες εις βάρους τους. Σε τρεις δημοσιογράφοι διεξήχθη έρευνα εναντίον τους.
Οι δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν για “τρομοκρατία”, παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, για άσκηση εργασίας χωρίς έγκυρη άδεια δημοσιογραφίας, για υποκίνηση μίσους, συκοφαντία, για δημοσιοποίηση ιδιωτικών συνομιλιών, για προσβολή του Προέδρου, για απόπειρα διατάραξης της ενότητας του κράτους, για κατασκοπεία.
Αρκετοί δημοσιογράφοι δέχθηκαν σωματική επίθεση, ενώ άλλοι δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους.
Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), στην έκθεσή της για το 2021, ανέφερε ότι τα κύρια μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας ουσιαστικά «εξολοθρεύτηκαν » μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και την επακόλουθη κυβερνητική καταστολή.
Πρόστιμο σε τηλεοπτικούς σταθμούς από το τουρκικό ΕΣΡ
Η υπηρεσία επιτήρησης των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας επέβαλε πρόστιμο σε δύο τηλεοπτικά δίκτυα για προγράμματα που επέκριναν τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του, ανέφερε το BBC Turkish.
Το Ανώτατο Συμβούλιο Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης (RTÜK) επέβαλε τις κυρώσεις στο TELE1 και το Fox TV, τα οποία κανάλια υποχρεώνονται να πληρώσουν 8% και 3% των εσόδων τους από διαφημίσεις, αντίστοιχα, για τις παραβιάσεις.
Το RTÜK ανέστειλε επίσης πέντε προγραμματισμένες εκπομπές του προγράμματος TELE1, “Demokrasi Arenası” (Στάδιο Δημοκρατίας) λόγω των δηλώσεων της δημοσιογράφου Sedef Kabaş στις 14 Ιανουαρίου, που οδήγησαν στη σύλληψή της.
Η Kabaş συνελήφθη το Σάββατο 22 Ιανουαρίου με την κατηγορία της «προσβολής του Προέδρου». Η κατηγορία επισύρει ποινή φυλάκισης από ένα έως τέσσερα χρόνια.
Artık ‘şafak baskını’ bitti diye #YargıReformu çıkaranlar, şimdi #SedefKabaş gözaltına alınıp, tutuklansın diye yargıya baskı yapanlar.
Amaç topluma gözdağı, amaç ifade özgürlüğünü yok etmek…@halktvcomtr #SedefKabaş pic.twitter.com/ov4fV852cl— Utku Çakırözer (@utkucakirozer) January 24, 2022
«Ένας ταύρος δεν γίνεται βασιλιάς απλά και μόνο μπαίνοντας σε ένα παλάτι, αλλά αντιθέτως μετατρέπει το παλάτι σε αχυρώνα», είχε δηλώσει η Kabaş κατά τη διάρκεια του προγράμματος, επικαλούμενος μια παροιμία κάνοντας προφανή αναφορά στον Ερντογάν.
Öğrendim ki,
Yalnız değilim…
Biliyorum ki,
Örgütlü mezalimin en büyük kabusu,
İyilerin dayanışması, direnişi ve cesaretidir. pic.twitter.com/spzPg4DnUt— Sedef Kabaş (@SedefKabas) January 24, 2022
Το πρόστιμο που επιβλήθηκε στο Fox TV οφείλεται στην κριτική που άσκησε στον Ερντογάν ο παρουσιαστής ειδήσεων Selçuk Tepeli, σύμφωνα με το BBC Turkish.
Η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων (TGC) καταδίκασε τα πρόστιμα που επέβαλε το RTÜK επειδή είναι αντισυνταγματικά.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.