Για την Αγιοκατάταξη του Οσίου Βησσαρίωνα του Αγαθωνίτη, τον μακαριστό Καθηγούμενο της Μονής Αγάθωνος Δαμασκηνό Ζαχαράκη, αλλά και τη συνεργασία της Εκκλησίας με την Πολιτεία στο κομμάτι του θρησκευτικού Τουρισμού μίλησε στο Star Κεντρικής Ελλάδας η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη.
Του Νικόλαου Ζαΐμη
Η κ. Ζαχαράκη βρέθηκε χθες στην Ιερά Μονή Αγάθωνος προκειμένου να συμμετάσχει στον εορτασμό του Οσίου Βησσαρίωνα λίγες ημέρες μετά την Αγιοκατάταξή του αλλά και στο μνημόσυνο του μακαριστού κατά σάρκα θείου της, Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Ζαχαράκη.
Αρχικά αναφέρθηκε με συγκίνηση στο πρόσωπο του μακαριστού πατρός Δαμασκηνού λέγοντας: “Ανεβαίνοντας ξημερώματα Κυριακής, σκεφτόμουν όλα αυτά τα ανάμικτα συναισθήματα τα οποία μου έφερνε η προσέγγιση προς το μοναστήρι, η ανάβαση προς τη Μονή, γιατί προφανώς για εμάς οικογενειακά, θα το διαχωρίσω, είναι μια πολύ συγκινητική στιγμή. Δεν ξεχνάμε τον Δαμασκηνό, αλλά αυτό το οποίο παρατηρώ από πάρα πολλούς ανθρώπους που γνωρίζω σε όλη την Ελλάδα, που έρχονται με μια ιστορία για τον Δαμασκηνό και προφανώς για το μοναστήρι – γιατί όλο αυτό είναι δανεικό προς τον άνθρωπο – είναι όλη η αίσθηση, κάτι που άκουσα και μου άρεσε πάρα πολύ: Το Αγαθωνίτικο ήθος το οποίο διέπει, βλέπετε, τους μοναχούς οι οποίοι διακόνησαν αλλά και τους ηγουμένους της Μονής”.
Ο χαρισματικός Ηγούμενος Δαμασκηνός εκοιμήθη αιφνιδίως στις 23 Ιουνίου 2017, μια μόλις εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής του βιβλίου για τον Όσιο Βησσαρίωνα, τον Ελεήμονα Πνευματικό κοντά στον οποίο έζησε αμέτρητες εμπειρίες πνευματικής ζωής.
Χαρά για την Αγιοκατάταξη
Στη συνέχεια εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός της Αγιοκατάξεως. “Και σήμερα βέβαια πολλή μεγάλη χαρά για την Αγιοκατάταξη του Βησσαρίωνος που έγινε ύστερα από πολύ μεγάλη προσπάθεια και θεωρώ ότι ο Μητροπολίτης εδώ έβαλε μια προτεραιότητα ξεχωριστή σε αυτή τη διαδικασία, δεν ήταν καθόλου εύκολο καθόλου θα έλεγα αυτόματο και προκαλεί χαρά σε όλους τους πολίτες, όχι μόνο στη Φθιώτιδα, σε πάρα πολλούς νομούς και είμαι σίγουρη θα το δούμε αυτό στον κόσμο που θα έρθει για να προσκυνήσει και να πάρει την ευλογία”.
Θα ενισχυθεί ο θρησκευτικός τουρισμός
Μετά την αρχική της τοποθέτηση η κ. Ζαχαράκη ερωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιμώπουλο αν το γεγονός της Αγιοκατατάξεως θα ενισχύσει τον θρησκευτικό τουρισμό στην περιοχή. “Ναι. Πιστεύω ότι είναι μια βάση έτσι ώστε και οι υπόλοιπες, αυτό ξέρετε δεν μένει μόνο σε μια περιοχή ή μόνο σε μια Μονή, αυτό λειτουργεί σαν προστιθέμενη αξία και έχει πολλαπλασιαστική δύναμη για τον θρησκευτικό τουρισμό, επειδή μιλάμε για φυσιολατρεία, γιατί τα μοναστήρια μας, οι εκκλησίες μας, βρίσκονται σε εξαιρετικής ομορφιάς φυσικά περιβάλλοντα”, απάντησε και πρόσθεσε: “Πηγαίνεις εκεί και συγχρόνως μπορείς να κάνεις περίπατο, μπορείς να απολαύσεις υψηλής γαστρονομικής αξίας προϊόντα συνάμα για όποιον το έχει ανάγκη.. Για αυτό λέμε ότι κάθε φορά ο τουρισμός μπορεί να έχει κάποια ειδική έκφανση, το θρησκευτικό αίσθημα, έχει όμως πάρα πολλές αναγνώσεις, Νομίζω λοιπόν ότι και με την Αγιοκατάταξη αλλά και με αυτή την εξέλιξη θα μπορέσει να ωφεληθεί πολλαπλά η περιοχή, αλλά όχι αυστηρά ένας δήμος. Θα έλεγα ότι αυτό έχει πολλαπλασιαστική αξία και δύναμη”.
Η συνεργασία με την Εκκλησία και η ψηφιοποίηση
Για το αν το θέμα του θρησκευτικού τουρισμού το κινεί η Εκκλησία ή Πολιτεία, η κ. Ζαχαράκη απάντησε: “Υπήρχε μια κοινή επιτροπή, η οποία μάλιστα είχε και πολύ καιρό να συγκλιθεί, έχουμε αυτό σκοπό να το ενεργοποιήσουμε. Πέρα από αυτό όμως βλέπουμε ότι και η Αρχιεπισκοπή αλλά και στην Κρήτη να παίρνουν πάρα πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες και, να κάνουν ψηφιοποίηση. Να ψηφιοποιούν διαδρομές, όλων τον απίστευτο πλούτο και τους θησαυρούς που μπορούν να εκτίθενται που μπορούν να πηγαίνουν και να επισκέπτονται, συγχρόνως όμως και αυτοί που δεν μπορούν να το παρακολουθούν μέσω των ψηφιακών μέσων από μακριά. Άρα βλέπουμε επίσης ότι και το υπουργείο Τουρισμού έχει πάρει πρωτοβουλία για τα βήματα του αποστόλου Παύλου έτσι ώστε και οι άνθρωποι οι καθολικοί, οι ταξιδιώτες να μπορούν να απολαμβάνουν αυτό για το οποίο για αυτούς και στο πνευματικό κομμάτι είναι πολύ ουσιαστικό”, σημείωσε.
“Αλλά έπονται ακόμα και άλλα βήματα τα οποία έχουν να κάνουν με ενοποίηση διαδρομών, με ψηφιοποίηση και με μια ενωποιημένη καμπάνια και για το κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού στο εξωτερικό. Αυτό είναι κάτι το οποίο επιδιώκομαι για το 23′ και μετά με μια ειδική μικροκαμπάνια η οποία θα έχει στο επίκεντρο το κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού, μέσω του ΕΟΤ“, κατέληξε.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου/ Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος