Δύο νεκρούς και τεράστιες καταστροφές μετρά ήδη ο Ιανός, ο οποίος σαρώνει τη χώρα μας τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες για να προειδοποιήσουν τον κόσμο, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που αναζήτησαν καταφύγιο στις εκκλησίες.
Η Θεσσαλία έχει δεχτεί το μεγαλύτερο χτύπημα του μεσογειακού κυκλώνα, με τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους.
Σύμφωνα με νέα εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η κακοκαιρία δείχνει να κινείται προς την Κρήτη, καθώς αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββάτου να κινηθεί αρχικά νότια, και στη συνέχεια νοτιοανατολικά.
Από ότι δείχνει η έως τώρα εξέλιξη του φαινομένου, το πέρασμα του κυκλώνα από την Αττική δεν φαίνεται να δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα. Δύο νεκροί, μια αγνοούμενη στη Θεσσαλία
Το βαρύτερο τίμημα μέχρι στιγμής πλήρωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά το Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα που επλήγησαν κατά το πρώτο 24ωρο.
Ο έως τώρα απολογισμός στης περιφερειακές ενότητες Λάρισας και Καρδίτσας είναι δύο νεκροί και μια αγνοούμενη.
Μια ακόμη συγκλονιστική διάσωση έκαναν οι άνδρες της ΕΜΑΚ στο Σταυρό Φαρσάλων το πρωί του Σαββάτου.
Αυτή τη φορά, οι άνδρες της ΕΜΑΚ, κατάφεραν να απεγκλωβίσουν έναν ηλικιωμένο άντρα, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί στο αυτοκίνητό του μέσα σε μια τεράστια λίμνη νερού.
«Το φαινόμενο δείχνει να εξασθενεί από την περιοχή της Αττικής αλλά πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση στην περιοχή της Αρκαδίας, στο Λεωνίδιο ειδικά, στην Αργολίδα και στα Κύθηρα», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, έπειτα από συνεχείς συσκέψεις που είχε για την εξέλιξη της κακοκαιρίας που έχει προκαλέσει το θάνατο δύο ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές. Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το φαινόμενο δείχνει να κατευθύνεται το βράδυ προς την Κρήτη ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα αξιολογηθεί μέσα στις επόμενες ώρες για να υπάρξουν ασφαλέστερε συμπεράσματα ενώ τόνισε ότι οι κάτοικοι της Αργολίδας της Λακωνίας των Κυθήρων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες. «Οι κάτοικοι πρέπει να μείνουν σπίτια τους, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κι αν υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα, να πάνε στο υψηλότερο σημείο του σπιτιού», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.
«Γίνεται μια προσπάθεια που ναι μεν είναι δύσκολη αλλά δείχνει να ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ώρες. Παραμένουμε σε εγρήγορση, παραμένουμε σε ετοιμότητα, παραμένουμε σε επιφυλακή. Η πολιτική προστασία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ξέρουμε να δίνουμε τον αγώνα μας και παραμένουμε παρόντες», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς για τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στην ηλεκτροδότηση εξαιτίας της κακοκαιρίας ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Από το πρωί ήδη τρέξαμε τρεις διαφορετικές συσκέψεις. Φεύγουν κλιμάκια κυβερνητικά στις περιοχές αυτές, ήδη δίνουμε μεγάλο αγώνα για να αποκατασταθούν οι ηλεκτροδοτήσεις ειδικά στα νησιά και ταυτόχρονα κάποιες περιοχές που είναι αποκομμένες να εξασφαλίσουμε όλα όσα χρειάζονται μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης».
Το χωριό Πρόδρομος στην Καρδίτσα
Σε λίμνη έχει μετατραπεί ο κεντρικός δρόμος στο χωριό Πρόδρομος Καρδίτσας από τις έντονες βροχοπτώσεις και τους χειμάρρους που έφερε ο μεσογειακός Κυκλώνας «Ιανός».
Σύμφωνα με τους κατοίκους, το νερό στα σπίτια έχει φτάσει το ένα μέτρο, ενώ κάνουν λόγο για ολική καταστροφή.
Παρά την ενημέρωση από την Πολιτική Προστασία, το φαινόμενο ήταν πρωτόγνωρο για την περιοχή, ενώ δεν ελήφθη μήνυμα από το 112, καθώς τα κινητά είναι εκτός λειτουργίας από το βράδυ της Παρασκευής.
Ωστόσο, χτύπησαν οι καμπάνες του χωριού για να προειδοποιήσουν τον κόσμο να εγκαταλείψει τα σπίτια του υπό τον κίνδυνο πλημμύρας.
Οι κάτοικοι διασχίζουν με δυσκολία τα ποτάμια που έχουν σχηματιστεί στους δρόμους και προσεγγίζουν την εκκλησία του χωριού, σημείο που δεν έχει πλημμυρίσει, όπου αισθάνονται ασφαλείς.
Ο Πρόδρομος (υψόμ. 103μ) απέχει από την Καρδίτσα 5 χλμ. . Αποτελεί τοπική κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Κάμπου. Στην περιοχή του οικισμού, οι κατά καιρούς ανασκαφικές έρευνες έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα της νεολιθικής περιόδου και της πρώιμης εποχής χαλκού. Μνεία του οικισμού ως Κουρτέσι έχουμε πριν το 1300 μ.Χ. Περιλαμβάνεται, επίσης, στην τουρκική απογραφή του 1454-55. Ο ιστορικός Ι. Ν. του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στην κορυφή του υψώματος (μαγούλα), δίπλα στο Κονάκι, κτίσθηκε το 1845. Πρόκειται για μία τρίκλιτη θολωτή βασιλική, με επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο, ωραίες τοιχογραφίες και επιμήκη στοά στη νότια πλευρά. Το διώροφο ανακαινισμένο Κονάκι με τον τριώροφο πύργο-παρατηρητήριο και τις δύο εισόδους του κατασκευάστηκε στις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα ως κατοικία του Οθωμανού Εκρέμ μπέη, ιδιοκτήτη του τσιφλικιού. Σήμερα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού, είναι επισκέψιμο και στεγάζει υπηρεσίες της ΛΔ’ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων.