Ιεράρχες που “αποχαιρέτησε” το 2022 η Ορθοδοξία
Το έτος που σε λίγες ώρες φεύγει αφήνει πίσω του στιγμές ιστορίας, χαράς, αλλά και ανθρώπινης λύπης. Αγαπημένα πρόσωπα δεν βρίσκονται πλέον κοντά μας καθώς εξεδήμησαν εκ του κόσμου τούτου. Το ίδιο συνέβη και με εκκλησιαστικούς άνδρες που η Εκκλησία τους ανέθεσε την διαποίμανση του λαού της.
Του Νικολάου Ζαΐμη
Δύο Ιεράρχες από την Εκκλησίας της Ελλάδος, τρεις Επίσκοποι του Οικουμενικού Θρόνου και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου Χρυσόστομος, υπήρξαν ορισμένα από τα πρόσωπα που “αποχαιρέτησε” το 2022 η Ορθοδοξία.
Εκκλησία της Ελλάδος
Η αρχή του 2022 μπήκε για την Εκκλησία της Ελλάδος με την εκδημία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κυρού Κοσμά. Συνολικά παρέμεινε στο πηδάλιο της τοπικής Εκκλησίας δεκαεπτά περίπου χρόνια (2005-2022). Η ταπεινότητα, η αγάπη του για την Εκκλησία και τον άνθρωπο, η ασκητικότητά του τον έκαναν ιδιαίτερα αγαπητό στον κόσμο. Εκοιμήθη στις 3 Ιανουαρίου 2022 σε ηλικία 77 ετών.
Μία ακόμη μεγάλη απώλεια την Εκκλησία της Ελλάδος και την Ορθοδοξία γενικότερα, υπήρξε η αιφνίδια κοίμηση του Μητροπολίτη Δράμας κυρού Παύλου. Δυναμικός Ιεράρχης, με αγάπη και σεβασμό απέναντι στην Εκκλησία και τους θεσμούς της, δεν δίσταζε για τα δίκαια της να εκφράζει ευθαρσώς τη γνώμη του. Ιδιαίτερη ήταν η σχέση του με το Σεπτό Κέντρο της Ορθοοδοξίας, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Στη ζωή του εκτός από την Εκκλησία τάχθηκε και υπέρ των δικαίων και την ιστορικής μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού. Αλησμόνητο θα μείνει το τραγούδι του στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα κατά την ιστορική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε το 2010. Τον χαρακτήρισαν “λιοντάρι του Πόντου”. Δικαίως θα λέγαμε. Εκοιμήθη στις 2 Μαϊου 2022 σε ηλικία 59 ετών.
Οικουμενικό Πατριαρχείο
Ο Ιούνιος υπήρξε μήνας απωλειών για το Οικουμενικό Πατριαρχείου καθώς εξεδήμησαν δύο Ιεράρχες του Θρόνου που χάραξαν με την πορεία τους και την σύγχρονη ιστορία του.
Την 1η Ιουνίου 2022 εκοιμήθη σε ηλικία 71 ετών ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος. Ένας Επίσκοπος που είχε συνδυάσει το όνομά του με τους Θεολογικούς Διαλόγους. Η απλότητα, η ευρυμάθεια και η ευγένειά του υπήρξαν μερικά από τα στοιχεία που διέκριναν τον χαρακτήρα του. Συνέγραψε πέραν των διακοσίων θεολογικών μελετών, άρθρων και πονημάτων σε διάφορα ελληνικά και ξένα περιοδικά και εξέδωσε διάφορα βιβλία περί της Ορθοδόξου Θεολογίας και οικουμενικού περιεχομένου. Παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Αναμφίβολα πρόκειται για έναν Επίσκοπο της Ορθοδόξου Εκκλησίας που η Ορθοδοξία στην Άπω Ανατολή οφείλει τα μέγιστα καθώς στην ακμή της δράσης του εργάστηκε για την εδραίωσή της στις χώρες του ανατέλλοντος ηλίου. Ο λόγος για τον Μητροπολίτη Πισιδίας κυρό Σωτήριο (Τράμπα) ο οποίος εκοιμήθη στις 10 Ιουνίου 2022 σε ηλικία 92 ετών. Η ταφή του έγινε στη Σεούλ όπως ήταν η επιθυμία του.
Η δράση του στην Κορέα ξεκίνησε το 1975. Στις 20 Απριλίου 2004 εξελέγη Μητροπολίτης της νεοσύστατης Μητροπόλεως Κορέας. Στις 21 Μαρτίου 1993 χειροτονήθηκε τιτουλάριος Επίσκοπος Ζήλων, βοηθός Επίσκοπος της Μητροπόλεως Νέας Ζηλανδίας με έδρα την Σεούλ της Κορέας. Το 2008 παραιτήθηκε οικειοθελώς από Μητροπολίτης Κορέας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έκανε δεκτή την παραίτησή του και τον εξέλεξε στις 27 Μαΐου του ιδίου έτους Μητροπολίτη Πισιδίας. Από της θέσεως αυτής εργάστηκε με ένθεο ζήλο για την αναγέννηση εκ της τέφρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στις περιοχές της δικαιοδοσίας του. Αγόρασε και ανακαίνισε κατεστραμένους ναούς στις πόλεις Αττάλεια και Αλάγια και ανοικοδόμησε νέο ναό στην Σίδη. Επίσης εγκατέστησε ιερείς σε κάθε ναό οι οποίοι ξαναλειτουργούν μετά από εκατό περίπου χρόνια σιωπής στην Μικρά Ασία.
Στις 24 Αυγούστου 2022 και σε ηλικία 88 ετών εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Διοκλείας Κάλλιστος Γουέαρ. Ο Μητροπολίτης Κάλλιστος, υπήρξε από τις σημαντικότερες εκκλησιαστικές και θεολογικές φυσιογνωμίες του καιρού μας, γεννήθηκε στην Αγγλία το 1934. Σπούδασε Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Φιλοσοφία και Θεολογία στην Οξφόρδη. Αγγλικανός από γέννηση και ανατροφή, ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Ορθοδοξία το 1952, γοητευμένος από την ορθόδοξη, θεία Λειτουργία και την παράδοση της μυστικής θεολογίας. Έγινε δεκτός στην Ορθόδοξη Εκκλησία το Πάσχα του 1958, ενώ το 1965 χειροτονήθηκε διάκονος· τον ίδιο χρόνο εκάρη μοναχός στην Μονή του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο. Επιστρέφοντας στην Οξφόρδη ανέλαβε καθήκοντα εφημερίου στην ελληνική ορθόδοξη ενορία, ενώ παράλληλα εξελέγη Λέκτωρ στον κλάδο των Ορθόδοξων Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστήμιου της Οξφόρδης. Το 1970 γίνεται μέλος του Κολλεγίου Ρebroke της ίδιας πόλης. Το 1985 εξελέγη επίσκοπος Διοκλείας από την Συνοδό του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, ο πρώτος Βρετανός που αναδεικνύεται επίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας από την εποχή του Σχίσματος!
Εκκλησία της Κύπρου
Έτος αλλαγής είναι αυτό που εκπνέει σε λίγες ώρες για την Εκκλησία της Κύπρου. Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η πνευματική προετοιμασία για τα Χριστούγεννα η Κύπρος έλεγε το “ύστατο χαίρε” στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της κυρό Χρυσόστομο ο οποίος ύστερα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο εκοιμήθη σε ηλικία 81 ετών στις 7 Νοεμβρίου 2021. Η Εξόδιος Ακολουθία τελέστηκε προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στις 12 Νοεμβρίου ενώ παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.
Για 16 χρόνια ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος εργάστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την πρόοδο της Εκκλησίας της Κύπρου όπως καθ’ ομολογία ανέφεραν όλοι στα συλλυπητήρια μηνύματα που απέστειλαν.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.