Επικαιρότητα
03 Απριλίου, 2021

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Έντονη δυσαρέσκεια για την υποτίμηση του ιστορικού Λαβάρου της Αγίας Λαύρας στη παρέλαση της 25η Μαρτίου

Διαδώστε:

Έντονη είναι η δυσαρέσκεια που επικρατεί στα Καλάβρυτα για την υποτίμηση λόγω των συνθηκών του ιστορικού Λαβάρου της Αγίας Λαύρας στις επετειακές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 με αποκορύφωμα την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα.

Του Νικόλαου Ζαΐμη 

Ως γνωστόν, το ιστορικό Λάβαρο είναι θεσμοθετημένο να ηγείται της παρελάσεως για την 25η Μαρτίου, φερόμενο από άγημα με στολές της εποχής. Μάλιστα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε μεταβιβάσει αίτημα προς την Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, ήδη από το Φθινόπωρο του 2020, με το οποίο ζητούσε το Λάβαρο να μεταφερθεί στην Αθήνα για τους επετειακούς εορτασμούς, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr, λίγες μέρες πριν την παρέλαση, η απόφαση αυτή ακυρώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ωστόσο, το γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων είναι πως αντί του ιστορικού Λαβάρου χρησιμοποιήθηκε ένα κακέκτυπο του πρωτοτύπου, το οποίο τοποθετήθηκε τελευταίο από όλες τις σημαίες του Αγώνα. Τόσο ο δήμαρχος Καλαβρύτων όσο και Καλαβρυτινά Σωματεία, ζητούν με Επιστολές που απέστειλαν εξηγήσεις από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, την διαμαρτυρία της θα εκφράσει και η παλαίφατος Μονή της Αγίας Λαύρας με επιστολή που θα αποστείλει προς τους αρμοδίους μέσω της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Να σημειωθεί πως αντίστοιχη διαμαρτυρία είχαν εκφράσει τις προηγούμενες και Ποντιακά Σωματεία εκφράζοντας με επιστολή τους προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και τη Βουλή την έντονη δυσαρέσκεια για την απουσία εύζωνα με την ποντιακή ζίπκα από το άγημα της Προεδρικής Φρουράς στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Δήμαρχος Καλαβρύτων: Έλλειψη σεβασμού στην ιστορική πραγματικότητα

Την έντονη διαμαρτυρία του για την υποβάθμιση της παρουσίας του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας στη στρατιωτική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στην Αθήνα, εξέφρασε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, με επιστολή του το απόγευμα της Πέμπτης στον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στην επιστολή του, η οποία κοινοποιήθηκε στο Γραφείο του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η κίνηση των διοργανωτών της παρέλασης να υποβαθμίσουν το Λάβαρο, σύμβολο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης, «θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως παραχάραξη της ιστορικής μνήμης και έλλειψη σεβασμού στην ιστορική πραγματικότητα».

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος 

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων υπογραμμίζει ότι «διακόσια χρόνια μετά την Εθνική Παλιγγενεσία, έστω και στη κλίμακα των συμβολισμών, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές κινήσεις που διαστρεβλώνουν, εμμέσως, τα γεγονότα εκείνης της περιόδου». Και ζητά από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να κινηθούν διαδικασίες ώστε ο Δήμος Καλαβρύτων να έχει το συντομότερο μια τεκμηριωμένη εξήγηση εκ μέρους του ΓΕΕΘΑ για το φετινό συμβάν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, εκ μέρους του κ. Παπαδόπουλου έχει ήδη επισημανθεί η αντιδιαστολή με το επίσημο δείπνο που παρετέθη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, παρουσία αρχηγών κρατών, όπου το Λάβαρο ήταν το μοναδικό που τοποθετήθηκε, και σε δεσπόζουσα θέση στο χώρο, έτσι όπως αρμόζει στην ιστορική μνήμη και στην αναγνώριση των πρωτεργατών της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου για το ζήτημα

Ο δήμαρχος σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων Θεόδωρο Νασιώτη κατέθεσε αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε το Σώμα να τοποθετηθεί και να αποφασίσει, τόσο για το γεγονός της φετινής παρέλασης, όσο και για τις εν γένει μεθοδεύσεις που αναθερμαίνονται (για πολλοστή φορά) από κάποιες πλευρές με σκοπό την παραποίηση της ιστορικής πραγματικότητας της έναρξης της Επανάστασης του 1821.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, θα είναι ανοικτή ώστε να δοθεί βήμα και σε εκπροσώπους ενώσεων, φορέων, οργανώσεων και συλλογικοτήτων, με σκοπό τη διαμόρφωση μιας κοινής και ενιαίας στάσης όλων των Καλαβρυτινών.

Η απόφαση για την έκτακτη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου, μεταξύ άλλων, κοινοποιήθηκε και στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο καθώς και στους Καθηγουμένους των ιστορικών Μονών Αγίας Λαύρας, Αρχιμανδρίτη π. Ευσέβιο Σπανό και Μεγάλου Σπηλαίου Αρχιμανδρίτη π. Καλλίνικο Αποστολόπουλο.

Έντονη αντίδραση και από Καλαβρυτινά Σωματεία

Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν και τα Καλαβρυτινά Σωματεία τα οποία ζητούν από όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτή την απόφαση να δώσουν τη δική τους διάσταση.

Συγκεκριμένα, η Παγκαλαβρυτινή Ένωση ζητά εξηγήσεις από τον υποστράτηγο Γεώργιο Κωστίδης, Διοικητή της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ο οποίος είχε το γενικό πρόσταγμα της παρέλασης, για το γεγονός της υποβάθμισης του ιστορικού Λαβάρου. «Πέραν του γεγονότος ότι χρησιμοποιήθηκε ένα κακέκτυπο του πρωτοτύπου, το τοποθετήσατε τελευταίο από όλες τις σημαίες του Αγώνα, ενώ είναι θεσμοθετημένο να ηγείται της παρελάσεως για την 25η Μαρτίου, φερόμενο υπό αγήματος με στολές της εποχής, που ετησίως γίνεται από τα Σχολεία της χώρας καθώς και σε άλλες παρελάσεις. Η ενέργεια που έγινε στην παρέλαση της οποίας είχατε το γενικό πρόσταγμα, προσβάλει βάναυσα την σημασία του Ιερού αυτού Συμβόλου», αναφέρει, μεταξύ άλλων και καταλήγει «επειδή το ανοσιούργημα που συντελέστηκε δεν θα πρέπει να επαναληφθεί και να επιβεβαιωθεί ότι ο Ελληνικός Στρατός αποτελεί πυλώνα στήριξης των πραγματικών ιδανικών, της αξιοπιστίας και της Τάξεως που απαιτεί το στράτευμα, παρακαλούμε να ενεργήσετε έρευνα και να απαιτήσετε τις απαραίτητες εξηγήσεις από όποιον ήταν υπεύθυνος για την απαράδεκτη αυτή υποτίμηση του Ιερού Συμβόλου του Αγώνα του 1821 και κυρίως να δοθούν οι απαραίτητες εντολές, ώστε να μην επαναληφθεί η απαράδεκτη αυτή ενέργεια».

Η επιστολή της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κοινοποιήθηκε και προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και προς τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Η Καλαβρυτινή Ένωση Αθήνας, σε επιστολή της προς την Προεδρία της Δημοκρατίας και το ΓΕΕΘΑ αρχικά απευθύνει τα συγχαρητήριά για τη μεγαλειώδη κεντρική παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία. Ωστόσο, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως «είδαμε τον τελευταίο καιρό να εκτυλίσσεται μία σχεδιασμένη επιχείρηση αναθεώρησης της ιστορίας, στα πλαίσια της οποίας, κατά τη γνώμη μας, εντάσσεται και η τοποθέτηση του Λαβάρου της Αγίας Λαύρας στην τελευταία θέση μεταξύ λαβάρων και σημαιών στην κεντρική παρέλαση. Τέτοιες υποκινούμενες ενέργειες δεν έχουν και δεν πρέπει να έχουν, καμία θέση στους ενωτικούς εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την παλιγγενεσία».

«Ελπίζουμε όπως αναθεωρήσετε και επανασχεδιάσετε τις τιμές στα σύμβολα της Ανεξαρτησίας», σημειώνει σε άλλο σημείο ενώ καταλήγοντας κάνει γνωστό ότι στα «γραφεία του συλλόγου μας στην Αθήνα ευρίσκεται ακριβές αντίγραφο του Λαβάρου της Επανάστασης, το οποίο με χαρά θα παραχωρήσουμε, αν ζητηθεί, για μελλοντικές επίσημες εκδηλώσεις».

Το αυθεντικό Λάβαρο που φυλάσσεται στην Αγία Λαύρα 

Διαδώστε: