20/12/2021 20/12/2021 Ανοιχτό το ενδεχόμενο να  υποκρύπτεται ένα κύμα της παραλλαγής Όμικρον μέσα στο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα (που ήδη επικρατεί στη χώρα μας) άφησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σήμερα σε ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τον κορωνοϊό. Στην εκδήλωση που συντόνισε ο κ. Τσιόδρας συμμετείχαν μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ,...
20 Δεκεμβρίου, 2021 - 17:36
Τελευταία ενημέρωση: 20/12/2021 - 17:41

Καμπανάκι από Τσιόδρα: «Η Όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη πανδημία στην Ευρώπη»

Διαδώστε:
Καμπανάκι από Τσιόδρα: «Η Όμικρον μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη πανδημία στην Ευρώπη»

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να  υποκρύπτεται ένα κύμα της παραλλαγής Όμικρον μέσα στο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα (που ήδη επικρατεί στη χώρα μας) άφησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σήμερα σε ενημερωτική εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για τον κορωνοϊό.

Στην εκδήλωση που συντόνισε ο κ. Τσιόδρας συμμετείχαν μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, οι οποίοι απάντησαν και σε ερωτήσεις του κοινού σχετικά με τη νόσο, την πρόληψη και την θεραπεία της. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, η Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και η Αντωνία Κουτσούκου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Σωτηρία.

Σύμφωνα με τον κ.Τσιόδρα η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ανησυχητική, ενώ «μπορεί να οδηγήσει και σε μία μεγάλη πανδημία της Όμικρον» και «γι’ αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή και επαγρύπνηση», ενώ «αν χρειαστεί, θα προταθούν επιπλέον μέτρα…». Ο ίδιος επισήμανε ότι κατά τις ημέρες των εορτών είναι πολύ σημαντικό να τηρήσουμε τα υπάρχοντα μέτρα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, είπε πως ο Οργανισμός παρακολουθεί στενά την αυξητική τάση της Όμικρον σε όλη την Ευρώπη και πρόσθεσε πως ήδη προχωρά σε αυξημένη ιχνηλάτηση των περιστατικών και ίσως να υπάρξει και αυξημένο testing τις επόμενες ημέρες. Ακόμα, είπε πως ανάλογα με τις εξελίξεις θα ληφθούν επιπλέον μέτρα (αν χρειαστούν). Ωστόσο, σημείωσε ότι η χώρα μας δεν έχει μπει ακόμη και στην δίνη της Όμικρον.

Στο σημείο αυτό, η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, επισήμανε ότι ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση για την οποία υπάρχουν ενδείξεις – αλλά όχι αποδείξεις ακόμα- ότι προστατεύει από τη βαριά νόσηση όσον αφορά την Όμικρον προχωράει ικανοποιητικά στη χώρα μας, καθώς 1 στους 2 από αυτούς που πρέπει -με βάση τις συστάσεις- έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τα όσα τόνισαν οι ειδικοί στη σημερινή εκδήλωση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το όφελος των εμβολιασμών παραμένει εξαιρετικά υψηλό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, το όφελος των εμβολιασμών παραμένει υψηλό όχι μόνο στους ηλικιωμένους, αλλά και στα παιδιά, τονίζοντας ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σωθεί λόγω του εμβολιασμού. Παίρνοντας τον λόγο, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θ. Ζαούτης, είπε ότι με τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας το 85% με 90% των διασωληνωμένων και των θανάτων αφορούν ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί, ενώ πρόσθεσε ότι το 2021 οι 8 έφηβοι που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο Παίδων με κορωνοϊό ήταν όλοι ανεμβολίαστοι, ενώ για όλη τη χρονιά κανένας εμβολιασμένος έφηβος δεν βρέθηκε στη ΜΕΘ.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Τσολιά, αναφερόμενη στην ασφάλεια των εμβολίων είπε ότι η mRNA τεχνολογία είναι μια επανάσταση και εκτίμησε ότι σύντομα θα δούμε να παρασκευάζονται κι άλλα εμβόλια για λοιμώδη νοσήματα με βάση αυτή την μεθοδολογία. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι το εμβόλιο δεν μπαίνει στο γενετικό υλικό του ανθρώπου και δεν το τροποποιεί.

«Μπορούμε να το δίνουμε με ασφάλεια στις εγκύους» είπε εμφατικά και επισήμανε ότι «δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις από τον εμβολιασμό μετά από χρόνια στην υγεία των ανθρώπων που εμβολιάζονται τώρα».

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, αναφερόμενος στην επαναλοίμωξη με την Όμικρον ασθενών που έχουν νόσηση ήδη από άλλα στελέχη του ιού είπε ότι φαίνεται από το 1% η επαναλοίμωξη έχει φτάσει στο 8% με τη νέα παραλλαγή. Όπως τόνισε βέβαια, αυτό σχετίζεται με τον χρόνο που νόσησε κάποιος -αν δηλαδή έχει περάσει ένας χρόνος ή λιγότερο, αλλά και με τον τύπο του ιού από τον οποίο μολύνθηκε αρχικά.

Ερωτήσεις υπήρξαν και για τα αντισώματα και τις εξετάσεις αντισωμάτων και κατά πόσο αυτές έχουν κάποιο νόημα μετά την αναμνηστική δόση του εμβολίου ή την προστασία που παρέχουν.

«Δεν θα αναζητούσα το ύψος των αντισωμάτων χωρίς τη συμβουλή γιατρού και την ερμηνεία του» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι οι ερμηνείες που γίνονται για τα αντισώματα έχουν κινδύνους και παγίδες. Ωστόσο, οι επιστήμονες επισήμαναν ότι το ύψος των αντισωμάτων μπορεί να είναι χρήσιμο στην πρόγνωση, στο πώς δηλαδή θα εξελιχθεί η νόσος σε έναν ασθενή.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο κύριος Τσιόδρας δήλωσε ότι θα δούμε σύντομα πρόοδο και στα θεραπευτικά μέσα που αφορούν τον κορωνοϊό, ενώ αναφορικά με τα διαγνωστικά τεστ είπε ότι εάν σε μία οικογένεια έχω ένα θετικό τεστ, θα θεωρήσω ότι πιθανότατα όλοι οι υπόλοιποι μπορεί και να είναι θετικοί στον ιό.

Ο ίδιος δήλωσε ακόμα πως αν έπρεπε να συμβουλέψει το γιο του να πάει σε μία κοινωνική εκδήλωση μόνο με ένα αρνητικό self test, δεν θα τον παρότρυνε να πάει.

Επίσης, έκανε ξεκάθαρο για μία ακόμη φορά ότι όταν υπάρχει θετικό αυτοδιαγνωστικό τεστ, τότε πάντα θα πρέπει να επιβεβαιώνεται με μοριακό τεστ, αλλά και το αρνητικό όπως είπε, δε σημαίνει ότι πάω όπου να’ ναι ανεξέλεγκτα.

Παιδιά: Περίπου 1 θάνατος σε 45.000 κρούσματα

Εξαιρετικά σπάνιοι είναι οι θάνατοι λόγω COVID-19 στα παιδιά, καθώς καταγράφεται περίπου ένας θάνατος ανά 45.000 κρούσματα ανέφερε στη συνέχεια η καθηγήτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Μ.Τσολιά.

Ωστόσο, το ενδεχόμενο η παραλλαγή Όμικρον να σχετίζεται με αυξημένη νοσηρότητα στα παιδιά δημιουργεί προβληματισμό.

«Κάποια παιδιά θα χρειαστεί να μπουν και μπαίνουν ήδη λόγω κορωνοϊού στο νοσοκομείο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι συνήθως οι επιπλοκές είναι σοβαρή πνευμονία, πιο σπάνια η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα αλλά και οι θρομβώσεις καθώς και νεφρική ανεπάρκεια.

Ωστόσο η ίδια είπε ότι έχουν 7,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα σε σχέση με τα υγιή παιδιά.

Το 25% των εισαγωγών και το 40% των θανάτων σε παιδιά αφορά παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Μεγάλο πρόβλημα, όπως είπε η κυρία Τσολιά, για τα παιδιά σε σχέση με τον κορωνοϊό είναι η παχυσαρκία και μάλιστα ανέφερε πως «το 80% των εφήβων με βαριά πνευμονία που νοσηλεύτηκαν στην Ελλάδα ήταν παχύσαρκοι έφηβοι», ενώ μιλώντας για τα άλλα υποκείμενα νοσήματα είπε ότι αυτά είναι τα καρδιαγγειακά, τα αναπνευστικά, ο διαβήτης αλλά και νευρολογικά νοσήματα. Επίσης, η κυρία Τσολιά αναφέρθηκε στο πολυσυστηματικό υπερφλεγμονώδες σύνδρομο που φαίνεται ότι προσβάλλει ένα στα 3000 παιδιά που μολύνονται από κορωνοϊό. Αυτό πρέπει να έχει την προσοχή των γιατρών και των γονέων είπε, τονίζοντας ότι το σύνδρομο εμφανίζεται από δύο έως και οκτώ βδομάδες μετά την λοίμωξη ακόμα και σε ασυμπτωματικά παιδιά που μολύνθηκαν και κανείς δεν αντελήφθη ότι έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Το σύνδρομο έχει πυρετό -που αν επιμείνει πάνω από 2 με 3 ημέρες θα πρέπει να προβληματίσει τους γονείς -εξανθήματα στο σώμα, κόκκινα χείλη και μάτια και διόγκωση των λεμφαδένων.

Η ίδια εξήγησε ότι η μυοκαρδίτιδα, που είναι στις επιπλοκές αυτού του συνδρόμου, μπορεί να είναι σοβαρή, ενώ κι άλλες επιπλοκές έχουν καταγραφεί, όπως η νεφρική ανεπάρκεια. Τα παιδιά που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι πιθανό να κάνουν ακόμη και πολυοργανική ανεπάρκεια ως αποτέλεσμα αυτού του συνδρόμου και ένα στα 100 παιδιά που προσβάλλονται από αυτό, χάνει τη μάχη για τη ζωή.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα εξής μέλη ΔΕΠ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ:

Γοργούλης Βασίλειος, Καθηγητής Ιστολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Ιστολογίας- Εμβρυολογίας

Ζαούτης Θεοκλής, Καθηγητής Παιδιατρικής, Β΄ Παιδιατρική Κλινική Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού, Πρόεδρος ΕΟΔΥ

Κοτανίδου Αναστασία, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Κουτσούκου Αντωνία, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Δ/ντρια Α΄ Πνευμονολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Σωτηρία

Λάγιου Παγώνα, Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Δ/ντρια Εργαστηρίου Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής

Λουκίδης Στυλιανός, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Β΄ Πνευμονολογική Κλινική, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Πρόεδρος Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

Μπάσδρα Εφη, Καθηγήτρια Βιοχημείας-Εμβιομηχανικής, Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας

Μπούμπας Δημήτριος, Καθηγητής Παθολογίας- Ρευματολογίας, Δ/ντής Δ΄ Παθολογικής Κλινικής, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Υπεύθυνος Γραφείου Εκπαίδευσης Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος ΚΕΣΥ

Παπαευαγγέλου Βασιλική, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Δ/ντρια Γ Παιδιατρικής Κλινικής, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Πουρνάρας Σπυρίδων, Καθηγητής Ιατρικής Μικροβιολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Κλινικής Μικροβιολογίας, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Σιάσος Γεράσιμος, Καθηγητής Καρδιολογίας, Γ Καρδιολογική Κλινική, Νοσοκομείο Σωτηρία, Πρόεδρος Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ

Σύψας Νικόλαος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας-Λοιμωξιολογίας, Εργαστήριο και Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας, Λαϊκό Νοσοκομείο

Τσακρής Αθανάσιος, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Δ/ντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων ΕΚΠΑ

Τσιόδρας Σωτήριος, Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Δ΄ Παθολογική Κλινική, Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Συντονιστής της Επιτροπής Δημόσια Υγείας και Αντιμετώπισης της Πανδημίας, Ιατρική Σχολή

Τσολιά Μαρία, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Δ/ντρια Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού

Ο Συντονιστής της Επιτροπής

Καθηγητής Σ.Τσιόδρας

O Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής

Καθηγητής Γ. Σιάσος

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ/ΜΠΕ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων