Καρδίτσα: Εμβληματικά αγάλματα στην πλατεία Νικολάου Πλαστήρα
Δύο χαρακτηριστικά αγάλματα συναντά ο επισκέπτης που θα βρεθεί στην πόλη της Καρδίτσας και θα διασχίσει την πλατεία Νικολάου Πλαστήρα. Το ένα είναι ένα μπρούτζινο άγαλμα σε υπερφυσικό μέγεθος με τίτλο «Η Μάνα μου», αντίγραφο από τη συλλογή της Βουλής των Ελλήνων. Παριστάνει, σύμφωνα με στοιχεία του Μουσείου Πόλης Δήμου Καρδίτσας, γυναίκα του μόχθου, με φτωχικά, αγροτικά ρούχα και μαντήλι στο κεφάλι. Το πρωτότυπο φιλοτεχνήθηκε από τον γνωστό γλύπτη Χρήστο Καπράλο (1909-1993) με μοντέλο τη μητέρα του, στην περίοδο της Κατοχής, όταν ο καλλιτέχνης είχε αποσυρθεί στο χωριό του, το Παναιτώλιο Αγρινίου.
Όρθια με το δεξί χέρι να κρατά το φουστάνι της, το αριστερό στο μάγουλό της, τα μάτια να κοιτάζουν χαμηλά, το βλέμμα της σε βαθιά περισυλλογή, η Μητέρα του γλύπτη, ακόμη κι αν δεν κατάγεται «ίσα από την Αθηνά την ακουμπισμένη στο κοντάρι της Ακρόπολης», όπως έγραψε ο Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, θυμίζει στο πνεύμα και στον ιδεαλισμό γλυπτά της αρχαιότητας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ο Χρήστος Καπράλος σπούδασε στο Παρίσι, ήταν της γενιάς του Γιάννη Τσαρούχη, του Γιάννη Μόραλη και του Οδυσσέα Ελύτη. Το άγαλμα της «Μάνας» συντηρήθηκε από συμβασιούχους και εθελοντές του Μουσείου Πόλης του Δήμου Καρδίτσας την άνοιξη του 2018.
Το δεύτερο χαρακτηριστικό άγαλμα της συγκεκριμένης πλατείας είναι ο εντυπωσιακός μπρούτζινος έφιππος ανδριάντας του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα σε υπερφυσικό μέγεθος. Φιλοτεχνήθηκε από τον γνωστό γλύπτη Στέλιο Τριάντη το 1987.
Ο Ν. Πλαστήρας (1883-1953), όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Μουσείου Πόλης Δήμου Καρδίτσας, παριστάνεται επιβλητικός και στητός, με στρατιωτική περιβολή πάνω στη σέλα του αλόγου του. Με το αριστερό χέρι κρατάει τα χαλινάρια και με το δεξί το γυμνό του σπαθί σε στάση εφόδου και καλπασμού. Το άγαλμα στέκεται σε ψηλό βάθρο από πέτρες και θυμίζει βραχώδες τοπίο, πεδίο μάχης.
Η τοποθέτηση του γλυπτού στην πολυσύχναστη πλατεία που φέρει το όνομά του, εκφράζει την ιδιαίτερη εκτίμηση της γενέτειράς του προς τον «μαύρο καβαλάρη», ήρωα της Μικράς Ασίας και αρχηγό της επανάστασης του 1922. Εκτός από στρατιωτικός, ο Νικόλαος Πλαστήρας υπήρξε και πολιτικός σε κρίσιμες περιόδους της νεοελληνικής ιστορίας, καθώς διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός στο διάστημα 1945-1953. Ονομάστηκε Μαύρος καβαλάρης γιατί συνήθιζε να είναι έφιππος και προκαλούσε ιδιαίτερη εντύπωση με το βαθύ μελαχρινό χρώμα του προσώπου του. Η τεχνητή λίμνη, που φέρει το όνομά του στο οροπέδιο της Νεβρόπολης των Αγράφων, καθώς και ο οικοδομικός συνεταιρισμός «Νεράιδα», ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή της λίμνης, σε υψόμετρο 1.150μ. ήταν δική του έμπνευση. Ο επισκέπτης μπορεί να δει τα προσωπικά του αντικείμενα και την καρδιά που έδωσε εντολή μετά τον θάνατό του να δωρηθεί στη γενέτειρά του. Εκτίθεται ως εικαστική εγκατάσταση του καλλιτέχνη Γιάννη Μιχαλούδη σε ξεχωριστή αίθουσα αφιερωμένη στη μνήμη του, στο Μουσείο Πόλης. Όπως και η μαρμάρινη προτομή του, έργο του γλύπτη Κλέαρχου Λουκόπουλου (1952) στον χώρο της Δημοτικής Αγοράς.
Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δρ. Φωτεινή Λέκκα, επιστ. υπεύθυνη του Μουσείου Πόλης του Δήμου Καρδίτσας «το σπίτι που γεννήθηκε ο Νικόλαος Πλαστήρας στην Καρδίτσα δεν σώζεται, γνωρίζουμε όμως την ακριβή του θέση, η οποία περιμένει, από τον ακριβή εντοπισμό της, το 2003, μια ταπεινή αναμνηστική πλάκα. Ας γίνει έστω και με καθυστέρηση μιας εικοσαετίας».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.