Επιτακτική κρίνεται η δημιουργία από τον ΟΗΕ κλίματος που θα συμβάλει σε εποικοδομητικές και καλή τη πίστει διαπραγματεύσεις, με ίσους όρους, χωρίς εκβιασμούς, εκφοβισμούς και απειλές προς οποιαδήποτε πλευρά είπε την Κυριακή η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, τονίζοντας ότι παραμένει σταθερή η θέση της ε/κ πλευράς για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, με ρεαλιστική όμως προοπτική επιτυχίας.
Σε επιμνημόσυνο λόγο στο εθνικό μνημόσυνο και τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ήρωα του 1974 Ηρακλή Αγαθοκλέους, είπε ακόμα ότι η επανένωση του τόπου μας, η επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας, η ειρηνική συμβίωση χωρίς ξένους στρατούς και αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων παραμένει το όραμά μας και ο καθημερινός μας αγώνας.
Η Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι το έγκλημα που συντελείται από την Τουρκία και τον στρατό της με την κατοχή των εδαφών μιας ευρωπαϊκής χώρας, δεν πρέπει και δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.
Συνέχισε λέγοντας ότι το κράτος γενικά και η Βουλή ειδικά εργάζονται στο εσωτερικό και σε διεθνή βήματα, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για άρση της απαράδεκτης υφιστάμενης κατάστασης.
“Μοναδικός υπαίτιος ήταν και παραμένει η Τουρκία με την αδιάλλακτη στάση και τις παράλογες απαιτήσεις της, η οποία εντείνει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο, με αρνητικές παρεμβάσεις στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ιράκ, αλλά και συνεχίζοντας τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου», ανέφερε περαιτέρω προσθέτοντας ότι «παρά τη δική μας εποικοδομητική στάση και την προσήλωση στη διαδικασία προς επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης, η Κύπρος παραμένει η τελευταία μοιρασμένη χώρα της Ευρώπης”.
Επίσης επανέλαβε ότι αυτός είναι ο μόνος ασφαλής και σίγουρος δρόμος για μια έντιμη λύση του Κυπριακού, με την οποία θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην πατρώα γη, στην Κερύνεια, στη Μόρφου, στη Μεσαορία, στην Καρπασία, στην Αμμόχωστο και πως αυτή είναι η λύση που θα αποτινάξει το συρματόπλεγμα της ντροπής και του διχασμού από το πολύπαθο νησί μας και θα ανοίξει τον δρόμο της επιστροφής στις πατρογονικές μας εστίες και θα θα επιτρέψει σε Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, σε όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού να ζήσουν, να δημιουργήσουν και να κατακτήσουν το μέλλον τους σε συνθήκες ομαλότητας και αλληλεγγύης.
«Κανένα δικαίωμα δεν έχει να μας το στερεί αυτό με την επιβολή των όπλων ούτε η Άγκυρα ούτε οι εδώ εγκάθετοί της», σημείωσε.
«Ο ανδριάντας του λεβεντονιού του Άγιου Τύχωνα, όπως και όλα τα μνημεία των ηρώων μας, δεν λειτουργούν ως απλά τεκμήρια αιώνιας μνήμης και οφειλόμενου σεβασμού, αλλά αποτελούν πηγές της ιστορίας μας, από τις οποίες αντλούμε τα διδάγματα που μας κληροδότησαν με τη ζωή και τη θυσία τους οι ήρωες στους οποίους είναι αφιερωμένα», είπε τέλος.
Πηγή: ΚΥΠΕ