Επικαιρότητα
27 Σεπτεμβρίου, 2022

Κέρκυρα: Ολοκληρώθηκαν οι “Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια”

Διαδώστε:

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ελληνο-Ελβετικού Συμποσίου «Ημέρες Ιωάννη Καποδίστρια» (21-25 Σεπτεμβρίου), με αποκορύφωμα την Ημερίδα με θέμα «Ο Ιωάννης Καποδίστριας και οι ιστορικοί δεσμοί των Ιονίων Νήσων με τη Γενεύη», στην Ιόνιο Ακαδημία της Κέρκυρας, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας κήρυξε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, φιλοξενούσα και βασικός διοργανωτής του Συμποσίου, κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, γνωστός για την ιδιαίτερη εκτίμηση που τρέφει για το έργο και την προσωπικότητα του Ιωάννου Καποδίστρια και ο οποίος ανέπτυξε το θέμα “Ι. Καποδίστριας: Η πολιτική του διαδρομή και η συμβολή του στη θεμελίωση του Νεότερου Ελληνικού Κράτους”.

Τις εργασίες παρακολούθησε και ο νέος Πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα, κ. Stefan Estermann, ενώ απέστειλαν γραπτούς χαιρετισμούς η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δρ Λίνα Μενδώνη, καθώς και ο τ. Πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας κ. Pascal Couchepin.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Γενεύη, κ. Αλέξανδρος Γεννηματάς, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Γενεύη ταυτίζεται μεν με τον Φιλελληνισμό, αλλά είναι παράλληλα συνυφασμένη και με αυτόν τον υπέροχο ελληνικό “φιλελβετισμό” που μοιραία αναπτύχθηκε μετά από τόσους αιώνες συνεργασίας και ομόνοιας μεταξύ φίλων λαών. Δεν παρέλειψε δε να μεταφέρει τις ευχές του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια καθώς και της Πρέσβεως της Ελλάδας στην Ελβετία κας Αικατερίνης Ξαγοράρη για την επιτυχή έκβαση της ημερίδας.
Στις εργασίες έλαβαν μέρος εξέχουσες προσωπικότητες του Ακαδημαϊκού χώρου της Ελλάδας και της Ελβετίας, δίδοντας έμφαση στο έργο του σπουδαίου Κερκυραίου στο δρόμο της χώρας μας προς την Ανεξαρτησία, αλλά και για την ενότητα, ανεξαρτησία και ουδετερότητα της Ελβετίας.

Τονίσθηκε και αναδείχθηκε η συμβολή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας και της Ελβετίας, και συνεπακολούθως στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν 🇬🇷&🇨🇭, ιδιαίτερα δε τα Ιόνια Νησιά και τη Γενεύη.

Η εκδήλωση αποτέλεσε μια σημαντική και ουσιαστική ευκαιρία να αναδειχθεί τόσο η πνευματική και πολιτική κληρονομιά του Ιωάννου Καποδίστρια, όσο και η συναρπαστική του πορεία που τον οδήγησε από τα Ιόνια Νησιά στην αυλή του Ρώσου Αυτοκράτορα, στο Συνέδριο της Βιέννης, τη Γενεύη, την Αίγινα και τελικά το Ναύπλιο, όπου κόπηκε πρόωρα το νήμα της ζωής του.

Η ελβετική αντιπροσωπεία που μετέβη στην Κέρκυρα υπό τον Καθηγητή κ. Pierre Ducrey είχε την ευκαιρία να επικεφθεί και να περιηγηθεί σε σημαντικά πολιτιστικά μνημεία και μουσεία της Κέρκυρας, συμπεριλαμβανομένων του Μουσείου Καποδίστρια, της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας, της Μονής Πλατυτέρας όπου βρίσκεται ο τάφος του Καποδίστρια, του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέκρυρας, του Μουσείο Μουσικής της Παλαιάς Φιλαρμονικής και του Μον Ρεπό. Στο Μουσείο Καποδίστρια απήλαυσαν και την υπέροχη μουσική της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας υπό τη μαέστρο κα Κυριακή Κουντούρη.

Μετέσχε στην αποστολή και η Πρόεδρος της ASSOCIATION DES DAMES GRECQUES DE GENÈVE κα Εφη Θεοχαροπούλου.

Επιπλέον, οι εξ Ελβετίας επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με σολίστ την ανεπανάληπτη Μαρία Φαραντούρη και τη συνοδεία 30μελούς Συμφωνικής ορχήστρας και 400 χορωδών από όλη την Κέρκυρα, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Παναγή Μπαρμπάτη.

Το Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (έπειτα από πρόταση που κατέθεσε η Περιφερειάρχης κα Ρόδη Κράτσα ευρισκόμενη πέρυσι στη Γενεύη), το Ίδρυμα Hardt με την καθοριστική συμβολή του σπουδαίου ιστορικού της Αρχαιότητας Καθηγητή Pierre Ducrey και την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα υπό τον Kαθηγητή κ. Sylvian Fachard, με τη συνεργασία του Μουσείου Καποδίστρια – Κέντρου Καποδιστριακών Μελετών, το Μουσείο Τέχνης & Ιστορίας της Γενεύης, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τη σημαντική συμβολή της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Βέρνη και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Γενεύη.

Διαβάστε επίσης: 

Π. Παυλόπουλος: Ο Ιωάννης Καποδίστριας ως θεμελιωτής του Νεότερου Ελληνικού Κράτους

Διαδώστε: