Επικαιρότητα
12 Απριλίου, 2019

Κινδυνεύει η μοναδική ρωσική εκκλησία στην Κροατία

Διαδώστε:

Η ρωσική πρεσβεία στην Κροατία καταβάλλει προσπάθειες για την αποκατάσταση της μοναδικής ρωσικής εκκλησίας στην Κροατία, που χτίστηκε από Ρώσους μετανάστες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920.

«Με την ευκαιρία αυτή», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής στην Κροατία Ανβαρ Αζιμόφ σε συνέντευξή του στο TASS, «θα ήθελα να αγγίξω το πολύ σημαντικό θέμα, αυτό της μοναδικής Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κροατία, του Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού που χτίστηκε εδώ στην ακτή της πόλης Crikvenica το 1924 με τα χρήματα της χήρας του τότε Ρώσου διπλωμάτη στο Βελιγράδι, Nikolai Gartvig. Η εκκλησία είναι πολύ όμορφη, βρίσκεται στην ακτή, και πολλοί Ρώσοι τουρίστες την επισκέπτονται το καλοκαίρι, αλλά δεν λειτουργεί. ”

«Μας ενδιαφέρει η διατήρηση αυτού του μνημείου», συνέχισε ο πρεσβευτής. “Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία δεν έχει καμία δυνατότητα να αποκαταστήσει την εκκλησία, αλλά το κτίριο είναι σε κρίσιμη κατάσταση, οι τοιχογραφίες και πολλές εικόνες είναι κατεστραμμένες, η στέγη καταρρέει και ο τρούλος πρόκειται να πέσει”.

Ο Αζιμόφ εξήγησε ότι θα ήθελε να συγκεντρώσει τα αναγκαία κεφάλαια για να αποκαταστήσει την εκκλησία. “Ακόμη και μια μικρή επισκευή θα απαιτούσε τουλάχιστον 100.000 ευρώ, αλλά αν δεν αρχίσουμε την ανακατασκευή της εκκλησίας στο εγγύς μέλλον, τότε οι απόγονοι μας, νομίζω, δεν θα μας συγχωρήσουν γι ‘αυτό”, δήλωσε ο διπλωμάτης.

Διαδώστε: