Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr
Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους κόλπους της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, στο οποίο περιλαμβάνονται αλλαγές, μεταξύ άλλων, στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Χθες, με Υπόμνημα που κοινοποίησαν προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς οι Μόνιμοι Εκπαιδευτική Εκκλησιαστικών Λυκείων – Γυμνασίων αναφέρθηκαν σε μια παράμετρο που έχει περάσει στα ψηλά και αφορά τη βιωσιμότητα των Εκκλησιαστικών Σχολείων σε βάθος χρόνου. Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο καθιερώνει, κατώτατο όριο αριθμού μαθητών, 60 για τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια και 60 για τα Εκκλησιαστικά Λύκεια ενώ, σε περίπτωση που ο αριθμός αυτός δεν επιτευχθεί μέσα σε μία τριετία, τα σχολεία θα κλείνουν.
Η ρύθμιση αυτή βρίσκει αντίθετους τους Εκπαιδευτικούς, όπως αναφέρουν στο Υπόμνημά τους, για τους παρακάτω λόγους:
1. Αυτό δεν ισχύει πουθενά στη Δευτεροβάθμια Γενική Εκπαίδευση και είναι πρωτοφανές, ειδικά για περιφερειακά σχολεία.
2. Τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν συνολικότερα πρόβλημα σχετικά με τον αριθμό των μαθητών, πολλώ δε μάλλον τα περιφερειακά σχολεία της δευτεροβάθμιας.
Άλλωστε, για τους γνωρίζοντες, τα Εκκλησιαστικά Σχολεία της χώρας είναι περιφερειακά και οι μαθητές τα επιλέγουν για να φοιτήσουν, ενώ και η ποσόστωση για την εισαγωγή στις Θεολογικές Σχολές, η οποία υπήρχε στο παρελθόν για τους μαθητές των Εκκλησιαστικών Σχολείων, έχει από χρόνια καταργηθεί, με αποτέλεσμα να χαθεί και αυτό το κίνητρο. Επιπλέον, από δεκαπενταετίας, έχει καταργηθεί η Δ΄ τάξη των Εκκλησιαστικών Λυκείων, κατάργηση η οποία οδήγησε σε περαιτέρω αποδυνάμωση και «αποχρωματισμό» των σχολείων μας. Απορία δεύτερη: πώς είναι δυνατόν να καθιερωθεί κατώτατο όριο αριθμού μαθητών στα Εκκλησιαστικά Σχολεία και μόνο;
Επίσης, σημειώνουν ότι με το παρόν Σχέδιο Νόμου καταργούνται τα πιο ιστορικά Σχολεία της χώρας, όπως η Εκκλησιαστική Σχολή της Βελλάς Ιωαννίνων, η Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή των Χανίων, η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή της Αθήνας, το Σχολείο του Προστάτη της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης Αγίου Νεκταρίου και στη θέση τους ιδρύονται Σχολές Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών(ΣΜΥΚ), παρέχοντας στους σπουδαστές τους κίνητρα ισχυρότερα από αυτά των μαθητών των Εκκλησιαστικών Λυκείων και Γυμνασίων της χώρας.
“Τα σχολεία αυτά αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Ιδιαίτερα όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας όχι μόνο δεν μας πτόησε η όλη κατάσταση, αλλά αντίθετα μας έδωσε περισσότερο θάρρος να συνεχίσουμε το έργο μας και να κερδίσουμε το στοίχημα της εξαποστάσεως εκπαίδευσης. Πιστεύω ότι τα καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό”, αναφέρει στο ope.gr εκπαιδευτικός.
Αυτή τη στιγμή τα Εκκλησιαστικά Λύκεια – Γυμνάσια που λειτουργούν είναι τα εξής:
- Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς
- Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο και Γυμνάσιο Λαμίας
- Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο και Γυμνάσιο Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης
- Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο και Γυμνάσιο Ξάνθης
- Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών
- Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο Ριζαρείου
- Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο και Γυμνάσιο Φλωρίνης
- Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο και Γυμνάσιο Πατμιάδας Εκκλησιαστικής Σχολής
- Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο και Γυμνάσιο Αθωνιάδος Εκκλησιαστικής Ακαδημίας
- Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο και Γυμνάσιο Χανίων
Φωτογραφία αρχείου από αγιασμό στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών