Εκατοντάδες άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι τώρα από την κλιμακούμενη στρατιωτική σύρραξη στη Μέση Ανατολή με τον φόβο για κλιμάκωση των συγκρούσεων να παραμένει υψηλός.
Σε εξέλιξη βρίσκονται συνομιλίες των ΗΠΑ, Ισραήλ, ΟΗΕ και Αιγύπτου για τη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια ώρα, 300.00 στρατιώτες και άρματα μάχης είναι σε αναμονή για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου όλες οι υποδομές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από το Ισραήλ.
Το ζήτημα των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής παρακολουθούν στενά και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες καθώς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και η Αγιοταφική Αδελφότητα βρίσκονται εντός του πεδίου των επιχειρήσεων. Όπως τονίστηκε και στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου, χρειάζεται προσευχή στον Άρχοντα την Ειρήνης, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, ο Οποίος στα μέρη αυτά έζησε, δίδαξε, θαυματούργησε, σταυρώθηκε, τάφηκε και αναστήθηκε, έτσι ώστε να φωτίσει τους άρχοντες των Εθνών να προβούν άμεσα σε κάθε ενέργεια για να τερματισθούν αυτές οι πολεμικές συρράξεις.
Συζήτηση για τη Μέση Ανατολή στο Μέγαρο Μαξίμου
Από την Αθήνα όπου βρίσκεται στο πλαίσιο του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για τα 100 χρόνια του περιοδικού Θεολογία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος κατά τη συνάντηση την οποία είχε χθες νωρίς το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, συζήτησαν για το θέμα.
Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του, μεταξύ άλλων, για τη χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους και ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι η κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με την Ισραηλινή πλευρά για να προστατευθεί η Μονή Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα από πλήγματα των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπενθυμίζεται ότι ο Παναγιώτατος με δήλωσή του την Κυριακή αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα που διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή.
Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου
Τα Πανάγια Προσκυνήματα
Από την αρχή των συγκρούσεων ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος και οι υπόλοιποι αρχηγοί των Εκκλησιών στα Ιεροσόλυμα εξέφρασαν την άμεση ανάγκη για την αποφυγή της βίας κάνοντας έκκληση για ειρήνη και δικαιοσύνη.
Τα Πανάγια προσκυνήματα αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες όχι μόνο από Ορθόδοξες χώρες, αλλά και από άλλα σημεία του πλανήτη. Ειδικά το διάστημα μετά την ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού όπου οι μετακινήσεις είχαν περιοριστεί, οι επισκέψεις στους Αγίους Τόπους βρήκαν και πάλι την παλιά τους αίγλη.
Ωστόσο, η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έχει ήδη αλλάξει τα δεδομένα με προσκυνητές που βρέθηκαν τις μέρες που ξέσπασαν οι συγκρούσεις να επιστρέφουν, ενώ ήδη προσκυνηματικά ταξίδια έχουν αναβληθεί.
Καταδίκη των εχθροπραξιών από την Εκκλησία της Ελλάδος
Την σκέψη της προς την Αγιοταφική Αδελφότητα αλλά και προς κάθε άνθρωπο που δοκιμάζεται στη Μέση Ανατολή, έχει και η Εκκλησία της Ελλάδος. Κατά τη διάρκεια των τακτικών εργασιών που έλαβαν χώρα το προηγούμενο τριήμερο στο Συνοδικό Μέγαρο το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο ενώ με ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος καταδικάζει τις εχθροπραξίες καθώς και κάθε τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος των συνανθρώπων μας. Δέεται δε προς τον Τριαδικό Θεό για την έλευση της ειρήνης αλλά και την ανάπαυση των ψυχών των αθώων θυμάτων που έχουν χάσει τη ζωή τους.
Προχθές, μετά την πρωινή Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, τελέσθηκε δέηση στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο παρόντων των Σεβασμιωτάτων Μελών της Ιεράς Συνόδου, υπέρ αναπαύσεως των αδίκως θανατωθέντων αθώων θυμάτων του πολέμου στη Μέση Ανατολή.
Διάλογος στη σκιά των συγκρούσεων
Στη σκιά των αιματηρών στρατιωτικών συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ-Γάζας που αφήνουν πίσω τους χιλιάδες θύματα και τραυματίες, ολοκληρώθηκε στα Ιεροσόλυμα η συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής Διαλόγου Αγγλικανικής Κοινωνίας και Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία διεξήχθη το διάστημα 5 έως 11 Οκτωβρίου.
Όπως τονίζει στην ανακοίνωση της η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου, ο Ποιμενάρχης της οποίας, κ. Αθηναγόρας, συμμετείχε στις εργασίες, η συνάντηση αυτή είχε πολλούς περιορισμούς λόγω των στρατιωτικών συγκρούσεων στο νότιο Ισραήλ και την περιοχή της Γάζας, που επεκτάθηκαν και στο βόρειο Ισραήλ.
Οι συγκρούσεις είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια χιλιάδων ανθρώπων και πολλών τραυματιών. Γι´αυτό προσευχήθηκαν ιδιαιτέρως τα μέλη της Επιτροπής κατά την διάρκεια της Συναντήσεως αυτής. Επίσης, οι επισκέψεις σε ιερά προσκυνήματα περιορίστηκαν λόγω του ξεσπάσματος των στρατιωτικών συγκρούσεων.