«Κοινός παρονομαστής της προσέγγισής μας είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, η προώθηση των σχέσεων της καλής γειτονίας και βεβαίως η ειρηνική επίλυση των διαφορών», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με το Λιβανέζο ομόλογό του Σάρμπελ Γουάχμπι (Charbel Wehbé). «Αυτοί είναι οι θεμελιώδεις κανόνες συμπεριφοράς, τους οποίους ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσει το σύνολο των κρατών της περιοχής μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι πρόθεσή μας είναι να προωθήσουμε μια θετική ατζέντα με το σύνολο των κρατών της περιοχής μας, κάτι που τόνισα ιδιαίτερα κατά τη χθεσινή επίσκεψή μου στην ‘Αγκυρα», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Επί τη βάσει αυτού σχηματίζουμε τα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας μας που είναι ευέλικτα και ανοιχτά με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τις κοινές μας αξίες».
Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Λιβανέζο ομόλογό του νωρίτερα σήμερα στην Αθήνα, με τη συνεργασία σε διμερές επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ-Λιβάνου, καθώς και τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις να βρίσκονται στην ατζέντα, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της χθεσινής τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Λιβάνου στην Αθήνα.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Δένδια μετά τη συνάντηση:
«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Charbel, είναι μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι στην Αθήνα.
Χαίρομαι που είχαμε την ευκαιρία για μια πολύ γόνιμη ανταλλαγή απόψεων. Πρώτα χθες, που είχαμε και την τριμερή συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό μας, τον Νίκο Χριστοδουλίδη και σήμερα το πρωί, που μπορέσαμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας.
Και λέω επιτέλους, διότι αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία, η συνάντησή μας θα είχε γίνει πολύ νωρίτερα. Το γεγονός ότι παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας ξαναπιάνουμε, εδώ στην Αθήνα, δια ζώσης το νήμα της συνεργασίας μας, καταδεικνύει το κοινό μας ενδιαφέρον για συνεννόηση προς όφελος της περιφερειακής ανάπτυξης και της σταθερότητας.
Κοινός παρονομαστής, άλλωστε, της προσέγγισής μας είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου, της προώθησης των σχέσεων της καλής γειτονίας και βεβαίως της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Αυτοί είναι οι θεμελιώδεις κανόνες συμπεριφοράς, τους οποίους ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν το σύνολο των κρατών της περιοχής μας.
Και θέλω να υπογραμμίσω, ότι πρόθεσή μας είναι να προωθήσουμε μια θετική ατζέντα με το σύνολο των κρατών της περιοχής μας, κάτι που τόνισα ιδιαίτερα κατά τη χθεσινή μου επίσκεψη στην Άγκυρα.
Επί αυτής της βάσης αναπτύσσουμε τα τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας μας, που είναι ευέλικτα και ανοιχτά, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και τις κοινές μας αξίες.
Ευχόμαστε ειλικρινά, αγαπητέ μου φίλε, αγαπητέ Charbel, να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα για τα οποία με ενημέρωσες και τα οποία αντιμετωπίζει ο Λίβανος.
Κατά τη σημερινή συζήτηση είχαμε μια εκτενή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη δύσκολη περίοδο στο Λίβανο και στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να σου εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανόρθωση της χώρας. Θέλω να υπογραμμίσω ότι όπως και στο παρελθόν, όταν η Ελλάδα είχε στηρίξει το Λίβανο σε δύσκολες στιγμές, έτσι και τώρα βρισκόμαστε στο πλευρό των πολιτών και της κοινωνίας του Λιβάνου και είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε την υποστήριξή μας με όποιο τρόπο μπορούμε. Και επίσης θα ήθελα να προσθέσω ότι οι ελληνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν μεγάλη εμπειρία στη Μέσα Ανατολή είναι έτοιμες να συντρέξουν στην προσπάθεια αυτή.
Συζητήσαμε επίσης για την προώθηση των σχέσεων του Λιβάνου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και επισήμανα τη στήριξη την οποία η ελληνική κυβέρνηση δίνει σε αυτή τη σχέση. Άλλωστε, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ανάγκη να υπάρξει ρητή αναφορά ότι η νέα χρηματοδότηση για τους πρόσφυγες από τη Συρία θα καλύπτει όχι μόνο τους πρόσφυγες που είναι στην Τουρκία, αλλά και στον Λίβανο.
Αγαπητέ συνάδελφε, συζητήσαμε και εχθές και σήμερα για όλες τις περιφερειακές εξελίξεις, όχι μόνο στην περιοχή μας στενά, αλλά και στη Συρία, τη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή.
Ευχαριστώ πάλι για την εδώ παρουσία σου. Είμαι υπόχρεος που ήρθες και που μας δόθηκε η ευκαιρία να εμπεδώσουμε τις προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας μας.»