Μετά από παρέμβαση του Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ, S&D) για την παρεμπόδιση της εκπαίδευσης των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα από το κατοχικό καθεστώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ότι θέσει η ίδια το θέμα προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM), η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Συγκεκριμένα, με γραπτή παρέμβασή του προς την Ευρ. Επιτροπή, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης έθεσε το ζήτημα της παρεμπόδισης της εκπαίδευσης των Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα (απαγορεύοντας σε εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλων και καθηγητών, να διδάξουν και αποκόπτοντας βιβλία για διάφορα μαθήματα). Όπως υποδεικνύει ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, η πολιτική αυτή συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων εκπαίδευσης βάσει της Τρίτης Συμφωνίας της Βιέννης, αλλά και των θεμελιωδών δικαιωμάτων κάθε πολίτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καλεί την Επιτροπή να απαντήσει «σε ποιες ενέργειες, έστω και αν αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές, έχει προβεί στο παρελθόν προς το κατοχικό καθεστώς και σε «ποιες ενέργειες θα προβεί άμεσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το σοβαρό αυτό ζήτημα που αφορά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα πολιτών της ΕΕ».
Η αρμόδια Επίτροπος κ. Ferreira, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, ανταποκρινόμενη στην παρέμβαση του κ. Μαυρίδη ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι θα θέσει το θέμα «μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΓΔ REFORM), η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και στηρίζει τη διαδικασία επανένωσης της Κύπρου, υπό την καθοδήγηση των Ηνωμένων Εθνών». Επιπλέον, επαναλαμβάνει την προσήλωση της ΕΕ για «μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού ζητήματος, στο πλαίσιο του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές στις οποίες έχει θεμελιωθεί η ΕΕ».