Της Σ.Λ.
Πάνω από 5.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη για να διαμαρτυρηθούν για τον πληθωρισμό εξαιτίας της δραματικής εξέλιξης της τουρκικής οικονομίας το τελευταίο διάστημα. Καθώς πλέον τίθεται το ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης, οι διαδηλωτές ζητάνε την παραίτηση της κυβέρνησης. Στον αντίποδα, την Παρασκευή, ο Τούρκος Πρόεδρος, εξέθεσε τα 800 ψαλίδια με τα οποία εγκαινίασε έργα υποδομής έτσι ώστε να υπενθυμίσει στους πολίτες τα όσα έκανε η κυβέρνησή του.
Σε διαδήλωση που οργανώθηκε από τα κυριότερα συνδικάτα, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την κατρακύλα της τουρκικής λίρας και για τον πληθωρισμό που έφθανε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 21,31% σε ετήσια βάση. Ωστόσο, η αντιπολίτευση και παρατηρητές αμφισβητούν την πραγματικότητα των επίσημων αριθμών, κατηγορώντας το Εθνικό Γραφείο Στατιστικών (TUIK) ότι τους υποβαθμίζει. Ο πραγματικός ετήσιος πληθωρισμός είναι πιο κοντά στο 58%, σύμφωνα με μια μελέτη της ENAG (Ομάδα έρευνας για τον πληθωρισμό), που αποτελείται από ανεξάρτητους οικονομολόγους. Τον πίνακα αυτόν αμαυρώνει ακόμη περισσότερο η τουρκική λίρα, η αξία της οποίας μειώθηκε πάνω από 45% έναντι του δολαρίου από την αρχή της χρονιάς και σχεδόν κατά 30% από το τέλος Οκτωβρίου.
“Φτωχαίνουμε κάθε μέρα και περισσότερο, όμως όλα πάνε καλά σύμφωνα με τους κυρίους που διευθύνουν τη χώρα. Λέμε ότι δεν μπορούμε πια να καλύψουμε τις ανάγκες μας, το TUIK προσποιείται ότι ο πληθωρισμός είναι μόνο 21%. (…) Μην κοροϊδεύετε την ευφυΐα της εργατικής τάξης!”, τόνισε η Αρζού Τσερκέζογλου, πρόεδρος της DISK (Συνομοσπονδία Επαναστατικών Εργατικών Συνδικάτων) σε ομιλία της στη διάρκεια της διαδήλωσης. “Δεν έχουμε πια τα μέσα για να φροντίσουμε σωστά την οικογένειά μας. (…) Δεν τα βγάζουμε πέρα πια”, λέει η Σιμπέλ Τσιλίκ, μια εργαζόμενη σε εργοστάσιο ανταλλακτικών αυτοκινήτων που ήρθε να διαδηλώσει. Οι διαδηλωτές ζήτησαν κυρίως την αύξηση του καθαρού κατώτατου μισθού, που είναι αυτή τη στιγμή 2.825 λίρες (179 ευρώ), στις 5.200 λίρες (331 ευρώ).
Protests today in istanbul https://t.co/h5BZSLqZvM
— FreeThinking001 (@FreeThinker003) December 12, 2021
Οι διαδηλωτές φώναξαν επίσης συνθήματα ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης. “Η κυβέρνηση πρέπει να φύγει επειδή, για να γεμίσει τις τσέπες της, αδειάζει τις δικές μας. Γι’ αυτό είμαστε στο δρόμο, για να πούμε φτάνει πια”, είπε η Φατμά, εργαζόμενη στο δήμο.
A group of protestors who travelled from Istanbul to Ankara to protest poverty have been prevented from entering the capital this morning. Police detained several people including the independent journalist who tweeted this video. #barınamıyoruz https://t.co/qOD2D2plqZ
— Milena Büyüm (@MilenaBuyum) December 12, 2021
Αντί για ψωμί…ο Ερντογάν προβάλλει συλλογή με ψαλίδια!
Απεγνωσμένη η προσπάθεια του Ρετζζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανεβάσει τα ποσοστά δημοτικότητάς του. Αυτή τη φορά, εξέθεσε τα συνολικά 800 ψαλίδια που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της 18χρονης θητείας του, για να εγκαινιάσει έργα υποδομής. Η έκθεση άνοιξε την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου και φιλοξενείται στο Προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα, επιδιώκοντας να «λάμψει» την εικόνα του 67χρονου Τούρκου Προέδρου.
Συγκεκριμένα τα ψαλίδια αφηγούνται την ιστορία εκατοντάδων εγκαινίων σε αεροδρόμια, σταθμούς παραγωγής ενέργειας και αυτοκινητόδρομους. Τα εκθέματα κυμαίνονται από ένα ζευγάρι που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν σε μια τελετή στη βόρεια πόλη Ρίζε το 2003 και σε έναν που εργάστηκε για τα εγκαίνια του 36ου ορόφου «Turkish House» στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει «κρατήσει όλα τα ψαλίδια και τις κορδέλες» που χρησιμοποίησε και τώρα αριθμούν περισσότερα από 800 ζευγάρια, έγραψε η εφημερίδα Yeni Safak. Αυτός ο αριθμός μπορεί ακόμη και να υποτιμά τα πραγματικά ανοίγματα, καθώς όπως αναφέρει η Hurriyet, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πολλά έγιναν «με το πάτημα κουμπιών».
Η “ελεύθερη πτώση” του “σουλτάνου”
Με τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις να δείχνουν την κατηφορική υποστήριξη για το επί μακρόν κυβερνών Κόμμα ΑΚΡ (ΑΚΡ), η δημοσκοπική βαθμολογία του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν έχει φτάσει στο ιστορικό χαμηλό. Η έγκριση της θέσης του Προέδρου κυμαίνεται γύρω στο 39%, κοντά σε επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά το 2015, σύμφωνα με έρευνα του Νοεμβρίου από την Metropoll. Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη για να κερδίσει μια μειονότητα, το 15-20% του πληθυσμού των 84 εκατομμυρίων της Τουρκίας, που είναι ως επί το πλείστον αριστερά του κέντρου και είναι επιφυλακτικοί για τους στόχους του AKP.
Σύμφωνα με τον Can Selcuki, επικεφαλής της δημοσκόπησης Turkiye Raporu με έδρα την Κωνσταντινούπολη, «το οριακό σημείο για τους υποστηρικτές του Ερντογάν ήταν η απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Naci Agbal τον Μάρτιο, προκαλώντας νέο ξεπούλημα σε λίρες». «Οι άνθρωποι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι οι ριζικές αλλαγές του Ερντογάν στην οικονομία δεν βελτιώνουν τα πράγματα», πρόσθεσε.