Κατά την ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε τις περιοχές που αλλάζουν επίπεδο στην επιδημιολογική κατάσταση.
Στο επίπεδο “πολύ αυξημένου κινδύνου” προστέθηκαν από σήμερα το πρωί στις 6:00 η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και η Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας πλην Σκύρου.
Παράλληλα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν ο Δήμος Αγίου Νικολάου, ο Δήμος Θήρας και ο Δήμος Μυκόνου.
Στις περιοχές αυτές, οι Ιερές Ακολουθίες στους χώρους λατρείας τελούνται αποκλειστικά από τον λειτουργό και το απαραίτητο προσωπικό με ανώτατο όριο τα 4 άτομα.
Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς που λειτουργούν διά ζώσης στους δήμους Θήρας και Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).
Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής. Σχετικά με την αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις περιοχές αυτές, το μέτρο αυτό αίρεται από αύριο το πρωί, με εξαίρεση τους δήμους Μυκόνου και Θήρας, που παραμένουν σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.
Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ανήκουν:
ο Δήμος Αγίου Νικολάου
ο Δήμος Θήρας
ο Δήμος Μυκόνου
η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας
η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας
Παρακολουθήστε την ενημέρωση:
Στο επίπεδο “αυξημένου κινδύνου” το κόκκινο εντάσσεται η ΠΕ Ρεθύμνου και οι δήμοι Καλυμνίων και Καρπάθου από σήμερα 13 Φεβρουαρίου έως τις 22 Φεβρουαρίου.
Συγκεκριμένα, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου-«κόκκινο» βρίσκονται από σήμερα 13 έως τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου οι εξής περιοχές:
ο Δήμος Εορδαίας,
ο Δήμος Θηβαίων,
ο Δήμος Τανάγρας,
ο Δήμος Σπάρτης,
η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου,
ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού,
ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης,
ο Δήμος Τεμπών
η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
ο Δήμος Καλυμνίων και
ο Δήμος Καρπάθου.
Υπενθυμίζεται ότι στις κόκκινες περιοχές οι Ιερές Ακολουθίες τελούνται με ανώτατο όριο τα 9 άτομα.
Ταυτόχρονα παράταση μέτρων ανακοίνωσε ο υφυπουργός κ. Χαρδαλιάς έως 22 Φεβρουαρίου για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική είναι σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 28 Φεβρουαρίου, τα νέα πιο αυστηρά μέτρα.
Το λιανεμπόριο έχει κλείσει, τα σχολεία όλων των βαθμίδων λειτουργούν με τηλεκπαίδευση, ενώ η Θεία Λειτουργία και οι Ιερές Ακολουθίες στους ναούς τελούνται κεκλεισμένων των θυρών για τους πιστούς.
Με ελάχιστα άτομα, που δεν υπερβαίνουν τα εννέα τελούνται γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες και μνημόσυνα, ενώ επιτρέπεται η ατομική προσευχή με συγκεκριμένους κανόνες.
Ειδικότερα σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως καθορίζεται το πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο λειτουργούν από σήμερα οι ναοί:
Ειδικώς στις περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, σε περίπτωση τέλεσης λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών ή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής, αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ θρησκευτικούς λειτουργό/λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό (όπως ψάλτης ή νεωκόρος), ο συνολικός αριθμός των οποίων δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τέσσερις για όλους του χώρους λατρείας, εκτός των Ιερών Ναών στους οποίους χοροστατεί Μητροπολίτης, όπου ο ανώτατος αριθμός ορίζεται σε έξι, και υπό την προϋπόθεση τήρησης: α) της αναλογίας ενός ατόμου ανά δεκαπέντε τ.μ. επιφανείας με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους., καθώς και β)των θεσπισθέντων προληπτικών μέτρων υγιεινής για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
Κλειστές οι θύρες
Οι θύρες του χώροι εισόδου και εξόδου του χώρου λατρείας κατά τη διάρκεια τέλεσης της λειτουργίας παραμένουν κλειστές και ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος να λαμβάνει όλα τα προσήκοντα μέτρα ώστε να εξασφαλίζεται ότι κανένα πρόσωπο δεν θα εισέρχεται στον χώρο λατρείας κατά τη διάρκεια τέλεσης λειτουργίας, λατρευτικής σύναξης, ιεροπραξίας και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής.
Τηλεοπτική μετάδοση
Σε περίπτωση που η ως άνω λειτουργία, λατρευτική σύναξη, ιεροπραξία ή κάθε είδους θρησκευτική τελετή μεταδίδεται από εθνικής ή τηλεοπτικής εμβέλειας τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσω, ή μέσω διαδικτύου, επιτρέπεται η παρουσία του απολύτως αναγκαίου τεχνικού προσωπικού του μέσου, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τέσσερα άτομα. Απαγορεύεται να παρευρίσκονται φυσικά πρόσωπα στο προαύλιο των χώρων λατρείας, καθώς και η χρήση εξωτερικών μεγαφώνων για τη μετάδοση των λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών.
Γάμοι και Βαπτίσεις
Όσον αφορά στους γάμους, τις βαπτίσεις, τις κηδείες, τα μνημόσυνα και τις σχετικές θρησκευτικές λειτουργίες και λοιπές ιεροπραξίες και ταφικές εκδηλώσεις, στις οποίες σύμφωνα με τα οικεία θρησκευτικά ήθη και πρακτικές, είθιστε η συμμετοχή και η προσέλευση συγγενών, φιλικών προσώπων και κοινού, επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων, τηρουμένων αυστηρώς των λοιπών προληπτικών μέτρων προστασίας και οδηγιών των υγειονομικών αρχών. Οι αρχές που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία και διαχείρισης των ιερών ναών και των κοιμητηρίων επιβλέπουν την ορθή εφαρμογή του παρόντος και οφείλουν να αποτρέπουν την προσέλευση προσώπων, στα οποία δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στην τελετή.
Ατομική προσευχή
Η προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή επιτρέπεται στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων λόγων μετακίνησης, σύμφωνα με την παρούσα, εφαρμοζομένων των μέτρων προστασίας και χωρίς υπέρβαση πάντως του ανωτάτου ορίου των εννέα ατόμων εντός του χώρου λατρείας.
Μεταξύ άλλων ο κατά τον νόμο υπεύθυνος θρησκευτικός λειτουργός οφείλει να ενημερώνει με κάθε πρόσφορο τρόπο (ανάρτηση σε ιστοσελίδα, ανακοίνωη κ.λ.π) και σε κάθε περίπτωση να αναρτά σε εμφανές σημείο της εισόδου, τις ώρες κατά τις οποίες ο ναός θα είναι ανοικτός για πραγματοποίηση της κατ΄ιδίαν προσευχής.