Η Εικονουργία, σχολή για την Τέχνη της Εικόνας, ξεκίνησε εγγραφές για τη νέα χρονιά 2019-2020. Η Σχολή μέσα από τα ετήσια σεμινάρια της στοχεύει σε έναν διάλογο με την εικονογραφική εκκλησιαστική παράδοση, επιδιώκοντας τη δημιουργική προσέγγιση του σχεδίου και των τεχνικών της Ζωγραφικής των εικόνων. Το πρόγραμμα της Εικονουργίας έχει διάρκεια τρία (3) έτη και περιλαμβάνει σπουδή στο σχεδίο, στην σύνθεση και στην τεχνική της αυγοτέμπερας καθώς και στοιχεία θεολογίας των εικόνων και της αισθητικής της βυζαντινής ζωγραφικής.
Το πρόγραμμα σπουδών επιμελείται ο αγιογράφος-ζωγράφος Γιώργος Κόρδης.
Aναλυτικά Διδάσκουν:
Γιαννούλης Λυμπερόπουλος (Έτος 1ο) – Διάρκεια οκτώ (8) μήνες
Νεκτάριος Μαμάης (Έτος 2ο) – Διάρκεια οκτώ (8) μήνες
Γιώργος Κόρδης (Έτος 3ο) – ταχύρυθμο
Στη διάρκεια της χρονιάς θα υπάρξουν επίσης (5) πέντε συναντήσεις για όλους τους σπουδαστές 1ου,2ου και 3ου έτους με θεωρητικό περιεχόμενο (Θεολογία της εικόνας, αισθητική της Βυζαντινής ζωγραφικής – Διδάσκων: Γ. Κόρδης)
Τα τμήματα είναι ολιγομελή και οι θέσεις περιορισμένες.
Για πληροφορίες και προεγγραφές επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 6945.280069 (Κα Λουκία Συνοδινού).
Κέντρο Τεχνών Μέτς – Εικονουργία
Δ/νση: Ευγενίου Βουλγάρεως 6, 11636 Αθήνα
Τηλ.: 21111.34262
Δείτε περισσότερα εδώ
Οι Διδάσκοντες στο «Μετς»
Ο Γιώργος Κόρδης γεννήθηκε το 1956 στη Μακρυρράχη Φθιώτιδας και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (1975-1979). Ταυτόχρονα έκανε σπουδές ζωγραφικής και αγιογραφίας με δάσκαλο τον π. Συμεών Συμεού. Την περίοδο 1987-1989 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές ειδίκευσης στην Θεολογία και αισθητική της Βυζαντινής τέχνης στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη (Holy Cross Orthodox School of Theology) και Καλές Τέχνες στο School of the Museum of Fine Arts of Boston. Μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, συνέχισε με σπουδές στη χαρακτική τέχνη και τη χαλκογραφία με δάσκαλο τον χαράκτη Φώτη Μαστιχιάδη. Το 1991 ανακηρύχθηκε Διδάκτορας από τη Θεολογική Σχολή Αθηνών, το 2003 εκλέχθηκε Λέκτορας στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών με αντικείμενο τη Θεωρία και Πράξη της Εικονογραφίας, το 2009 Επίκουρος Καθηγητής, ενώ το 2012 αποχώρησε από το Πανεπιστήμιο για να αφοσιωθεί στην ζωγραφική και στην μνημειακή διακόσμηση ναών.
Την περίοδο 2003-2007 δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Institute of Sacred Music, στο Πανεπιστήμιο Γέιλ, όπως και σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού ( University of South Carolina, Notre Dame University κ.α.). Από το 1990 παραδίδει μαθήματα αγιογραφίας και διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχει εικονογραφήσει ναούς εντός και εκτός Ελλάδας, ενώ εκθέτει έργα του σε ατομικές και συλλογικές εκθέσεις. Παράλληλα έχει συγγράψει άρθρα και αυτοτελείς μελέτες σχετικές με την Θεολογία της εικόνας, τη Θεωρία της βυζαντινής ζωγραφικής και την τεχνική της εικονογραφικής τέχνης, ενώ έχει επιμεληθεί και την εικονογράφηση βιβλίων άλλων συγγραφέων.
Ο Γιαννούλης Λυμπερόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Εικονογραφική τέχνη, με καθηγητή τον αγιογράφο Γ. Κόρδη. Υπ. Διδάκτορας Πανεπιστήμιου της Κύπρου στη Χριστιανική Τέχνη. Ασχολείται συστηματικά με την ιστόρηση φορητών εικόνων, Ιερών Ναών, Λειτουργικών, Αγιολογικών και παιδικών βιβλίων. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις εικονογραφίας. Έργα του, εκτός εικονογραφίας, με βάση τη βυζαντινή ζωγραφική υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές.
Παράλληλα έχει πολυετή διδακτική δραστηριότητα για την εικονογραφία σε τεχνικό και θεωρητικό επίπεδο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε ΙΕΚ, σε ιδιωτικά εργαστήρια και σε σχολές αγιογραφίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Ο Νεκτάριος Μαμάης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Θεολογική σχολή του ΕΚΠΑ και συνέχισε μεταπτυχιακά στην εικονογραφία. Σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος Θεολογίας του ΕΚΠΑ. Παράλληλα, έχει αποφοιτήσει από την ΑΣΚΤ με δασκάλους τους Τ. Πατρασκίδη και Α. Αντωνόπουλο, από το κέντρο Χαρακτικής Παντολφίνι – Σιατερλή και είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος. Έχει μακρά εμπειρία από τη διδασκαλία της εικονογραφίας σε διάφορα ιδρύματα και σχολές (όπως Θεοχαράκη και ΑΚΤΟ) και σήμερα εργάζεται ως εκπαιδευτικός στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, ενώ παράλληλα έχει ασχοληθεί με την εικονογράφηση φορητών εικόνων καθώς και βιβλίων των εκδόσεων Ακρίτας και Διδαχή.