Επικαιρότητα
01 Αυγούστου, 2021

Κύπρος: Ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων του 256 Τάγματος

Διαδώστε:

Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο καταδεικνύουν την αδιαλλαξία και τις υπέρμετρες αξιώσεις της που οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα και αδιέξοδο, δήλωσε σήμερα, Κυριακή 1 Αυγούστου 2021, ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, ο οποίος σημείωσε πως στόχος της Κυβέρνησης είναι ο τερματισμός της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στην Κύπρο.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, στο ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων του 256 Τάγματος Πεζικού, ο Υπουργός Άμυνας είπε πως «η ατομική και συλλογική μνήμη ορθώς στρέφεται σήμερα με πόνο ψυχής, αλλά και περίσκεψη, στα μαρτυρικά εκείνα γεγονότα του θέρους του 1974 που σημάδεψαν τη μοίρα του κυπριακού ελληνισμού», προσθέτοντας ότι αποτελεί ταυτόχρονα υποχρέωση σε όλους εμάς να συντηρούμε τη μνήμη όλων των ευκλεώς αγωνισαμένων πεσόντων και αγνοουμένων μας».

Όπως ανέφερε ο κ. Πετρίδης «η Κυπριακή Πολιτεία και ο απανταχού Ελληνισμός υποκλίνεται στους αγώνες και τις θυσίες τους», συμπληρώνοντας ότι «πιστοί στο καθήκον, στις αξίες και παραδόσεις του Έθνους μας πρόταξαν τα στήθη τους στις ορδές του Αττίλα, ακόμα και όταν γνώριζαν ότι ο αγώνας τους ήταν άνισος και προδομένος».

«Σήμερα οφείλουμε να αναλογιστούμε τη δική μας ευθύνη για συνέχιση του δίκαιου αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Έχουμε χρέος, αλλά και βαριά κληρονομιά να συνεχίσουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας», συνέχισε.

Επίσης, είπε πως πρέπει «να συνεχίσουμε παράλληλα να εργαζόμαστε άοκνα για την πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου συμπατριώτη μας, μέχρι να κλείσουν όλες οι ανοικτές πληγές που ταλανίζουν τις οικογένειές τους εδώ και δεκαετίες».

«Έχοντας επίγνωση του ιστορικού μας χρέους προς την πατρίδα, η Kυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα με αποφασιστικότητα για την επιτέλεση των στόχων που προανέφερα», είπε ο κ. Πετρίδης, για να σημειώσει πως «στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε κίνηση αποδοχής των αξιώσεων της Άγκυρας και του εκπροσώπου της στα κατεχόμενα, θα είναι εκτροπή από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των όρων εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ».

Ανέφερε ακόμα πως «πρέπει να υπάρξει μια λύση που να στηρίζεται στα ψηφίσματα και να οδηγεί σε λειτουργικό, βιώσιμο και ομόσπονδο κράτος», για να συμπληρώσει πως «οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο καταδεικνύουν την αδιαλλαξία και τις υπέρμετρες αξιώσεις της που οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα και αδιέξοδο».

Συνέχισε λέγοντας ότι «στόχος μας είναι ο τερματισμός της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στον τόπο μας» και πρόσθεσε πως «συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας και συνειδητοποιούμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δίκαιο μας».

Τέλος, ανέφερε πως «παραμένουμε πιστοί έναντι της θυσίας των ηρώων μας και δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα, γιατί μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι θυσίες τους και θα δικαιωθούν οι πολύχρονοι αγώνες του λαού μας».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αναλυτικά, ο επιμνημόσυνος λόγος του Κύπριου Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη στο ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων του 256 Τάγματος Πεζικού:

Με βαθύτατο σεβασμό συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας στην Ευρύχου, για να αποδώσουμε τον προσήκοντα φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες του 256 Τάγματος Πεζικού, που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία της πατρίδας μας και σε εκείνους που χάθηκαν και η τύχη τους παραμένει αδιευκρίνιστη.

Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ σε όλους αυτούς που αποδείχτηκαν συνεπείς με το ιστορικό συναπάντημα και την ώρα της κρίσης όρθωσαν το μπόι τους, πρόταξαν την ελληνική λεβεντιά και κοίταξαν κατάματα υπέρτερους αντιπάλους που πατούσαν τα πάτρια εδάφη, τις εκκλησιές και τους τάφους των προγόνων μας.

Που βάδισαν στα χνάρια της ιστορικής παράδοσης των αγώνων του έθνους και με πίστη στην πατρίδα και αγάπη για την ελευθερία ανέβηκαν ολόρθοι στα σκαλοπάτια της αθανασίας, προσφέροντας τη ζωή τους και γράφοντας χρυσές σελίδες ανδρείας και ηρωισμού στις μάχες της Λεύκας, των Καζιβερών, της Ελιάς, του Αγριδακίου και της Λαπήθου – Καραβά.

Στις προδομένες Θερμοπύλες του Ιουλίου- Αυγούστου 1974, Μονάδες της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ έγραψαν με το αίμα τους την έμπρακτη απόδειξη της ηρωικής συνέχειας του Ελληνισμού.

Ανάμεσα σε αυτές και το 256 Τάγμα Πεζικού που με τις ηρωικές πράξεις των παλικαριών του απέδειξε για ακόμα μια φορά, ότι τούτη η ιερή γη δεν έπαψε ποτέ να γεννάει ήρωες.

Κυρίες και κύριοι,

Παρασυρόμενοι τότε από τη διχόνοια, τις μεταξύ μας αντιπαραθέσεις και τη διάσπαση του εσωτερικού μετώπου, αγνοήσαμε τα σχέδια της Άγκυρας για εισβολή στην Κύπρο, που είχαν ήδη διαφανεί από το 1963-64 με την τουρκική ανταρσία και τα γεγονότα στην Τηλλυρία.

Με την αδελφοκτόνο τραγωδία του πραξικοπήματος να συντελείται δέκα χρόνια αργότερα και την τουρκική εισβολή να ακολουθεί, γράφτηκε ο επίλογος της κυπριακής τραγωδίας μια από τις αμαυρώτερες σελίδες στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία του ελληνισμού.

Κατά τη διάρκεια της 1ης φάσης της εισβολής, το 256 συμμετείχε στις επιχειρήσεις κατάληψης των οχυρών στη Λεύκα, στο Αγκολέμι και στην Ελιά με συνολικό απολογισμό έξι θυσιασθέντα παλικάρια.

Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας το Τάγμα ως εφεδρεία του 11ου Τακτικού Συγκροτήματος μετακινήθηκε στον Ασώματο και ο 2ος Λόχος συμμετείχε σε επιχειρήσεις στο Αγριδάκι. Στις 2 Αυγούστου διατάχθηκε να εισέλθει στις κωμοπόλεις Καραβά και Λαπήθου με ένα λόχο στη καθεμιά, προκειμένου, στην καταγραφή των θέσεων από τα Ηνωμένα Έθνη οι εν λόγω κωμοπόλεις να βρίσκονται ελεγχόμενες από τις δικές μας δυνάμεις.

Έκτη Αυγούστου 1974, ημέρα Τρίτη νωρίς το πρωί. Και ενώ από τις 22 Ιουλίου είχε διαταχθεί εκεχειρία, καταγράφηκε μία από τις μεγαλύτερες μάχες, αφού οι συντριπτικά υπέρτερες δυνάμεις του Τούρκου εισβολέα με την υποστήριξη της πολεμικής αεροπορίας και του ναυτικού άρχιζαν την επιχείρηση διεύρυνσης του προγεφυρώματος με την κατάληψη των κωμοπόλεων Λαπήθου και Καραβά.

Στη Λάπηθο αμύνονταν ο 1ος Λόχος του 256 και στον Καραβά ο 2ος Λόχος συνεπικουρούμενοι από άντρες του 286 Μηχανοκίνητου Τάγματος Πεζικού, του 70 Τάγματος Μηχανικού και αργότερα ενός λόχου της ΕΛΔΥΚ. Η αποστολή των αμυνομένων αν και φαινόταν εξαρχής καταδικασμένη, αποδείχθηκε για ώρες ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον σιδερόφρακτο τουρκικό στρατό.

Οι λιγοστοί συγκριτικά μαχητές κατάφεραν με τον ελαφρύ και εν πολλοίς πεπαλαιωμένο οπλισμό, να επιφέρουν σοβαρά πλήγματα στις σφοδρές επιθέσεις των Τούρκων από ξηρά, θάλασσα και αέρα, αλλά ήταν αδύνατο να αντέξουν.

Γύρω στο μεσημέρι οι δύο λόχοι διατάχθηκαν να συμπτυχθούν και να εγκατασταθούν στη γραμμή Βασίλεια – Βαβυλάς. Οι Τούρκοι διεισδύοντας αθέατοι στην περιοχή, έστησαν φονική ενέδρα στις καλαμιές της Αϊρκώτισσας επιφέροντας σοβαρές απώλειες στους μαχητές του 256 με σαράντα εννέα νεκρούς και αγνοούμενους.

Στη δεύτερη φάση της εισβολής η Μονάδα, μετά τις βαρύτατες απώλειες, ανασυγκροτήθηκε στην έδρα της και εγκαταστάθηκε αμυντικά στη διάβαση των Πανάγρων. Με τη διάσπαση της αμυντικής γραμμής στις 14 Αυγούστου και μετά από ανηλεή βομβαρδισμό από την τουρκική αεροπορία, μετακινήθηκε στη σημερινή της έδρα στην Ευρύχου.

Συνολικά καθ΄ όλη τη διάρκεια των επιχειρήσεων το 256 Τάγμα Πεζικού είχε 58 νεκρούς και αγνοούμενους. Πέντε αξιωματικοί, δεκατρείς υπαξιωματικοί και σαράντα οπλίτες, αποτέλεσαν παραδείγματα ανδρείας και αυταπάρνησης στην εκτέλεση του ιερού καθήκοντος υπεράσπισης της πατρίδας.

Τα ονόματά τους αναγράφονται στην υπό μορφή αρχαίου ταλάντου επιτύμβια στήλη του Μνημείου Ηρώων, στην έδρα του 256 ΤΠ.

Ελληνίδες και Έλληνες,

Η ατομική και συλλογική μνήμη ορθώς στρέφεται σήμερα με πόνο ψυχής, αλλά και περίσκεψη, στα μαρτυρικά εκείνα γεγονότα του θέρους του 1974 που σημάδεψαν τη μοίρα του κυπριακού ελληνισμού. Αποτελεί ταυτόχρονα υποχρέωση σε όλους εμάς να συντηρούμε τη μνήμη όλων των ευκλεώς αγωνισαμένων πεσόντων και αγνοουμένων μας.

Η Κυπριακή Πολιτεία και ο απανταχού Ελληνισμός υποκλίνεται στους αγώνες και τις θυσίες τους. Πιστοί στο καθήκον, στις αξίες και παραδόσεις του Έθνους μας πρόταξαν τα στήθη τους στις ορδές του Αττίλα, ακόμα και όταν γνώριζαν ότι ο αγώνας τους ήταν άνισος και προδομένος.

Σήμερα οφείλουμε να αναλογιστούμε τη δική μας ευθύνη για συνέχιση του δίκαιου αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

Έχουμε χρέος, αλλά και βαριά κληρονομιά να συνεχίσουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση και την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Να συνεχίσουμε παράλληλα να εργαζόμαστε άοκνα για την πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου συμπατριώτη μας, μέχρι να κλείσουν όλες οι ανοικτές πληγές που ταλανίζουν τις οικογένειές τους εδώ και δεκαετίες.

Έχοντας επίγνωση του ιστορικού μας χρέους προς την πατρίδα, η κυβέρνηση συνεχίζει τον αγώνα με αποφασιστικότητα για την επιτέλεση των στόχων που προανέφερα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι η οποιαδήποτε κίνηση αποδοχής των αξιώσεων της Άγκυρας και του εκπροσώπου της στα κατεχόμενα, θα είναι εκτροπή από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των όρων εντολής του ΓΓ του ΟΗΕ.

Θα πρέπει να υπάρξει μια λύση που να στηρίζεται στα ψηφίσματα και να οδηγεί σε λειτουργικό, βιώσιμο και ομόσπονδο κράτος.

Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο καταδεικνύουν την αδιαλλαξία και τις υπέρμετρες αξιώσεις της που οδηγούν σε αντίθετα αποτελέσματα και αδιέξοδο.

Στόχος μας είναι ο τερματισμός της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στον τόπο μας. Συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας και συνειδητοποιούμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δίκαιο μας.

Παραμένουμε πιστοί έναντι της θυσίας των ηρώων μας και δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα. Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι θυσίες τους και θα δικαιωθούν οι πολύχρονοι αγώνες του λαού μας.

Τιμή και δόξα στους ήρωες του 256 Τάγματος Πεζικού. Τιμή και δόξα σε όλα τα παλικάρια που έδωσαν τη ζωή τους στην τουρκική εισβολή του 1974. Τιμή και δόξα σε όλους τους ήρωες των αγώνων της πατρίδας μας για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη.

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους και είθε ο Θεός διά της ευσπλαχνίας Του να δώσει τέλος στο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων μας.

Σας ευχαριστώ.

 

Με πληροφορίες από: KYΠΕ

Διαδώστε: