Το σχέδιο ισλαμοποίησης των Κατεχομένων προχωρά η Τουρκία προσπαθώντας από το 1974 και μετά να κάνει την τουρκοκυπριακή κοινότητα πιο «τουρκική» και πιο «μουσουλμανική». Στον αντίποδα η Κυπριακή Δημοκρατία επεκτείνει τo πρόγραμμα αναζωογόνησης «Πράσινης Γραμμής» στη Λευκωσία.
Η Ισλαμοποίηση στα Κατεχόμενα
Το σχέδιο έχει εντατικοποιηθεί από την άνοδο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στην εξουσία στην Τουρκία καθώς επιχειρείται μια προσπάθεια επιβολής ισλαμικών ηθών στα κατεχόμενα.
Οι ενέργειες αυτές λαμβάνουν χώρα με την ανοχή της λεγόμενης «κυβέρνησης» και του «υπουργείου παιδείας», του ψευδοκράτους που πάντα αλλά ειδικά αυτή την περίοδο, ελέγχονται και εξαρτώνται περισσότερο από ποτέ από την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και την Τουρκία.
Οι εν λόγω ενέργειες προκαλούν την έντονη αντίδραση του πιο φιλελεύθερου μέρους της τουρκοκυπριακής κοινότητας που έχει χαρακτήρα μη θρησκευτικό και κοσμικό. Η αντίδραση των πλείστων, όμως, περιορίζεται κυρίως κατά της «κυβέρνησης» και των εκπροσώπων της και όχι κατά της ίδιας της Τουρκίας.
Η ισλαμική διείσδυση δεν απευθύνεται μόνο στον πληθυσμό των εποίκων αλλά και στους Τουκροκυπρίους.
Παράδεισος για ιμάμηδες
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος (22.1.23) τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου έχουν μετατραπεί σε παράδεισο για την απασχόληση ιμάμηδων από την Τουρκία και ότι τα τζαμιά στα κατεχόμενα έχουν γεμίσει με πλεονάζον προσωπικό, με τους ιμάμηδες να έρχονται από την Τουρκία μέσω της «προεδρίας θρησκευτικών υποθέσεων». Σημειώνεται μάλιστα ότι σε μερικά τζαμιά υπάρχουν τρεις ή τέσσερις ιμάμηδες. Ο Τύπος ανεβάζει στα 213 τον αριθμό των τζαμιών στα κατεχόμενα και στα 240 άτομα τον συνολικό αριθμό του προσωπικού της «διεύθυνσης θρησκευτικών υποθέσεων», σημειώνοντας ότι οι 120 από αυτούς είναι ιμάμηδες.
Ο τουρκοκυπριακός Τύπος αναφέρεται σε ισλαμικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα κατεχόμενα και επιχειρούν την ισλαμοποίηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.
Άρθρο της διαδικτυακής εφημερίδας Οzgur Gazete, το οποίο προκάλεσε μεγάλη αντίδραση σημειώνει την παρουσία του «Συλλόγου Αγάπης και Αδελφοσύνης» (SEVKAD), ο οποίος προβαίνει σε ενέργειες, όπως η προσέγγιση παιδιών κάτω των 18 ετών, η πραγματοποίηση συγκεντρώσεων σε διάφορα γραφεία και διαμερίσματα και η παροχή «εκπαίδευσης» σε αυτά, η διανομή φυλλαδίων και διαφημιστικών, η ανάρτηση πανό με τη λέξη «τζιχάντ» σε τζαμιά και η υπόσχεση παροχής καταλύματος σε φοιτητές που έρχονται στα κατεχόμενα.
Η αλλοίωση του κοσμικού χαρακτήρα της τουρκοκυπριακής κοινότητας μόνο δυσμενείς συνέπειες μπορεί να έχει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο ενός ομοσπονδιακού κράτους στο οποίο θα συμβιώνουν αρμονικά οι δύο κύριες εθνικές κοινότητες του νησιού.
Αντιδράσεις από τους Τουρκοκυπρίους
Ωστόσο η προσπάθεια αυτή της Τουρκίας βρίσκει αντιδράσεις και στους Τουρκοκυπρίους
Νέα εκδήλωση με αφορμή τα όσα πρόσφατα δήλωσε ο «πρόεδρος» του «τμήματος θρησκευτικών υποθέσεων», Αχμέτ Ουνσάλ διοργανώνουν την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023, 39 συντεχνίες, επαγγελματικές οργανώσεις και κόμματα. Πριν λίγες μέρες είχε γίνει η πρώτη τέτοια εκδήλωση μπροστά από την «πρωθυπουργία».
Σε κοινή τους δήλωση αναφέρουν ότι οργανώσεις και άτομα που αντιστέκονται στις επιθέσεις ενάντια στη σύγχρονη, κοσμική και δημοκρατική δομή της κοινωνίας «συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε δίπλα-δίπλα και αλληλέγγυοι για να πούμε «ΣΤΟΠ» στις πολιτικές συντηρητισμού που μας επιβάλλονται».
Αυτή τη φορά η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα γίνει στις 16.30 μπροστά από το «τμήμα θρησκευτικών υποθέσεων».
Επεκτείνεται τo πρόγραμμα αναζωογόνησης «Πράσινης Γραμμής» στη Λευκωσία
Επεκτείνεται το πρόγραμμα αναζωογόνησης της Πράσινης Γραμμής στην περιτοιχισμένη πόλη της Λευκωσίας και τις ακριτικές περιοχές για τα έτη 2023-2027, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), Νίκος Νουρής, μετά το τέλος της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, την Πέμπτη στο Προεδρικό Μέγαρο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Νουρής δήλωσε ότι «το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα υιοθέτησε κοινή εισήγηση του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Εσωτερικών για επέκταση του προγράμματος αναζωογόνησης της Πράσινης Γραμμής για τα έτη 2023-2027 με μια προϋπολογισμένη δαπάνη 30 εκατομμυρίων ευρώ».
Αυτή η δαπάνη, εξήγησε ο ΥΠΕΣ, θα επιμεριστεί ανάλογα στα επόμενα χρόνια και διαλαμβάνει τη δημιουργία και ολοκλήρωση πολλών έργων που αναμένεται αθροιστικά με το ήδη τρέχον πρόγραμμα -που το Υπουργείο έχει εξαγγείλει με τη μεταφορά της Αρχιτεκτονικής Σχολής και τη δημιουργία φοιτητικών εστιών στην περιτοιχισμένη πόλη της Λευκωσίας- να βοηθήσει στην άρση της όχι καλής εικόνας που υπάρχει στο κέντρο της περιτοιχισμένης πόλης.
Το πρόγραμμα «αφορά αναπλάσεις πεζοδρόμων, επιδιορθώσεις συγκεκριμένων κτηρίων, αναζωογόνηση και αξιοποίηση της Λαϊκής Γειτονιάς και πολλά άλλα», πρόσθεσε.