Κύπρος και Κουβέιτ υπέγραψαν σήμερα δυο Μνημόνια Συναντίληψης στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας στη Λευκωσία του ΥΠΕΞ του Κράτους του Κουβέιτ Σεΐχη Ahmed Nasser Al-Mohammed Al-Ahmed Al-Jaber Al-Sabah, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον απερχόμενο Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη και έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Μεταξύ άλλων, ο ΥΠΕΞ του Κουβέιτ τόνισε πως “το Κουβέιτ και η Κύπρος έχουν τις ίδιες αξίες που πηγάζουν από τις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των ΗΕ και του διεθνούς δικαίου. Και θεωρούμε πως αυτός είναι ο δρόμος προς τα μπρος για επίλυση όλων των προκλήσεων ανά τον κόσμο”.
Ο κ. Χριστοδουλίδης και ο Σεΐχης Al-Sabah υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για τη Σύσταση Κοινής Επιτροπής Συνεργασίας, ενώ ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, και ο ΥΠΕΞ του Κουβέιτ υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης για την Παρεμπόδιση της Κλοπής, των Λαθραίων Ανασκαφών και της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής ή Μεταβίβασης Ιδιοκτησίας Πολιτιστικής Περιουσίας και την Προώθηση της Αποκατάστασής της μεταξύ της Κυβέρνησης του Κράτους του Κουβέιτ και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε δηλώσεις τους μετά την υπογραφή των Μνημονίων Συναντίληψης, στο Υπουργείο Εξωτερικών, οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Κουβέιτ υπογράμμισαν τη σημασία της υπογραφής τους καθώς και της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ενημέρωσε τον Σεϊχη Al-Sabah για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και πως υπογράμμισε ειδικότερα ότι οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας τόσο επί του εδάφους, και ειδικότερα στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, όσο και στη θάλασσα, εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, δεν είναι μόνο έκνομες αλλά έχουν και αρνητική επίδραση στις διεθνείς προσπάθειες υπό τα Ηνωμένα Έθνη για την εξεύρεση μιας λύσης μέσω της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο την επανένωση του νησιού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου.
Δήλωση Νίκου Χριστοδουλίδη
Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «είχαμε πολύ ουσιαστικές και εποικοδομητικές συζητήσεις σήμερα, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων που είχαμε κατά την τελευταία μας συνάντηση στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Πράγματι, οι δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Κουβέιτ ανάγονται στην ανεξαρτησία αμφοτέρων των χωρών μας. Οι Κύπριοι θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη τη γενναιόδωρη στήριξη που παρείχε το Κουβέιτ στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους στην Κύπρο και στα έργα ανοικοδόμησης μετά την τουρκική εισβολή στο νησί, το 1974. Υπάρχουν σαφείς ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών μας, έχουμε βιώσει παρόμοιες ιστορικές εμπειρίες και διατηρούμε και οι δύο σταθερά την προσήλωσή μας στις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, αποδίδοντας τη δέουσα σημασία στις σχέσεις καλής γειτονίας.
Η υπογραφή των δύο Μνημονίων Συναντίληψης πριν από λίγο — το ένα για τη σύσταση Μικτής Επιτροπής και το άλλο για την πρόληψη της παράνομης διακίνησης πολιτιστικής περιουσίας — αποτελούν απτή εκδήλωση της πολιτικής βούλησης και της δέσμευσης και των δύο Κυβερνήσεών μας να αναβαθμίσουν τις διμερείς μας σχέσεις και τη συνεργασία περαιτέρω, προς όφελος των λαών των χωρών μας, αλλά και της ευρύτερης μας περιοχής.
Στο ίδιο πλαίσιο, μιλήσαμε επίσης με τον Ahmed για τις προοπτικές εισαγωγής περισσότερων φοιτητών από το Κουβέιτ στα πανεπιστήμιά μας, για τα οφέλη από τη θεσμοθέτηση συχνών πολιτικών διαβουλεύσεων και συζητήσαμε ιδέες για να δώσουμε μια νέα δυναμική ώθηση στις εμπορικές, οικονομικές και επενδυτικές μας σχέσεις, μέσω, μεταξύ άλλων, και της ενίσχυσης των εξαγωγών παραδοσιακών προϊόντων όπως είναι το χαλούμι».
Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε: «Όλοι γνωρίζουμε ότι η γεωγραφία είναι πεπρωμένο. Ως το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται εγγύτερα από κάθε άλλο στη Μέση Ανατολή και στην περιοχή του Κόλπου, τα τελευταία χρόνια έχουμε καταστήσει την ενίσχυση των σχέσεων μας με όλες τις χώρες της περιοχής μας — τόσο σε διμερές όσο και σε επίπεδο μικρών σχηματισμών, αλλά και σε πολυμερές επίπεδο — κορυφαία προτεραιότητα και κεντρικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου. Οι προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι ανοικτές σε ευρεία συμμετοχή και έχουν ως γνώμονα μια θετική προσέγγιση, αμοιβαίου οφέλους και συνεργειών. Σημειώνω με ικανοποίηση ότι αυτές οι αρχές είναι κοινές και αποτελούν κεντρικό άξονα και στην πολιτική προσέγγιση του Κουβέιτ.
Με αυτά τα δεδομένα, ανταλλάξαμε επίσης απόψεις σήμερα με τον Ahmed για μια σειρά περιφερειακών ζητημάτων, όπως οι συνεχιζόμενες αντιπαραθέσεις στη Συρία και την Υεμένη, η κατάσταση στο Αφγανιστάν και η προοπτική μιας πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη. Οι εκτιμήσεις του Κουβέιτ σε αυτά τα θέματα είναι ιδιαιτέρως σημαντικές, ιδίως εν όψει της τρέχουσας προεδρίας της χώρας στο Συμβούλιο του Αραβικού Συνδέσμου και του ενεργού ρόλου του στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου.
Η Κύπρος υποστηρίζει εδώ και καιρό έναν ενεργότερο ρόλο της ΕΕ σε θέματα που απασχολούν τις χώρες και τους πολυμερείς οργανισμούς της ευρύτερης Μέσης Ανατολής και της περιοχής του Κόλπου, η οποία, όπως πάντα υπογραμμίζω, αποτελεί σημαντικό μέρος της γειτονίας της ΕΕ. Όπως συνεχίζουμε να βλέπουμε στην πράξη, κατά καιρούς, η Ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα συνδέονται με τις εξελίξεις σε αυτήν την περιοχή.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι σχέσεις ΕΕ-Κουβέιτ κατείχαν επίσης εξέχουσα θέση στις συζητήσεις μας. Επανέλαβα τη θέση μας ότι αυτοί οι δεσμοί είναι ζωτικής σημασίας στις κοινές μας προσπάθειες για την επιτυχή αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων που έχουμε ενώπιον μας και διαβεβαίωσα τον Ahmed ότι το Κουβέιτ μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες για περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας του με την ΕΕ, περιλαμβανομένης της ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου. Στο ίδιο πνεύμα, χαίρομαι ιδιαίτερα που ο Υπουργός αποδέχτηκε την πρόσκλησή μου να παραστεί σε πρωινό εργασίας με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ που θα φιλοξενήσει η Κύπρος, στο περιθώριο του επερχόμενου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 24 Ιανουαρίου. Αυτό θα προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για να ακουστεί στις Βρυξέλλες η προοπτική του Κουβέιτ σε μια σειρά ζητημάτων».
Ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σημείωσε: «Από την πλευρά μου, είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον Ahmed για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, σε συνέχεια της σχετικής συζήτησης νωρίτερα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Τόνισα ιδιαίτερα ότι οι προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας τόσο επί του εδάφους, σε σχέση ιδίως με την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων, όσο και στη θάλασσα, εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, είναι όχι μόνο παράνομες αλλά έχουν και αρνητικό αντίκτυπο στις προσπάθειες του διεθνούς παράγοντα υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη λύσης μέσω της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων που θα έχουν ως στόχο την επανένωση του νησιού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και σύμφωνα με το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Επαναβεβαίωσα τη δική μας ετοιμότητα και δέσμευση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά για την επίτευξη αυτού του στόχου, εκφράζοντας τη βαθιά μας εκτίμηση στον Ahmed για τη σταθερή υποστήριξη του Κουβέιτ σε αυτές τις προσπάθειες».
Διαβάστε ακόμη: Κύπρος: Επανέρχεται στο ΥΠΕΞ ο Κασουλίδης μετά την παραίτηση Χριστοδουλίδη