06/08/2024 06/08/2024 Πενήντα χρόνια μετά, τελέστηκε χθες το απόγευμα στον ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου και Πέτρου στο Αυγόρου η κηδεία της αγνοούμενης Θεογνωσίας Χρυσοστόμου την οποία δολοφόνησαν οι Τούρκοι το 1974. Τα οστά της εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην κατεχόμενη Γύψου και ταυτοποιήθηκαν αρχές Ιουνίου. Η Θεογνωσία Χρυσοστόμου, μητέρα του μοναδικού επιζών από τα 6 παιδιά της,...
06 Αυγούστου, 2024 - 9:28
Τελευταία ενημέρωση: 06/08/2024 - 8:39

Κύπρος: Κηδεύτηκε 50 χρόνια μετά η αγνοούμενη Θεογνωσία Χρυσοστόμου

Διαδώστε:
Κύπρος: Κηδεύτηκε 50 χρόνια μετά η αγνοούμενη Θεογνωσία Χρυσοστόμου

Πενήντα χρόνια μετά, τελέστηκε χθες το απόγευμα στον ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου και Πέτρου στο Αυγόρου η κηδεία της αγνοούμενης Θεογνωσίας Χρυσοστόμου την οποία δολοφόνησαν οι Τούρκοι το 1974.

Τα οστά της εντοπίστηκαν σε ομαδικό τάφο στην κατεχόμενη Γύψου και ταυτοποιήθηκαν αρχές Ιουνίου.

Η Θεογνωσία Χρυσοστόμου, μητέρα του μοναδικού επιζών από τα 6 παιδιά της, Ιερέα της ενορίας του Αυγόρου Παπαγιάννη Χρυσοστόμου, σκοτώθηκε σε ηλικία 74 ετών στο κατεχόμενο χωριό Γύψου μαζί με ακόμη 26 ηλικιωμένους.

Ένα από τα βασανιστήρια που βίωσε η Θεογνωσία ήταν να την βυθίσουν σε βαρέλι γεμάτο με νερό ρίχνοντας στη συνέχεια το άψυχο σώμα της σε αποξηραμένο πηγάδι. Η ηλικιωμένη Θεογνωσία απεβίωσε στις 12 Σεπτεμβρίου 1974.

Ο άντρας της Χρυσόστομος Γιακουμή και τα 5 παιδιά της πέθαναν με το φρικτό πόνο του χαμού και του εξευτελισμού της, που υπέστη από τους Τούρκους Εισβολείς.

«Έβαλαν την γιαγιά μέσα σε βαρέλι το οποίο είχε μέσα νερό και εξευτελίζοντας την μετά από διάφορες κακουχίες δεν άντεξε το βασανισμένο κορμί της και απεβίωσε στις 12 Σεπτεμβρίου 1974», ανέφερε ο εγγονός της, πάτερ Χριστόδουλος Παπαϊωάννου.

Τραγική ειρωνεία είναι ότι ο ένας από τους γιους της Θεογνωσίας απεβίωσε μετά το άκουσμα της είδησης ότι ταυτοποιήθηκε η μητέρα του.

Πηγή: Sigmalive.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων