Επικαιρότητα
20 Ιουνίου, 2021

Κυριακή της Πεντηκοστής: H γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας σε μια κοινωνία που χάνει τις αξίες της

Διαδώστε:

Την Η’ Κυριακή μετά την Ανάσταση εορτάζουμε την Κυριακή της Πεντηκοστής που θεωρείται ιστορικά η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας, καθώς οι Απόστολοι εκείνη την ημέρα με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ξεκίνησαν να κηρύττουν το μήνυμα του Ιησού Χριστού. Ένα μήνυμα που η κοινωνία μας το έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Του Ρωμανού Αλβέρτη

Με την πανδημία του κορωνοϊού να βρίσκεται ακόμα στην καθημερινότητα των πιστών εορτάζουμε σήμερα την Πεντηκοστή μετά από ένα και πλέον χρόνο με περιοριστικά μέτρα στους Ιερούς Ναούς μέχρι και την πλήρη στέρηση του Εκκλησιασμού. Οι Χριστιανοί για μεγάλο διάστημα δεν είχαμε τη δυνατότητα να εκκλησιαστούμε και να ακούσουμε το μήνυμα του Ευαγγελίου το οποίο από την ημέρα της Πεντηκοστής ξεκίνησαν οι Απόστολοι να διδάσκουν στην ανθρωπότητα ώστε να οδηγηθούμε στη Σωτηρία και τη Βασιλεία των Ουρανών.

«Τη αυτή ημέρα, Κυριακή ογδόη από του Πάσχα, την αγίαν Πεντηκοστήν εορτάζομεν. Πνοή βιαία γλωσσοπυρσεύτως νέμει, Χριστός το θείον Πνεύμα τοις Αποστόλοις. Εκκέχυται μεγάλω ενί ήματι Πνεύμ’ αλιεύσι. Ταις των αγίων Αποστόλων πρεσβείαις, Χριστέ ο Θεός ημών, ελέησον ημάς. Αμήν»

Το μήνυμα το οποίο με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος κηρύττουν οι Απόστολοι και καλούν τους πιστούς να βαπτιστούν έχει την προοπτική στην Αιώνιο Ζωή και αποτελεί εκτός των άλλων τις αξίες στη ζωή των Χριστιανών. Αξίες οι οποίες στην κοινωνία μας αρκετές φορές απουσιάζουν όπως το ειδεχθές έγκλημα που διεπράχθη στα Γλυκά Νερά και συντάραξε την ελληνική -και όχι μόνο – καθημερινότητα.

Όπως αναφέρει σε επίκαιρο κήρυγμά του στους πιστούς ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος το ερώτημα που προκύπτει είναι” Γιατί στην σύγχρονη ζωή μας βιώνουμε τέτοια γεγονότα; Μήπως γιατί ακριβώς αρνούμαστε αυτό που η Πεντηκοστή έφερε στους ανθρώπους, δηλαδή την Πίστη στην Τριάδα, που είναι το υπόδειγμα της Αληθινής Αγάπης; Μήπως αρνούμεθα πεισματικά, εγωιστικά την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στη ζωή μας και τους καρπούς Του; Μήπως τελικά αρνούμεθα την ουσιαστική ενότητα, το πρόσωπο του άλλου ως εικόνα Θεού; Μήπως τελικά στρεφόμαστε μόνο στον εαυτό μας και στο “εγώ” μας;” 

Και καταλήγει ο Σεβασμιώτατος ότι αυτό είναι το νόημα της Πεντηκοστής στον 21ο αιώνα, το Άγιο Πνεύμα να μας δώσει την απάντηση, να μας διδάξει την αληθινή αγάπη και την ενότητα μεταξύ μας. Η κοινωνία χρειάζεται την ενότητα και την αγάπη που διδάσκει το Ευαγγέλιο και που μας δίδαξαν οι Απόστολοι μέσω της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος κατά την ημέρα της Πεντηκοστής.

Οι πιστοί πρέπει να επιστρέψουμε στις αξίες του Χριστιανισμού και στην Εκκλησία αλλά και τους Ιερούς Ναούς που στερηθήκαμε λόγω της πανδημίας το προηγούμενο διάστημα για να ακούσουμε το μήνυμα του Ευαγγελίου που μέσω του Αγίου Πνεύματος δόθηκε στους Αποστόλους την ημέρα της Πεντηκοστής.

Παρακολουθήστε μια ομιλία του Γέροντος Εφραίμ του Βατοπαιδινού για την εορτή της Πεντηκοστής:

Διαβάστε για την Πεντηκοστή από τον Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο:

Σήμερα, Η΄ Κυριακή από το Πάσχα, η Εκκλησία μας εορτάζει την αγία Πεντηκοστή, που ιστορικά θεωρείται η γενέθλιος ημέρα της Εκκλησίας. Αναφωνεί ο Γρηγόριος ο Θεολόγος «Την Πεντηκοστή εορτάζουμε και την παρουσία του Αγίου Πνεύματος και την πραγματοποίηση της υποσχέσεως και την εκπλήρωση της ελπίδας. Το μυστήριο πόσο μεγάλο είναι και σεβαστό!». Σήμερα ολοκληρώνονται πενήντα ημέρες από την εορτή του Πάσχα.

Επιβεβαιώνει ο ύμνος το λόγο του Αγίου Γρηγορίου:

«Τὴν μεθέορτον, πιστοί, καὶ τελευταίαν ἑορτήν, ἑορτάσωμεν φαιδρῶς· αὕτη ἐστὶ Πεντηκοστή, ἐπαγγελίας συμπλήρωσις καὶ προθεσμίας· ἐν ταύτῃ γὰρ τὸ πῦρ τοῦ Παρακλήτου εὐθὺς κατέβη ἐπὶ γῆς, ὥσπερ ἐν εἴδει γλωσσῶν, καὶ Μαθητὰς ἐφώτισε καὶ τούτους οὐρανομύστας ἀνέδειξε. Τὸ φῶς ἐπέστη τοῦ Παρακλήτου καὶ τὸν κόσμον ἐφώτισε.»

Μετά την Ανάληψη του Κυρίου στους ουρανούς, οι Απόστολοι, χαρούμενοι ένεκα της υποσχέσεως του Χριστού για την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, καθώς και ο ευρύτερος κύκλος των μαθητών, επέστρεψαν από το όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ και, μπαίνοντας στο υπερώο, δηλαδή στον πάνω όροφο του σπιτιού, περίμεναν με προσευχή την ημέρα της επιφοίτησης του Αγίου Πνεύματος. Εκεί, εξέλεξαν και το Ματθία και τον συναρίθμησαν με τους ένδεκα Αποστόλους.

Την ημέρα της Πεντηκοστής κατήλθε το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή πύρινων γλωσσών που στάθηκαν πάνω από τους μαθητές του Χριστού.

Τότε, όλοι αυτοί, πληρωθέντες από το Πνεύμα το Άγιο, άρχισαν να κηρύττουν και να καλούν τους ανθρώπους να βαπτισθούν και να λάβουν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ό,τι είχαν ακούσει και ζήσει κοντά στο Χριστό και δεν το είχαν κατανοήσει σε όλο το μέγεθος της πανίερης αλήθειας, τώρα, εν Αγίω Πνεύματι, το γνώρισαν και το επαγγέλλονταν στο λαό.

Και τούτο ο Χριστός το προείπε πολλές φορές: το Πανάγιο Πνεύμα «οδηγήσει ημάς εις πάσαν την αλήθειαν».

Ο Χριστός είναι η αλήθεια. Το Πανάγιο Πνεύμα το τρίτο πρόσωπο της Αγίας Τριάδας φωτίζει και χαριτώνει τον άνθρωπο να γνωρίσει τον αποκεκαλυμμένο Θεό.

Τώρα γνωρίζουν ποια είναι η προοπτική της καινής, δηλ. της καινούργιας, ζωής εν Χριστώ, και πού πρέπει να οδηγήσουν το λαό, γι’ αυτό και οι πρώτοι που βαπτίστηκαν, οδηγούνται στο Δείπνο της Ζωής, στη Θεία Ευχαριστία, όπου στο εξής, μέσα στους αιώνες, θα βρίσκεται συνηγμένη η Εκκλησία ως σώμα Χριστού, θα τρέφεται με το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου και θα συμμετέχει έτσι στην αιώνια ζωή, στο δείπνο της Βασιλείας του Θεού.

Με την Πεντηκοστή δεν γεννήθηκε η Εκκλησία ως απλός θεσμός ή ως φιλανθρωπικός οργανισμός, αλλά ως συνεχής παρουσία της χάριτος του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο. Γι’ αυτό η σημερινή εορτή δεν είναι ένα γεγονός που συνέβη μια φορά κάποτε, αλλά είναι η ζωή της Εκκλησίας, ως αδιάκοπη κοινωνία του Αγίου Πνεύματος.

Οντολογικό βίωμα για το Χριστιανό η μετοχή του στην αγιότητα μέσω της συμμετοχής του στη Θεία Λειτουργία. Καλείται με συνείδηση να μετέχει στα Άγια, δηλαδή τα Άχραντα Μυστήρια που είναι για τους αγίους, δηλαδή τους πιστούς.

Τα χαρίσματα του αγίου Πνεύματος τα λαμβάνει ο άνθρωπος με την είσοδό του στην Εκκλησία, μέσω των Μυστηρίων του Αγίου Βαπτίσματος και του Αγίου Χρίσματος. Στον άνθρωπο με τον καθημερινό του αγώνα εναπόκειται η πορεία προς την ένωση με τον Πανάγιο Τριαδικό Θεό. Προς το σκοπό αυτό, χρειάζεται να ενεργοποιήσει τα χαρίσματα και να τα πολλαπλασιάσει με πλήρη συνείδηση των προσωπικών του επιλογών.

Σήμερα στην Εκκλησία, μετά τον Όρθρο και τη Θεία Λειτουργία, τελείται αμέσως και ο Εσπερινός της Γονυκλισίας. Οι πιστοί όταν ακούνε τις τρεις στάσεις των ευχών, κλίνουν τα γόνατα μέχρι το έδαφος χάριν της εορτής του Αγίου Πνεύματος.

Βασιλεῦ οὐράνιε, Παράκλητε, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ὁ πανταχοῦ παρὼν καὶ τὰ πάντα πληρῶν, ὁ θησαυρὸς τῶν ἀγαθῶν καὶ ζωῆς χορηγός, ἐλθὲ καὶ σκήνωσον ἐν ἡμῖν καὶ καθάρισον ἡμᾶς ἀπὸ πάσης κηλῖδος, καὶ σῶσον, ἀγαθέ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Στο Άγιο Πνεύμα είναι αφιερωμένη ολόκληρη η εβδομάδα που ακολουθεί. Μάλιστα η αυριανή ημέρα λέγεται Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος. Και όλη η εβδομάδα είναι καταλύσιμη, δηλ. επιτρέπονται όλες τις ημέρες όλες οι τροφές. Ακόμη μια φορά η Εκκλησία μάς διδάσκει ότι η νηστεία δεν είναι αυτοσκοπός αλλά τρόπος ασκήσεως.

Διαδώστε: