Δύο νταλίκες με 100 σκηνές, κλινοσκεπάσματα, μαξιλάρια και ρουχισμό για την ανακούφιση των πληγέντων από το ισχυρό σεισμό στην περιοχή του Τυρνάβου έστειλε από τη Αθήνα η Πολιτική Προστασία.
Στο πλευρό των κατοίκων των χωριών του Τυρνάβου βρέθηκε και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας που έφθασε στην περιοχή συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες και παρέδωσε στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό 50 σκηνές με ανάλογο αριθμό κλινών, κλινοσκεπασμάτων και υπνόσακων για τις πρώτες ανάγκες του πληθυσμού.
Στα πληγέντα, από τον ισχυρό σεισμό, χωριά του Τυρνάβου βρέθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και συζήτησε με τους κατοίκους των οικισμών, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα πρώτα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και επιζητούν λύσεις.
Ο Κώστας Αγοραστός επισκέφθηκε το Δαμάσι, είδε από κοντά τις ζημιές που υπέστησαν δεκάδες κατοικίες, καθώς επίσης και το σχολείο και την εκκλησία του χωριού που έπαθαν πολύ σημαντικές ζημιές, αλλά παράλληλα ενημερώθηκε και από τους μηχανικούς που ελέγχουν σπίτια, ώστε να αποφανθούν αν σε δεύτερο χρόνο μπορούν να κατοικηθούν από τους ιδιοκτήτες τους. Επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επισκέφθηκε και τα χωριά Αμούρι, Βλαχογιάννι και Μεσοχώρι όπου είδε από κοντά πόσο εκτεταμένες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον μεγάλο σεισμό και συνομιλώντας με τους κατοίκους, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξει άμεση μέριμνα για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων.
Ευθ. Λέκκας: “Ήταν ο κύριος σεισμός. Βρισκόμαστε σε φάση εκτόνωσης”
«Τα δύσκολα πέρασαν. Το ρήγμα του Τυρνάβου δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ. Βρισκόμαστε σε φάση εκτόνωσης, η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά και όσο περνούν οι μέρες οι σεισμοί θα είναι λιγότεροι σε αριθμό και μικρότεροι σε μέγεθος» δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας χαρακτηρίζοντας «ανυπόστατες έως και εγκληματικές τις φήμες περί νέου επικείμενου μεγάλου σεισμού. Η κρατική μηχανή, η Πολιτική Προστασία και η Περιφέρεια Θεσσαλίας κινήθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά και έκαναν καθοριστικές δράσεις σε ότι αφορά τη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σήμερα στη Λάρισα μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό.
«Το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι, συντονισμένα και συντεταγμένα, να προχωρήσουμε με γρήγορες διαδικασίες στην καταγραφή των ζημιών για την αποζημίωση των πληγέντων και την αποκατάσταση των υποδομών. Αυτή είναι η βούληση και η δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε μαζί μου» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός προτού αναχωρήσει για Δαμάσι, Μεσοχώρι και Αμούρι όπου υπηρεσιακά κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών έχουν ήδη ξεκινήσει τις εκτιμήσεις σε κατοικίες.
Αναλυτικά οι δηλώσεις:
Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ):
«Χθες στις 12.15 περίπου άρχισε μια έντονη σεισμική δραστηριότητα στον νομό Λάρισας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Τυρνάβου, με ένα σεισμό της τάξης των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ είχαν προηγηθεί πολύ μικρές σεισμικές δονήσεις τις προηγούμενες ώρες. Ο σεισμός αυτός είχε βάθος της τάξης των 8 χιλιομέτρων με επίκεντρο το χωριό Δαμάσι και προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος του Τυρνάβου που έχει ένα μήκος 25 χλμ και έχει δώσει σεισμό το 1766, δηλαδή πριν από 250 χρόνια. Θεωρώ ότι το επίπεδο των 6 βαθμών είναι το επίπεδο -οροφή του ρήματος και δεν μπορεί να πάει παραπάνω. Τα γεωμετρικά και δυναμικά χαρακτηριστικά του ρήγματος υποδεικνύουν ότι η οροφή του είναι το επίπεδο 6 με 6,2 της κλίμακας Ρίχτερ. Άλλωστε και οι ιστορικοί σεισμοί που έγιναν σε αυτό το ρήγμα δεν έχουν μεγαλύτερο μέγεθος, είναι της τάξης των 6 ρίχτερ. Με βάση αυτά τα δεδομένα θεωρούμε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να γίνει μεγαλύτερος σεισμός στην συγκεκριμένη περιοχή. Άλλωστε έχουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία που εκτόνωσε περαιτέρω την όλη διαδικασία. Όλες οι φήμες που κυκλοφόρησαν, κυκλοφορούν και θα κυκλοφορήσουν τις επόμενες ημέρες για επικείμενο μεγάλο σεισμό είναι ανυπόστατες και θα έλεγα ότι ως ένα βαθμό μπορούν να χαρακτηριστούν και εγκληματικές. Συνεπώς δεν θα πρέπει να βρίσκουν απήχηση στον πληθυσμό, ο οποίος πρέπει να δίνει προσοχή μόνο στις αναγγελίες των επιστημόνων και των Επιστημονικών Επιτροπών. Από τη θέση μου ως προέδρου του ΟΑΣΠ διαψεύδω κατηγορηματικά όλες τις φήμες και αναλαμβάνω την ευθύνη των όσων λέων και των όσων λέει η επιστημονική κοινότητα μέσω των θεσμοθετημένων Επιστημονικών Επιτροπών της χώρας. Θεωρώ ότι είμαστε σε μια πολύ καλή φάση εκτόνωσης, πάμε παρά πολύ καλά σε ότι αφορά την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας. Βεβαίως θα υπάρχουν κάποιοι σεισμοί οι οποίοι θα είναι μικρού μεγέθους, αλλά όσο περνούν οι μέρες οι σεισμοί θα είναι λιγότεροι σε αριθμό και μικρότεροι σε μέγεθος. Η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει μία δύο, τρεις εβδομάδες αλλά πάντα με μικρότερα των 4 βαθμών μεγέθη και πιο αραιούς σεισμούς, έτσι ώστε να κλείσει πολύ ομαλά η σεισμική διέγερση. Ηδη είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο .
Θεωρώ ότι η κρατική μηχανή , η Πολιτική Προστασία και η Περιφέρεια Θεσσαλίας κινήθηκαν άμεσα και έκαναν καθοριστικές δράσεις σε ότι αφορά τη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι υπηρεσίες ήταν εκεί, έδιναν πληροφορίες στους κατοίκους και υπήρχε πολύ καλή διαχείριση της περιόδου της έκτακτης ανάγκης. Οι σκηνές στήθηκαν αμέσως, κάτοικοι που δεν μπορούσαν να μείνουν σε σκηνές μεταφέρθηκαν σε άλλες περιοχές. Πρώτη φορά έχω δει στην καριέρα μου να μεταφέρονται με ένα τόσο συντεταγμένο τρόπο οι κάτοικοι των χωριών σε ξενοδοχεία. Επικράτησε ηρεμία και όχι πανικός, όπως γίνεται συνήθως. Βρισκόμουν από τις 4 το πρωί στα χωριά και η ψυχολογική κατάσταση των κατοίκων είναι πολύ καλή. Τους ενισχύσαμε και εμείς με την άποψη ότι το φαινόμενο βρίσκεται σε φάση απομείωσης και πολύ καλής εξέλιξης.
Οι ζημιές που εμφανίστηκαν στην περιοχή αφορούν μόνο σε παλιά σπίτια, κατασκευές με λιθορριπή η πλινθοδομή, δηλαδή σε σπίτια που δεν είχαν αντισεισμική θωράκιση. Σε νέα σπίτια και οικοδομές, τουλάχιστον εγώ δεν παρατήρησα καμία απολύτως βλάβη, πράγμα που σημαίνει ότι οι κανονισμό λειτουργούν και ότι έχουμε ένα πολύ καλό δομημένο ιστό. Θα ήθελα να εστιάσω στο θέμα του σχολείου στο Δαμάσι. Είναι ένα κτίριο του 1937 που έχει υποστεί καθοριστικές, καταλυτικές βλάβες. Ηρθε στα όρια της κατάρρευσης. Θα πρέπει να τονίσουμε και να επαινέσουμε την ψυχραιμία και την εκπαίδευση των συναδέλφων εκπαιδευτικών που λειτούργησαν με τρόπο άψογο και παραδειγματικό, προφυλάσσοντας αρχικά τα παιδιά και στην συνέχεια οδηγώντας τα στην έξοδο και στο προαύλιο, σε ασφαλή χώρο, μέσα από καταρρεύσεις οι οποίες μπορούσαν πραγματικά να έχουν πολύ αρνητικό αποτέλεσμα. Αξίζουν συγχαρητήρια τους εκπαιδευτικούς. Να τονίσω ότι στις 2 και 4 Δεκεμβρίου 2020, ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης είχε κάνει διαδικτυακή εκπαίδευση σε όλη της Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας. Ήταν καθοριστικής σημασίας το γεγονός ότι είχαν εκπαιδευτεί όλοι στο σχολικό περιβάλλον στις διαδικασίες που συντεταγμένα έχουμε θεσμοθετήσει από τον ΟΑΣΠ. Αυτό πιστεύω ότι έσωσε ζωές. Θεωρώ ότι τα πήγαμε πάρα πολύ καλά μέχρι τώρα, θα παραμείνω στην περιοχή και είμαστε σε άμεση συνεχή συνεργασία με την Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό προκειμένου να επιλύσουμε τα θέματα που εύλογα ανέκυψαν. Τα δύσκολα πέρασαν. Πάμε σε μια φάση ανάκαμψης όπου εκεί πια προτεραιότητα έχουν οι πολίτες που πρέπει να πάρουν αμέσως αποζημιώσεις, να βρουν κατοικία σε σύντομο χρονικό διάστημα, να γίνουν οι αποκαταστάσεις και να μπούμε σε μια φάση ομαλότητας»