Επικαιρότητα
26 Ιανουαρίου, 2021

“Λάθη και παραλείψεις στην εμβληματική 9η Ιουλίου του Ι821”

Διαδώστε:

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021, στις 11 π.μ., η διαδικτυακή διάλεξη του ρέκτη φιλολόγου και μεταδιδακτορικού ερευνητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δρα Κυριάκου Ιωάννου, με τίτλο: «Λάθη και παραλείψεις στην εμβληματική “9η Ιουλίου του Ι821…” του Βασίλη Μιχαηλίδη και η ιαματική παρουσία της χειρόγραφης παράδοσης».
Η διάλεξη αυτή ήταν η δεύτερη μιας σειράς διαλέξεων
για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, σε συνεργασία με την «Ηχώ της Κύπρου 1821-2021» και «Οίνου Γη-Κτήμα Βασιλειάδη».
Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στον εξαίρετο φιλίστορα νομικό, κ. Χριστόδουλο Βασιλειάδη, έναν σύγχρονο μαικήνα των γραμμάτων και των τεχνών, για την ευγενική πρότασή του να συμμετάσχουμε κι εμείς σε αυτό το πανεθνικό εγερτήριο για να γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία, να αναδείξουμε τη συμβολή της μικρής μας Κύπρου σε αυτόν τον τιτάνιο αγώνα του Ελληνισμού κατά των βαρβάρων!
Το Λευκόνοικο σεμνύνεται ότι γέννησε τον Εθνικό Ποιητή της Κύπρου, έναν μέγιστο ποιητή, εφάμιλλο του Σολωμού, του Κάλβου και του Βαλαωρίτη. Ο Βασίλης Μιχαηλίδης ύμνησε όσο λίγοι τον μεγαλειώδη ξεσηκωμό των προγόνων μας.
Η δημοφιλία του Βασίλη Μιχαηλίδη, και κυρίως της «9ης Ιουλίου» είναι αδιαμφισβήτητη. Ποιος δεν έχει πιάσει τον εαυτό του να υποτονθορύζει, να ψιθυρίζει στίχους του; Ποιος δεν ένιωσε το ρίγος της εθνικής περηφάνειας, απαγγέλλοντάς τους; Ποιος δεν θέλκτηκε από την ομορφιά τους;
Στο Λευκόνοικομεγαλώσαμε με την ποίηση του Βασίλη Μιχαηλίδη. Αγαπούσαμε τον Ποιητή μας και απαγγέλλαμε σε κάθε εκδήλωση ποιήματά του. Επίσης, οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες μας απάγγελλαν στίχους στα παιδιά και τα εγγόνια τους!
Στο ντοκιμαντέρ μας «ΛΕΥΚΟΝΟΙΚΟΝ…της Μεσαρκάςκαμάριν» το 2017, η μακαριστή Παναγιώτα Κλόκκου-Χατζηκακού στα 94 της χρόνια μας απάγγειλε από στήθους όλη σχεδόν τη «Χιώτισσα ». Μα και σε όλη την Κύπρο έχουμε μαρτυρίες ότι γυναίκες και άνδρες απάγγελλαν στίχους του μεγάλου ποιητή μας, κυρίως στη Λεμεσό, που ήταν η «θεά πόλις» του και στα χωριά της επαρχίας.
Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Δρα Ιωάννου για την εξαιρετική
παρουσίαση του θέματός του με ενάργεια, ζωντάνια, παραστατικότητα, επιστημονική τεκμηρίωση, με λόγο μεστό, εντυπωσιακό και σαγηνευτικό!
Ευχαριστώ και όλους τους συνεργάτες από την ομάδα «Ηχώ της Κύπρου 1821-2021».
Τέλος, εκφράζω εγκάρδιες και ολόθερμες ευχαριστίες στους πολυπληθείς φίλους και φίλες από την Κύπρο και την Ελλάδα που παρακολούθησαν τη διάλεξη αυτή, η οποία μεταδιδόταν και ζωντανά από τη σελίδα στο facebook, οπότε είχαν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν και όσοι δεν είχαν κάνει εγγραφή εκ των προτέρων.

Διαδώστε: