Σαράντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα όπου πραξικόπημα που έγινε κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Κύπρου, με σκοπό την ανατροπή του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπου Μακάριου Γ’ και την επίτευξη της ένωσης με την Ελλάδα.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα στις 08.20 το πρωί, στιγμή της έναρξης της επιχείρησης προς το Προεδρικό Μέγαρο και την διαφυγή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από αφύλακτη δίοδο στα δυτικά του Προεδρικού Μεγάρου, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.
Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο νέο κοιμητήριο Λευκωσίας, το Μνημόσυνο των πεσόντων κατά τη διάρκεια του επαράτου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, προς προάσπιση της νομιμότητας και της Δημοκρατίας. Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Βουλής κ. Αννίτα Δημητρίου, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Ιωάννης Παπαμελετίου και οι άλλες Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές της νήσου. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε o Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών κ. Χρήστος Ιακώβου.
Μετά την τέλεση του μνημοσύνου στον ιερό ναό, τελέσθηκλε χοροστατούντος του Επισκόπου Μεσαορίας κ. Γρηγορίου, Εκπροσώπου Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου τρισάγιο στους τάφους των πεσόντων. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.
Αναστασιάδης: Καθήκον μας να ενθυμούμαστε την εσχάτη προδοσία
«Αυτό που συνέβη τη 15η Ιουλίου δεν ήταν παρά μια οργανωμένη εναντίον της δημοκρατίας ενέργεια της Χούντας των Αθηνών με όσους εκ των Κυπρίων συνέργησαν ή συνεργάστηκαν», ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά το μνημόσυνο για τους πεσόντες κατά του πραξικοπήματος, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, και το τρισάγιο στους τάφους των ηρώων που ακολούθησε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφερόμενος στη μέρα, είπε ότι το μνημόσυνο αποτελεί «ένα καθήκον που επιβάλλει την απόδοση τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία ενάντια στην παρανομία.
Και ένα δεύτερο καθήκον, είναι να ενθυμούμαστε ότι όσοι αντιστρατεύονται τη δημοκρατία οδηγούν τη χώρα στα έσχατα που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουμε και μιλώντας για έσχατα μιλώ και για εσχάτη προδοσία βεβαίως, διότι αυτό που συνέβη τη 15η Ιουλίου δεν ήταν παρά μια οργανωμένη εναντίον της δημοκρατίας ενέργεια της Χούντας των Αθηνών με όσους εκ των Κυπρίων συνέργησαν ή συνεργάστηκαν».
Ερωτηθείς αν πιστεύει πως έχουμε αντλήσει τα διδάγματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θεωρώ ότι έχει πλέον εμπεδωθεί η δημοκρατία, δεν παρατηρούνται βίαιες αντιδράσεις όπως στο παρελθόν. Υπάρχουν οι διαφωνίες, πολλές φορές μπορεί να είναι έντονες, αλλά δεν χαρακτηρίζονται από ασέβεια προς τη δημοκρατία».
Επιβάλλεται διαρκής αγώνας για να κερδίσουμε επανένωση της Κύπρου
Επιβάλλεται διαρκής αγώνας, για να κερδίσουμε το αυτονόητο, την απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου, καθώς και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της, διεμήνυσε την Παρασκευή η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, η οποία τόνισε πως η Τουρκία συνεχίζει καθημερινά απροκάλυπτα και απτόητη τις εντάσεις προσπαθώντας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα σε θάλασσα και στεριά.
Σε ομιλία της κατά Ειδική συνεδρία της Ολομέλειας, για τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, η κ. Δημητρίου δήλωσε πως η Τουρκία επιβουλεύεται συνεχώς ξένη ιδιοκτησία και με το όραμα της Γαλάζιας Πατρίδας καιροφυλακτεί, προκαλεί και προσβάλλει κάθε αρχή νομιμότητας, για να σημειώσει πως χρειάζεται «να επιστρατεύσουμε όλη την επιμονή μας για την άσκηση πιέσεων από την ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα προς την Άγκυρα, για να αποτραπούν οι τουρκικοί επεκτατισμοί και οι κατάφωρες παραβιάσεις, αλλά και για να δοθούν επιτέλους απαντήσεις σε αυτούς τους ανθρώπους, που ακόμη περιμένουν, δίνοντας πρόσβαση στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους σε στρατιωτικά αρχεία, ώστε να ολοκληρωθούν οι εκταφές σε στρατιωτικές ζώνες».
Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής, «η Άγκυρα, καταστρατηγώντας πλήρως τις αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δίκαιου, συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά της παραβιάζοντας την αποκλειστική οικονομική ζώνη, σφετεριζόμενη βασικά και απαράγραπτα δικαιώματα, προβαίνοντας την ίδια στιγμή σε έκνομες ενέργειες, που αποσκοπούν στον πλήρη εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, στη δημιουργία στρατιωτικής και ναυτικής βάσης στην κατεχόμενη Καρπασία, στην προσάρτηση των κατεχομένων εδαφών μας».
Συμπλήρωσε πως «ο Τούρκος Πρόεδρος χρησιμοποιεί ως πάγια πολιτική τη ρητορική διχόνοιας, προτάσσοντας σε πλήρη συντονισμό με την τουρκοκυπριακή ηγεσία τη λύση δυο κρατών στηριγμένη στην κυριαρχική ισότητα, μη επιδεικνύοντας την παραμικρή θέληση για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, ούτε τη συνέχιση της όποιας προσπάθειας, αφού και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προτάθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας απορρίφθηκαν α πριόρι».
«Βιώσιμη λύση», τόνισε η ΠτΒ, «είναι μόνο η λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων».
Σύμφωνα με την Αννίτα Δημητρίου, «απέναντι στις σημερινές κρίσιμες συγκυρίες, που προκύπτουν καταιγιστικές στην παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή επιβάλλεται να λειτουργήσουμε μέσα από τη σύμπνοια, την ενότητα και τη συλλογικότητα σε όλα τα επίπεδα, προβάλλοντας τα δίκαια αιτήματά μας».
Επιπλέον, είπε πως «επιβάλλεται διαρκής αγώνας, για να κερδίσουμε το αυτονόητο, την απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας, καθώς και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων κατοίκων της», για να προσθέσει πως η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα πάψει στιγμή να αγωνίζεται, αξιοποιώντας στο μέγιστο κάθε ευρωπαϊκό και διεθνές βήμα που της προσφέρεται, μέσα από την ενίσχυση διμερών και πολυμερών σχέσεων, αλλά και την ενδυνάμωση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, καλώντας παράλληλα την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, για να μην είναι η Κύπρος το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος, που τελεί υπό καθεστώς κατοχής.
Πληροφορίες: ΚΥΠΕ, Sigmalive.gr
Φωτογραφίες: ΚΥΠΕ/ Κάτια Χριστοδούλου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – 48 χρόνια από το Πραξικόπημα κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’