Σε κρίση χωρίς σημάδια επιστροφής βρίσκεται ο Λίβανος μετά και την τελευταία έκρηξη που σημειώθηκε ανήμερα της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου – 15 Αυγούστου – όπου ένα βυτιοφόρο εξερράγη με συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό τουλάχιστον 28 ανθρώπων.
Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr
Η έκρηξη αυτή έρχεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την προηγούμενη φονική έκρηξη τεραστίων διαστάσεων που σημειώθηκε στο λιμάνι της χώρας στη Βηρυτό και προκάλεσε το θάνατο σε περισσότερους από 200 ανθρώπους στις 4 Αυγούστου του 2020. Η έκρηξη στη Βηρυτό έφερε την παραίτηση της κυβέρνησης στο Λίβανο βυθίζοντας τη χώρα σε ένα πολιτικό αδιέξοδο το οποίο αν δεν λυθεί δεν μπορεί να ορθοποδήσει η οικονομία της. Η χώρα βρίσκεται στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης και χρειάζεται μια ελπίδα για την διάσωσή της.
Ο Σαάντ αλ Χαρίρι ο οποίος είχε λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την παραίτηση του πρώην πρωθυπουργού Χασάν Ντιάμπ τον περασμένο Οκτώβριο, παρέδωσε την εντολή πίσω, τον Ιούλιο του 2021, μετά τις άκαρπες συζητήσεις με τον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν λέγοντας “Αποσύρομαι από τον σχηματισμό κυβέρνησης και ο Θεός να βοηθήσει τη χώρα” καθώς όπως σημείωσε σε τοπικά μέσα “είναι σαφές ότι δεν θα συμφωνήσουμε με τον πρόεδρο”.
Ο Λίβανος διέρχεται μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, που χαρακτηρίζεται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως μία από τις χειρότερες στον κόσμο τα τελευταία 150 χρόνια. Αμέσως μετά την είδηση της παραίτησης του Χαρίρι, η λιβανική λίρα έφτασε σε ένα νέο χαμηλό, με την ισοτιμία να είναι 20.000 προς 1 αμερικανικό δολάριο στη μαύρη αγορά. Η οικονομία του Λιβάνου έχει συρρικνωθεί κατά περισσότερο από 20% το 2020, η φτώχεια έχει αυξηθεί σε βαθμό που περισσότερο από το 55% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ο Καθεδρικός Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου στη Βηρυτό
Προσπάθειες Πατριάρχη Αντιοχείας για σχηματισμό κυβέρνησης
Η φονική έκρηξη που σημειώθηκε στις 15 Αυγούστου ήρθε να προστεθεί στα προβλήματα της χώρας που βρίσκεται χωρίς κυβέρνηση εδώ και 1 και πλέον χρόνο. Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννης όλη τη χρονιά κάνει εκκλήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα γνωρίζοντας ότι είναι η αρχή της παλινόρθωσης. Μάλιστα έχει κάνει συναντήσεις με αξιωματούχους, τόσο Ευρωπαίους όσο και της Μέσης Ανατολής με σκοπό την παρουσίαση του προβλήματος και την άμεση βοήθεια για επίλυση της πολιτικής κρίσης.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι δηλώσεις όπου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Καλούμε για άλλη μια φορά όλους τους εμπλεκόμενους σε αυτό το ζήτημα, αξιωματούχους και πολιτικούς, να ξεπεράσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα ώστε να έχουμε έναν γνώμονα: Τον Λίβανο και το λαό του Λιβάνου. Ως εκ τούτου, υπάρχει η αναγκαιότητα να διαμορφωθεί το συντομότερο δυνατόν η κυβέρνηση”.
Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του λίγες μέρες αργότερα – 6 Iουλίου 2021 – σημείωσε: «Ακόμα και οι πιο βασικές ανάγκες έχουν γίνει δυσεύρετες όπως τα καύσιμα και το ψωμί… Ζούμε ένα είδος κοινωνικής παράλυσης».
Ενώ και με τη Γαλλίδα πρέσβειρα που συναντήθηκε στην αρχή του καλοκαιριού τόνισε την ανάγκη για κυβέρνηση στο Λίβανο, ενώ το ίδιο κάνει και σε κάθε συνάντησή του. Επιπλέον στηρίζει τους Μητροπολίτες του Λιβάνου δίνοντας τους συνεχείς οδηγίες για την υποστήριξη του λαού του Λιβάνου ο οποίος βρίσκεται σε απελπισία μη γνωρίζοντας το μέλλον της χώρας του και χωρίς να διαφαίνεται η λύση του προβλήματος.
Στην τελευταία έκρηξη που σημειώθηκε στις 15 Αυγούστου ο Μακαριώτατος επικοινώνησε άμεσα με τον οικείο Μητροπολίτη Αρκαδίας κ. Βασίλειο για να εκφράσει τη συμπαράστασή του ενώ τόνισε για άλλη μια φορά ότι η χώρα πρέπει να βγει από το αδιέξοδο. Ο Πατριάρχης Αντιοχείας τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης στον Σεβασμιώτατο. Επιπλέον σημείωσε τη σημαντικότητα της απομάκρυνσης του Λιβάνου από την κρίση που τον περιβάλει ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε ότι πρέπει οι υπεύθυνοι να εγκαταλείψουν τα προσωπικά τους συμφέροντα και να θέσουν το συμφέρον του κράτους πάνω απ ‘ όλα.
Ο Μακαριώτατος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του τραγικού δυστυχήματος τόσο στον Σεβασμιώτατο αλλά του ζήτησε να τα μεταφέρει και στους συγγενείς των θυμάτων. Ακόμα του ζήτησε να μεταφέρει την αλληλεγγύη της αγαπημένης του περιοχής, και τις προσευχές του στις οποίες ζητάει από τον Θεό τη μεσολάβηση της Παναγίας για να αναπαύσει τις ψυχές των θυμάτων και να παρηγορήσει τις καρδιές των συγγενών τους και να επουλωθούν οι πληγές των τραυματιών.
Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε κατά την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου να προσευχηθεί άλλη μια φορά για το Λίβανο ενώ μιλώντας στους πιστούς τους συνέστησε να προσεύχονται για τον Λίβανο όπως κάνει και ο ίδιος. Χαρακτηριστικά στο κήρυγμά του ανέφερε: “Προσευχόμαστε ιδιαίτερα για τον Λίβανο. Αυτή η χώρα υποφέρει στις μέρες μας από τις συνθήκες που υφίσταται, και από πολιτική και από βιοποριστική άποψη. Δεν θα ξεχάσουμε την πληγωμένη Παλαιστίνη, το Ιράκ, την Ιορδανία και όλες τις χώρες στη Μέση Ανατολή. Ας υψώσουμε τις προσευχές μας στην Παναγία και να της ζητήσουμε να μεσολαβήσει στον Υιό της και τον Κύριό μας, να ελεήσει τις ψυχές μας και να μαλακώσει την ψυχή μας, ώστε να λάβουμε τα ελέη του Κυρίου». Δείτε το σχετικό άρθρο.
Συλλυπητήρια και του Πατριάρχη Μόσχας
Συλλυπητήρια επιστολή απέστειλε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος προς τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αντιοχείας κ.κ. Ιωάννη για τα θύματα, που προκάλεσε η έκρηξη βυτιοφόρου φορτηγού, που μετέφερε καύσιμα, στην περιοχή Ακάρ στο βόρειο Λίβανο.
Αναλυτικά στην Επιστολή αναφέρει:
«Μακαριώτατε, αγαπημένε Αδελφέ!
Εκ μέρους μου και εξ’ ονόματος ολόκληρης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σας εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια για τα θλιβερά γεγονός, που συνέβη στην Ακκάρα και στοίχισε τη ζωή πολλών ανθρώπων. Μοιράζομαι με τον λαό του Λιβάνου, τη θλίψη της ατυχίας που συνέβη στη χώρα προσευχόμενος στον Ελεήμονα Δημιουργό για την ανάπαυση των νεκρών, για τη θεραπεία των θυμάτων και την παροχή δύναμης στους συγγενείς και τους φίλους τους να αντιμετωπίσουν επαρκώς τις δοκιμασίες που αντιμετωπίζουν».
Με εν Χριστώ αδελφική αγάπη
+ ΚΥΡΙΛΛΟΣ, ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΩΝ ΤΩΝ ΡΩΣΙΩΝ