Η κατάληξη της Συνόδου του Βερολίνου σηματοδοτεί ένα αβέβαιο βήμα για την εξέλιξη μιας σύγκρουσης, που έχει μεγάλο βάθος τόσο ως προς την εσωτερική όσο και ως προς την διεθνή διάστασή της. Παρότι παρουσιάστηκε ως Σύνοδος που θα έβαζε τέλος σε ένα μακρόχρονο εμφύλιο πόλεμο, εντούτοις η σύνοδος του Βερολίνου είχε μάλλον πιο περιορισμένα αποτελέσματα και η ειρήνη μοιάζει ακόμα πολύ μακρινή.
Την ίδια ώρα η πάλαι ποτέ ακμάζουσα Ορθόδοξη κοινότητα στη Λιβύη αναμένει την δική της Ανάσταση. Κι αυτό εκφράστηκε και από τον ίδιο τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, ανήμερα των Θεοφανείων.
Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου μίλησε για την ανάγκη επικράτησης της ειρήνης σε όλη τη Βόρεια Αφρική, από εκεί δηλαδή που «ξεκινά κύμα μεταναστών για να αντικρίσουν ένα καλύτερο κόσμο στην Ευρώπη», όπως είπε χαρακτηριστικά, λίγο πριν την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού και τον Αγιασμό των Υδάτων.
«Μια ευχή για τη γείτονα χώρα και φίλη χώρα. Να έρθει πάλι η ειρήνη και να δούμε τις δύο μας εκκλησίες στην Τρίπολη και στη Βεγγάζη πάλι να λειτουργούν. Και όπως έλεγε ο Μακαριστός Παρθένιος, ο οποίος διατέλεσε 28 χρόνια μητροπολίτης στη Λιβύη να ξαναδούμε τον Άγιο Γεώργιο να ξανανοίξει η πόρτα και να λατρεύεται ο Θεός.
Μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι στην Λιβύη, η χώρα βρίσκεται στο έλεος του εμφύλιο σπαραγμού, με τις ισλαμικές ομάδες να δρουν ανενόχλητες.
Πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος το 2011 στη Λιβύη κατοικούσαν περίπου 100.000 χριστιανοί. Σήμερα ανέρχονται μόλις σε λίγες εκατοντάδες. Τα τελευταία χρόνια οι χριστιανοί δέχθηκαν πολλές επιθέσεις, συνελήφθησαν ή ακόμα βασανίστηκαν.
Η απουσία μιας ενιαίας κεντρικής κυβέρνησης για την τήρηση του νόμου και της τάξης συμβάλλει στα ακραία επίπεδα πίεσης.
Οι χριστιανοί διατρέχουν κίνδυνο σε όλη τη χώρα, αλλά είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε περιοχές όπου δρουν οι ισλαμικές ομάδες.
Ο Μητροπολίτης Τριπόλεως κ. Θεοφύλακτος ζει τα τελευταία 5,5 χρόνια στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κατερίνη Πιερίας, από όπου και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη Λιβύη να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Έφυγε από την πρωτεύουσα της Λιβύης στις 4 Ιουλίου 2014, ουσιαστικά διωγμένος από τις απειλές των φανατικών ισλαμιστών και έκτοτε δεν μπορεί να πάρει βίζα να επιστρέψει κοντά στο ποίμνιό του.
«Έφυγα στις 4 Ιουλίου 2014 ελπίζοντας πως μόλις ηρεμούσαν τα πράγματα θα ξαναγυρνούσα. Μία εβδομάδα αργότερα έκλεισαν τα σύνορα, έκλεισαν τα αεροδρόμια και η πρόσβαση ήταν αδύνατη. Από τότε κάθε μέρα ζω με την ελπίδα της επιστροφής», λέει στο ethnos.gr o Μητροπολίτης Θεοφύλακτος.
«Μετά την πτώση του Καντάφι η κατάσταση γίνονταν κάθε μέρα όλο και πιο δύσκολη. Η παλιά πόλη, όπου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, έχει γίνει γκέτο των εξτρεμιστών. Όλη νύχτα ομάδες ανταρτών πυροβολούσαν. Βρίσκαμε κάλυκες στη στέγη της εκκλησίας και στην αυλή του σπιτιού. Δεν μπορούσα να κυκλοφορώ στο δρόμο, ακόμη και τη μέρα. Από το μπαλκόνι του σπιτιού μου έβλεπα ο ένας να σκοτώνει τον άλλον. Έβλεπα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο με το Καλάσνικοφ στην πλάτη. Σώσαμε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, επειδή είχαμε παραχωρήσει κάποια δωμάτια πίσω από το ναό σε κάποιες οικογένειες και έτσι οι εξτρεμιστές δίσταζαν να κάνουν ζημιές» τονίζει.
Ο Μητροπολίτης Θεοφύλακτος φοβάται μήπως η Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην Τρίπολη έχει την ίδια τύχη με τη μεγάλη εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που ανατίναξαν οι τζιχαντιστές στη Βεγγάζη: «Ανησυχώ πολύ. Κάθε μέρα γίνονται συγκρούσεις στην Τρίπολη. Εχουν πλέον μεταφερθεί και ακραία στοιχεία και πολεμούν εκεί. Δεν ξέρω καν τι γίνεται με τον Άγιο Γεώργιο. Δεν ξέρω αν λεηλατήθηκε, αν ακόμα φυλάγεται και από ποιους. Το σίγουρο είναι πως τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στη Βεγγάζη τον ανατίναξαν οι τζιχαντιστές το 2016 κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Ενας μεγαλοπρεπής ναός 120 ετών έγινε χαλάσματα. Λυπάμαι πολύ και πονάω».
Ο ιστορικός ναός του Αγίου Γεωργίου, στην παλιά πόλη της Τρίπολης, χρονολογείται από το 1647 και είναι η παλιότερη ορθόδοξη εκκλησία στη Βόρεια Αφρική. Ο ναός τα τελευταία χρόνοα έχει δεχθεί πολλές επιθέσεις
Έχουν κλέψει τη λειψανοθήκη του προστάτη Αγίου, που προερχόταν από το Άγιο Όρος, παλιά ευαγγέλια, δισκοπότηρα , εξαπτέρυγα κι άλλα ιστορικά κειμήλια
Εκτός από την Τρίπολη, Ελληνορθόδοξος Ναός υπάρχει και στη Βεγγάζη, στον οποίον έχουν εισβάλει μέλη της Αλ κάιντα προξενώντας σημαντικές φθορές