Επικαιρότητα
24 Ιουνίου, 2021

Μ. Χαρακόπουλος: “Περαστικά στους τραυματισθέντες με βιτριόλι”

Διαδώστε:

«Επιτρέψτε μου, ενπρώτοις, να ευχηθώ περαστικά στους αρχιερείς, στους κληρικούς και στους λαϊκούς, που δέχθηκαν αυτήν την πρωτόγνωρη επίθεση με βιτριόλι χθες στο συνοδικό δικαστήριο. Πραγματικά είναι συγκλονισμένη η κοινή γνώμη και από τις εικόνες που είδαμε με τα ματωμένα ράσα που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ας ευχηθούμε να μηνξαναϋπάρξουντέτοιες εικόνες» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ),βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην δημοσιογράφο κ. Κατερίνα Χουζούρη.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ερωτηθείς σχετικά, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ στο Βελιγράδι, τονίζοντας ότι «ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα αυτή η συνάντηση γιατί πραγματοποιήθηκε στη Σερβία, στο Βελιγράδι, σε μία ομόδοξη χώρα με τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ορθόδοξο, ένα προπύργιο της ορθοδοξίας θα λέγαμε στα Βαλκάνια.

Τύχαμε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, τον κ. Ντάσιτς και από τα μέλη της σερβικής αντιπροσωπείας. Η Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην έδρα του σερβικού Κοινοβουλίου που παλαιότερα ήταν και το κοινοβούλιο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και σε αυτό βρεθήκανε Ορθόδοξοι βουλευτές όχι μόνον από τη Σερβία αλλά και από όμορες με τη Σερβία χώρες, που παλαιότερα ήταν μέλη της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Αυτό δείχνει και τον ενοποιητικό ρόλο που έχουμε εμείς ως ένας διακοινοβουλευτικός θεσμός των Ορθοδόξων, στον οποίο συμμετέχουν βουλευτές από 25 και πλέον χώρες από όλον τον κόσμο».

Η Ευρώπη να ξαναβαπτιστεί στις χριστιανικές αξίες!

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ σχετικά με το κεντρικό θέμα της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη στις 22-25 Ιουλίου: «Το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου μετά την πανδημία» σημείωσε ότι «όλοι θα πρέπει να διδαχθούμε από αυτήν την πανδημία που έπληξε όλον τον κόσμο, όλη την οικουμένη. Κι είναι μια ευκαιρία, ίσως, η Ευρώπη να ξαναβαφτιστεί στις βασικές της χριστιανικές αξίες, όχι μόνον γιατί αυτές οι αξίες, οι χριστιανικές αξίες, είναι πυλώνας της Ευρώπης, πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά γιατί είναι και προϋπόθεση για το μέλλον της. Και εξηγούμαι: θα έλεγα ότι τρεις αξίες, τρεις αρχές προκύπτουν αβίαστα ως διδάγματα από αυτήν την περιπέτεια της πανδημίας.

Το πρώτο δίδαγμα είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ταπεινότητα, δεν αρκούν τα οικονομικά επιτεύγματα στην Ευρώπη. Άρκεσε ένας ιός για να καθηλώσει ολόκληρο τον πλανήτη, να βυθίσει τις οικονομίες.

Η δεύτερη αξία, το δεύτερο δίδαγμα αυτής της πανδημίας είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη. Κανένας δεν ήταν άτρωτος στον ιό, όσο ισχυρός, όσο πλούσιος και αν ήταν. Είδατε πόσος κόσμος έχει “φύγει”, πόσα εκατομμύρια είναι οι νεκροί και πόσα ακόμη περισσότερα εκατομμύρια είναι αυτοί που ασθένησαν. Δηλαδή, όσο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα σε όλον τον κόσμο, όσο καλή ασφάλιση και αν έχει κανείς, όσο πλούσιος κι αν είναι, το ίδιο ευάλωτος παραμένει στον κίνδυνο. Επομένως χρειαζόμαστε περισσότερη ταπεινότητα και περισσότερη αλληλεγγύη! Αυτές οι δύο χριστιανικές αξίες είναι που πρέπει να καθοδηγούν τα βήματά μας και στην Ευρώπη.

Και θα προσέθετα και μία δόση ορθολογισμού, περισσότερη προνοητικότητα, περισσότερος σχεδιασμός στη ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας. Γιατί, όπως είπα, εάν τα εμβόλια δεν είναι προσιτά στον τρίτοκόσμο, στις υποανάπτυκτες χώρες, στους φτωχότερους λαούς, και συνεχίζει εκεί η πανδημία να μεταλλάσσεται, τα μεταλλαγμένα στελέχη θα είναι ένας οιωνοί κίνδυνος για όλους μας και την επόμενη μέρα. Γι αυτό, λοιπόν, λέω ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ταπεινότητα, αλληλεγγύη και προνοητικότητα στην Ευρώπη. Ουσιαστικά μια “εμβάπτιση” και πάλι στις αξίες πάνω στις οποίεςοικοδομήθηκετο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/BhT7j5nGamE

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη: 

Καλωσορίζουμε τον Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Καλή σας ημέρα.

Καλημέρα κ. Χουζούρη. Καλημέρα στους ακροατές μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή την δυνατότητα που έχουμε σήμερα να μιλήσουμε για τη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ στο Βελιγράδι. Θα θέλατε λίγο να μας μιλήσετε για το κλίμα της συνεδρίασης και στη συνέχεια να δούμε τι συζητήθηκε; 

Βεβαίως. Επιτρέψτε μου εν πρώτοις να ευχηθώ περαστικά στους αρχιερείς, στους κληρικούς και στους λαϊκούς, που δέχθηκαν αυτή την πρωτόγνωρη επίθεση με βιτριόλι χθες στο συνοδικό δικαστήριο. Πραγματικά είναι συγκλονισμένη η κοινή γνώμη και από τις εικόνες που είδαμε με τα ματωμένα ράσα, που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ας ευχηθούμε να μηνξαναϋπάρξουντέτοιες εικόνες.

Τώρα, όσον αφορά το ζήτημα που θέτετε,πραγματοποιήσαμε δια ζώσης μετά από αρκετούς μήνες τη συνεδρίαση της Διεθνούς μας Γραμματείας στο Βελιγράδι, στην ομόδοξη Σερβία και η χαρά μας ήταν διπλή και γιατί βρεθήκαμε από κοντά,γιατί όλον αυτόν τον καιρό με την πανδημία, με τις τηλεδιασκέψεις,έλειψε και η φυσική επαφή των ανθρώπων που είναι πολύ σημαντικό. Εντάξει, η τεχνολογία διευκολύνει προφανώς τις συνεδριάσεις από απόσταση, αλλά είναι άλλο να είναι οι άνθρωποι από κοντά. Και ο δεύτερος λόγος που ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα αυτή η συνάντηση ήταν γιατί πραγματοποιήθηκε στη Σερβία, στο Βελιγράδι, σε μία ομόδοξη χώρα με τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ορθόδοξο, ένα προπύργιο της ορθοδοξίας θα λέγαμε στα Βαλκάνια. Τύχαμε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, τον κύριοΝτάσιτς, από τα μέλη της σερβικής αντιπροσωπείας και το ενδιαφέρον κυρίαΧουζούρηήταν το εξής,ότιη Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην έδρα του σερβικού Κοινοβουλίου που παλαιότερα ήταν και το κοινοβούλιο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και σε αυτό βρεθήκανε Ορθόδοξοι βουλευτές όχι μόνον από τη Σερβία αλλά και από όμορες με τη Σερβία χώρες,που παλαιότερα ήταν μέλη της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Αυτό δείχνει και τον ενοποιητικό ρόλο που έχουμε εμείς ως ένας διακοινοβουλευτικός θεσμός των Ορθοδόξων,στον οποίο,όπως ξέρετε,συμμετέχουν βουλευτές από 25 και πλέον χώρες από όλον τον κόσμο.

Εσείς, όλοι οι βουλευτές εκφράζετε τους λαούς. Κι εδώ μιλάμε για λαούς που τους συνδέει κάτι κοινό και αυτό είναι η Ορθοδοξία. Θέλω να σας ρωτήσω εάν μέσα από αυτήν τη δύσκολη περίοδο στην οποία μάλλον ελπίζουμε ότι η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος θα βγει μετά από έναν χρόνο, μετά από δύο χρόνια, ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία και σας ρωτώ γιατί είναι ένα θέμα που θα το συζητήσετε σε λίγες μέρες, έτσι δεν είναι;

Πράγματι, το κεντρικό μας θέμα στη Γενική μας Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί 22-25 Ιουλίου στην Κρήτη, με τη συμμετοχή 100 και πλέον Ορθοδόξων βουλευτών από όλον τον κόσμο είναι αυτό: «Το μέλλον της Ευρώπης, το μέλλον του κόσμου μετά την πανδημία».

Ουσιαστικά είναι μια συμβολή εάν θέλετε και στον διάλογο που έχει ανοίξει σε επίπεδο Ε.Ε., στα τρία κορυφαία όργανα της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, για το μέλλον της Ευρώπης, που θα ολοκληρωθεί με τη Διάσκεψη που θα γίνει για το Μέλλον της Ευρώπης του χρόνου την άνοιξη. Νομίζω κ. Χουζούρηότι όλοι θα πρέπει να διδαχθούμε από αυτήν την πανδημία που έπληξε όλον τον κόσμο, όλη την οικουμένη.

Κι είναι μια ευκαιρία ίσως η Ευρώπη να ξαναβαφτιστεί στις βασικές της χριστιανικές αξίες, όχι μόνον γιατί αυτές οι αξίες, οι χριστιανικές αξίες, είναι πυλώνας της Ευρώπης, πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά γιατί είναι και προϋπόθεση για το μέλλον της. Και εξηγούμαι: θα έλεγα ότι τρεις αξίες, τρεις αρχές προκύπτουν αβίαστα ως διδάγματα από αυτήν την περιπέτεια της πανδημίας. Το πρώτο δίδαγμα είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ταπεινότητα, δεν αρκούν τα οικονομικά επιτεύγματα στην Ευρώπη.

Άρκεσε ένας ιός για να καθηλώσει ολόκληρο τον πλανήτη, να βυθίσει τις οικονομίες. Η δεύτερη αξία, το δεύτερο δίδαγμα αυτής της πανδημίας είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη. Κανένας δεν ήταν άτρωτος στον ιό, όσο ισχυρός, όσο πλούσιος και αν ήταν. Είδατε πόσος κόσμος έχει “φύγει”, πόσα εκατομμύρια είναι οι νεκροί και πόσα ακόμη περισσότερα εκατομμύρια είναι αυτοί που ασθένησαν.

Δηλαδή, όσο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα σε όλον τον κόσμο, όσο καλή ασφάλιση και αν έχει κανείς, όσο πλούσιος κι αν είναι, το ίδιο ευάλωτος είναι στον κίνδυνο.

Επομένως χρειαζόμαστε περισσότερη ταπεινότητα και περισσότερη αλληλεγγύη. Αυτές οι δύο χριστιανικές αξίες είναι που πρέπει να καθοδηγούν τα βήματά μας και στην Ευρώπη. Και θα προσέθετα και μία δόση ορθολογισμού, περισσότερη προνοητικότητα, περισσότερος σχεδιασμός στη ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας, γιατί όπως είπα εάν τα εμβόλια δεν είναι προσιτά στον τρίτο κόσμο, στις υποανάπτυκτες χώρες, στους φτωχότερους λαούς και συνεχίζει εκεί η πανδημία να μεταλλάσσεται, τα μεταλλαγμένα στελέχη θα είναι ένας οιωνοί κίνδυνος για όλους μας και την επόμενη μέρα. Άρα, λοιπόν, για αυτό λέω περισσότερη ταπεινότητα, αλληλεγγύη και προνοητικότητα στην Ευρώπη. Ουσιαστικά μια «εμβάπτιση» και πάλι στις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Νομίζω ότι έχουμε αρχίσει να το συνειδητοποιούμε όλοι και νομίζω ότι το συνειδητοποιούν και οι ισχυροί αυτού του κόσμου ότι εάν δεν βοηθηθεί ο Τρίτος Κόσμος με εμβόλια δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα γιατί σύνορα δεν μπορούν να υπάρχουν. Η πανδημία δεν γνωρίζει σύνορα. Ούτε μπορούμε να πούμε εμείς είμαστε καλά, δεν μας ενδιαφέρει για τους άλλους. Ξέρετε ενώ σας άκουγα σκέφτηκα και κάτι άλλο μιας και αναφερθήκατε στην χριστιανική παράδοση της Ευρώπης. Νομίζω ότι επειδή βλέπουμε τα τελευταία χρόνια κάποιες εξτρεμιστικές κινήσεις που έχουν ένα θρησκευτικό υπόβαθρο, ότι είναι πολύ σημαντικό εδώ στην Ευρώπη έχουμε ένα χριστιανικό παρελθόν και ένα χριστιανικό σήμερα που μιλάει για τηνανεξιθρησκία, που μιλάει για τον σεβασμό προς τον άλλον, έτσι δεν είναι; Είναι κι αυτό νομίζω ένα στοιχείο σημαντικό γιατί δυστυχώς βλέπουμε και γεγονότα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρεςπολύ τραγικά.

Έτσι είναι. Αυτό που λέτε είναι κεκτημένο της Ευρώπης. Η αλληλοκατανόηση, ο σεβασμός εάν θέλετε στην διαφορετικότητα, το οποίο όμως θα πρέπει να το προφυλάξουμε. Δυστυχώς, στην περίοδο αυτής της πανδημίας είδαμε μια σειρά αρνητικών όψεων της δημοσιότητας. Είδαμε να επικρατούν “fakenews”, να έχουμε μια διασπορά ψευδών ειδήσεων, οι οποίες διαμορφώνουν επικίνδυνες συμπεριφορές. Είδαμε αρνητές των εμβολίων, για παράδειγμα, με βάση ψευδείς ειδήσεις, ψευδή πληροφόρηση, διασπορά παρανοϊκών πληροφοριώνσυνωμοσιολογίας. Αρνητές από όλους τους χώρους, από τον παρεκκλησιαστικό μέχρι τον χώρο της πολιτικής. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να απομονωθούν.

Και ταυτόχρονα θα σας έλεγα ότι η περιπέτεια αυτή της πανδημίας αναδεικνύει καιμείζονα επίσης ερωτήματα στα οποία πρέπει ν απαντήσουμε: Είναι υπέρτατο αγαθό η προστασία της ζωής; Εάν ναι, μπροστά στην προστασία της ζωής πόσες υποχωρήσεις μπορούμε να κάνουμε σε ανθρώπινα δικαιώματα; Για παράδειγμα αυτούς τους μήνες της πανδημίας είχαμε τους περιορισμούς στην ελευθερία των μετακινήσεων. Σήμερα είχαμε μια ευχάριστη είδηση. Πλέον δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τις μάσκες όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, αρχίζει να χτίζεται αυτό το λεγόμενο «τείχος ανοσίας». Υπάρχουν μια σειρά ερωτήματα πια που θα έλεγα είναι στο βάθος οντολογικά, έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ύπαρξη και τη θέαση του κόσμου.

Και σε αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσουμε να εμβαθύνουμε στην Γενική μας Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, και το γεγονός ότι γίνεται στην Κρήτη είναι εάν θέλετε μια ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι μια αναγνώριση ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός, μια κατεξοχήν τουριστική χώρα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό ότι στη Διεθνή μας Γραμματεία αποφασίσαμε να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση στην Ελλάδα.

Το προηγούμενο διάστημα είχαμε και μια σειρά επαφών με την εκκλησιαστική και πολιτική ηγεσία της χώρας όπως ξέρετε. Ήταν εδώ ο Πρόεδρος της Γενικής μας Συνέλευσης, ο Σεργκέι Γκαβρίλοφ, μέλος της ρωσικήςΔούμας. Είδαμε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και μία πρόταση που κατέθεσε ο μακαριότατος για συνεργασία της Αρχιεπισκοπής με τη ΔΣΟ, έτσι ώστε στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Αρχιεπισκοπής να φιλοξενηθούν προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές από διάφορες ορθόδοξες χώρες, να έρθουν σε επαφή, σε γνωριμία καλύτερη, εάν θέλετε, με τη χώρα μας, με την ελληνική Ορθοδοξία, με τον ελληνικό πολιτισμό, με τα ελληνικά γράμματα και αυτοί θα είναι χρήσιμοι πρεσβευτές αύριο της χώρας μας σε όλον τον Ορθόδοξο κόσμο.

Όπως, επίσης, είχαμε συναντήσεις και με τον Πρωθυπουργό -η πρώτη φορά που πρωθυπουργός δέχθηκε την ηγεσία της ΔΣΟ- και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως και τον Πρόεδρο της Βουλής, γιατί όπως ξέρετε ο διεθνής θεσμός αυτός που ιδρύθηκε το 1993 επί των ημερών του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκηέχει έδρα το Ελληνικό Κοινοβούλιο, έχει έδρα τη χώρα μας. Είναι ο μόνος διεθνής θεσμός που έχει έδρα την πατρίδα μας.

Πολύ ωραίa. Ελπίζω στις 22-25 Ιουλίου, εκεί στο κέντρο του καλοκαιριού να είμαστε όλοι καλά να έχουμε τη δυνατότητα να τα ξαναπούμε. Εμείς να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τη σημερινή επικοινωνία.

Να είστε καλά. Καλή σας ημέρα.

Καλή σας ημέρα.

Διαδώστε: