01/09/2023 02/09/2023 «Ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, ο σεβασμός στη δημιουργία είναι πρωτίστως σεβασμός στον Δημιουργό και Κτίστη των απάντων. Όλοι εμείς είμαστε εφήμεροι ένοικοι τούτου του κόσμου. Έχουμε, όμως, χρέος να διατηρήσουμε την αειφορία του πλανήτη για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές έως της συντελείας του αιώνος» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης...
01 Σεπτεμβρίου, 2023 - 17:45
Τελευταία ενημέρωση: 02/09/2023 - 14:02

Μ. Χαρακόπουλος προς Οικουμενικό Πατριάρχη: Χρέος να διαφυλάξουμε την αειφορία του πλανήτη (Βίντεο-Φωτό)

Διαδώστε:
Μ. Χαρακόπουλος προς Οικουμενικό Πατριάρχη: Χρέος να διαφυλάξουμε την αειφορία του πλανήτη (Βίντεο-Φωτό)

«Ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, ο σεβασμός στη δημιουργία είναι πρωτίστως σεβασμός στον Δημιουργό και Κτίστη των απάντων. Όλοι εμείς είμαστε εφήμεροι ένοικοι τούτου του κόσμου. Έχουμε, όμως, χρέος να διατηρήσουμε την αειφορία του πλανήτη για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές έως της συντελείας του αιώνος» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος στην προσφώνησή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με αφορμή την τελετή της νέας Ινδίκτου, της έναρξης του νέου εκκλησιαστικού έτους, που πραγματοποιήθηκε στο Φανάρι.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία της εορτής της Ινδίκτου στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου εν Συνοδική συγχοροστασία. Παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος.

Στη Κωνσταντινούπολη τον επικεφαλής του διεθνούς θεσμού κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, συνόδευσαν ο Πολωνός βουλευτής, Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, κ. Ευγένιος Τσικβίν, και οι Σύμβουλοι δρ Κώστας Μυγδάλης και δρ Αλέξανδρος Φομένκο. Την Ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κώτσηρας.

 Ο “πράσινος” Πατριάρχης

Σημειώνεται ότι η 1η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη, από το 1989, και στην προσευχή υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Αναφορικά με αυτό ο Γ.Γ. της ΔΣΟ στην προσφώνησή του απευθυνόμενος προς τον πατριάρχη σημείωσε  ότι «εγκαίρως έχετε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή που συνιστά για την ανθρωπότητα η αλόγιστη χρήση αν όχι κατάχρηση των φυσικών πόρων και η συνακόλουθη περιβαλλοντική υποβάθμιση, η ερημοποίηση, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η αδυναμία πρόσβασης όλων σε πόσιμο νερό. Και η κλιματική αλλαγή εξαιτίας της ανθρώπινης συμπεριφοράς, που πια παίρνει διαστάσεις κλιματικής κρίσης, πυροδοτεί ευρύτερες ανακατατάξεις, όπως οι μεταναστευτικές ροές προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης. Εγκαίρως τα έχετε επισημάνει όλα αυτά και δικαίως έχετε αποκληθεί ο “πράσινος” πατριάρχης. Είμαι βέβαιος ότι για τον ιστορικό του μέλλοντος οι παρεμβάσεις σας με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογικής ισορροπίας θα αποτελέσουν ξεχωριστό κεφάλαιο».  

 Αγωνία για αποκατάσταση της ειρήνης

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συνεχάρη τον Οικουμενικό Πατριάρχη «για την ακαταπόνητη προσπάθεια που καταβάλλετε καθ’ όλην την διάρκεια της πατριαρχικής ποιμαντορίας σας να ακουστεί ο λόγος του Θεού στις εκκλησιές που σιώπησαν απότομα μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922. Και το πετυχαίνετε τούτο παρά τα εμπόδια που αναφύονται, όπως αποδείξατε και με την πρόσφατη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον δεκαπενταύγουστο, γεγονός που συγκίνησε όλο  τον ορθόδοξο κόσμο». Ταυτόχρονα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «και κατά το εκκλησιαστικό έτος στο οποίον σήμερα εισερχόμεθα, θα μπορέσετε να φέρετε σε πέρας τους στόχους του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Στόχους που εκπορεύονται από την αγωνία σας για την ενότητα της Ορθοδοξίας, την αποκατάσταση της ειρήνης, όπου αυτή υποφέρει από τις δυνάμεις του αναθεωρητισμού, όπως συμβαίνει την παρούσα στιγμή στην Ουκρανία, τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των ανθρωπίνων όντων». 

Ο επικεφαλής του διεθνούς θεσμού των Ορθοδόξων βουλευτών κατέληξε αναγνωρίζοντας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης «όλ’ αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στάθηκε ηθικός συμπαραστάτης των προσπαθειών μας, πνευματικός οδηγός των αποφάσεών μας, καθοριστικός αρωγός των ενεργειών μας». 

Μετά το πέρας της τελετής ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ενεχείρισε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο αριθμημένα ανάτυπα χαλκογραφίας του Παναγίου Τάφου, που εξέδωσε η ΔΣΟ για την επετειακή 30η Γενική της Συνέλευση.

 

Αναλυτικά η προσφώνηση του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικές Συνέλευσης Ορθοδοξίας δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο με αφορμή τη τελετή της νέας Ινδικτιώνος:

Παναγιώτατε,

 

Άφατη χαρά μάς διακατέχει κάθε φορά που αξιωνόμαστε να βρεθούμε, εδώ, στην Πόλη των πόλεων και στο σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, στην ιστορική του καθέδρα στην Κωνσταντίνου Πόλη.

Τύχη αγαθή, μας χάρισε τη δυνατότητα να ευρισκόμαστε σήμερα, ως εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, κατά τον μεγάλο εορτασμό της Ινδίκτου, της έναρξης του νέου εκκλησιαστικού έτους που από χρόνων έχετε καθιερώσει και ως ημέρα προσευχής υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Η χαρά μας πολλαπλασιάζεται διαπιστώνοντας τον πάντα δημιουργικό σας οίστρο και την πνευματική σας διαύγεια, που σας επιτρέπουν τρεις και πλέον δεκαετίες που έχετε το πηδάλιο της πρωτόθρονης εκκλησίας να επιτελείτε ένα πρωτόγνωρο, αξιοζήλευτο και, πιστεύω, ιστορικό έργο για την οικουμενική Ορθοδοξία προς δόξαν Θεού.

Όλα τα μέλη της ΔΣΟ Σας ευχόμαστε εγκαρδίως και ολοψύχως ο Θεός να σας έχει υγιή και ακμαίο για να συνεχίσετε τον αγώνα τον καλό, μη πτοούμενος από δυσχέρειες και πρόσκαιρα προσκόμματα.

Ιδιαίτερα σας συγχαίρουμε για την ακαταπόνητη προσπάθεια που καταβάλλετε καθ’ όλην την διάρκεια της πατριαρχικής ποιμαντορίας σας να ακουστεί ο λόγος του Θεού στις εκκλησιές που σιώπησαν απότομα μετά τα τραγικά γεγονότα του 1922.

Και το πετυχαίνετε τούτο παρά τα εμπόδια που αναφύονται, όπως αποδείξατε και με την πρόσφατη λειτουργία στην Παναγία Σουμελά τον δεκαπενταύγουστο, γεγονός που συγκίνησε όλο  τον ορθόδοξο κόσμο.

 

Παναγιώτατε,

Είμεθα βέβαιοι ότι και κατά το εκκλησιαστικό έτος στο οποίον σήμερα εισερχόμεθα, θα μπορέσετε να φέρετε σε πέρας τους στόχους του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Στόχους που εκπορεύονται από την αγωνία σας για την ενότητα της Ορθοδοξίας, την αποκατάσταση της Ειρήνης, όπου αυτή υποφέρει από τις δυνάμεις του αναθεωρητισμού, όπως συμβαίνει την παρούσα στιγμή στην Ουκρανία, τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των ανθρωπίνων όντων, της αποκατάστασης των σχέσεων του ανθρώπου με τη φύση που έχουν πληγεί δραστικά από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες πυρκαγιές.

Και καθώς τη σημερινή ημέρα την έχετε αφιερώσει στο περιβάλλον, επιτρέψτε μου να πω ότι εγκαίρως έχετε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή που συνιστά για την ανθρωπότητα η αλόγιστη χρήση αν όχι κατάχρηση των φυσικών πόρων και η συνακόλουθη περιβαλλοντική υποβάθμιση, η ερημοποίηση, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, η αδυναμία πρόσβασης όλων σε πόσιμο νερό.

Και η κλιματική αλλαγή εξαιτίας της ανθρώπινης συμπεριφοράς, που πια παίρνει διαστάσεις κλιματικής κρίσης, πυροδοτεί ευρύτερες ανακατατάξεις, όπως οι μεταναστευτικές ροές προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης.

Εγκαίρως τα έχετε επισημάνει όλα αυτά και δικαίως έχετε αποκληθεί ο πράσινος πατριάρχης. Είμαι βέβαιος ότι για τον ιστορικό του μέλλοντος οι παρεμβάσεις σας με στόχο την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σε θέματα περιβάλλοντος και οικολογικής ισορροπίας θα αποτελέσουν ξεχωριστό κεφάλαιο.

Ιδιαίτερα για εμάς τους χριστιανούς, θα έλεγα -χωρίς να μπαίνω στα χωράφια σας και να θεολογίζω- ότι ο σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, ο σεβασμός στη δημιουργία είναι πρωτίστως σεβασμός στον Δημιουργό και Κτίστη των απάντων. Όλοι εμείς είμαστε εφήμεροι ένοικοι τούτου του κόσμου. Έχουμε, όμως, χρέος να διατηρήσουμε την αειφορία του πλανήτη για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές έως της συντελείας του αιώνος

 

Παναγιώτατε,

Η ΔΣΟ, που όπως γνωρίζετε, εφέτος συμπληρώνει αισίως 30 έτη βίου και δράσεων, έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει την ανάγκη σεβασμού του φυσικού περιβάλλοντος. Ένα από τα πεδία δράσης μας ήταν και είναι και η προστασία του περιβάλλοντος. Και μέρος του περιβάλλοντος αναμφίβολα είναι και τα μνημεία που απειλούνται από αυθαίρετες ανθρώπινες αποφάσεις.

Όλη αυτή την μακρά περίοδο, επιδιώξαμε να συντονίσουμε τις ενέργειες των Ορθοδόξων κοινοβουλευτικών. Καταφέραμε στους κόλπους του διακοινοβουλευτικού θεσμού μας να δραστηριοποιούνται ήδη εκπρόσωποι 25 χωρών, ενώ υπάρχει σαφής πρόθεση διεύρυνσης και με εκπροσώπους κι άλλων κοινοβουλευτικών σωμάτων.

Ταυτόχρονα, ο θεσμός μας έχει αποκτήσει αναβαθμισμένη διεθνή αναγνώριση, και βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με αντίστοιχους θεσμούς κοινοβουλευτικών εκπροσώπων άλλων ομολογιών, όπως οι Καθολικοί Νομοθέτες, αλλά και θρησκειών, όπως η Μουσουλμανική Λίγκα. Πάντοτε προς όφελος της αλληλοκατανόησης και της ειρηνικής συνύπαρξης.

Κατά τον περασμένο Ιούνιο, πραγματοποιήσαμε την πανηγυρική 30η Γενική Συνέλευσή μας, στην Χαλκιδική, εκεί, που μπήκε και ο θεμέλιος λίθος της ΔΣΟ το 1993. Ο απολογισμός των δράσεών μας αποδείχθηκε ιδιαίτερα πλούσιος και ουσιαστικός.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν αναμφίβολα, οι προσπάθειές μας για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών της Μέσης Ανατολής, που κινδυνεύουν με ολοκληρωτική εξαφάνιση, λόγω του μισαλλόδοξου φονταμενταλισμού.

Αλλά και η εκστρατεία μας για την προστασία των χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται εν κινδύνω, σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Πρωτεύουσα θέση μεταξύ αυτών κατέχει αναμφίβολα ο διαχρονικός και οικουμενικός πνευματικός φάρος, ο Ναός της Αγίας Σοφίας εδώ στην Πόλη.

Τέλος, σταθερές είναι οι παρεμβάσεις για την ανάδειξη της χριστιανικής συνιστώσας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, γεγονός που, δυστυχώς, φαίνεται να αποσιωπάται από κάποιους κύκλους.

Στο πλαίσιο αυτό επιχειρήσαμε να συμβάλλουμε στον Διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, με εποικοδομητικές προτάσεις που αφενός αναδεικνύουν το χριστιανικό παρελθόν της ηπείρου μας, αφενός ικανοποιούν την μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πιστών, που αγνοούνται επιδεικτικά από τα επίσημα κείμενα της ΕΕ.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα λάβουμε και νέες πρωτοβουλίες ευελπιστώντας ότι εν τέλει θα πρυτανεύσει η κοινή λογική και θα βρούμε ευήκοα ώτα από τις αρμόδιες αρχές.

 

Παναγιώτατε,

 

Καταλήγοντας θέλω να αναγνωρίσω για μια ακόμη φορά ότι όλ’ αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της ΔΣΟ σταθήκατε ηθικός συμπαραστάτης των προσπαθειών μας, πνευματικός οδηγός των αποφάσεών μας, καθοριστικός αρωγός των ενεργειών μας.

Και πάλι, λοιπόν, ιστάμεθα ενώπιόν σας, με τον νέο πρόεδρο της Γενικής μας Συνέλευσης τον συνάδελφο βουλευτή Ευγένιο Τσιβκίν, με μακρά κοινοβουλευτική διαδρομή που τον προίκισε με εμπειρία, σύνεση και σοφία, αιτούμενοι την ευλογία Σας για την καρποφόρα συνέχιση του έργου μας.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων