Επικαιρότητα
08 Μαρτίου, 2024

Μακρόν δίχως όρια: Θέλει να εγγράψει την άμβλωση στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ

Διαδώστε:

Σε εκστρατεία να κάνει και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δεχθεί τις ενέργειες της Γαλλίας σχετικά με την άμβλωση επιδίδεται ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν.

Λίγες ημέρες μετά την “ιστορική”, αλλά εν μέσω σφοδρών εσωτερικών αντιδράσεων στη γαλλική κοινωνία, συνταγματική κατοχύρωση της άμβλωσης για τη χώρα του, ο Πρόεδρος Μακρον ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θέλει να εγγράψει την «ελευθερία καταφυγής» στην άμβλωση, στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε μια εποχή που αξίες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος δοκιμάζονται, ο Πρόεδρος της Γαλλίας στο όνομα του δικαιωματισμού καταθέτει μία πρόταση η οποία θίγει εκατομμύρια ζωές ανά τον κόσμο οι οποίες δεν γεννιούνται εξαιτίας των αμβλώσεων.

«Διεξάγουμε αυτή τη μάχη στην ήπειρό μας, όπου αντιδραστικές δυνάμεις επιτίθενται κατ΄αρχάς και πάντα στα δικαιώματα των γυναικών προτού επιτεθούν στη συνέχεια στα δικαιώματα των μειονοτήτων, όλων των καταπιεσμένων, σε όλες τις ελευθερίες», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους στη διάρκεια μιας δημόσιας τελετής στο Παρίσι για την εγγραφή της “εθελοντικής διακοπής της εγκυμοσύνης (IVG)”, δηλαδή της άμβλωσης, στο γαλλικό Σύνταγμα. Φαίνεται όμως ότι ο Γάλλος Πρόεδρος δεν έχει όρια για την κατοχύρωση των “δικαιωμάτων” και δεν περιορίζεται μόνο στα της χώρας του. «Πέρα από την Ευρώπη, αγωνιζόμαστε ώστε αυτό το δικαίωμα να γίνει καθολικό και αποτελεσματικό», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Αν και το ζήτημα των αμβλώσεων είναι πάνω απ’ όλα αξιακό και αφορά τον άνθρωπο, στη Γαλλία κάνουν λόγο για μια κερδισμένη μάχη του δικαιωματισμού με τον Πρόεδρο Μακρόν να επιλέγει συμβολικά την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για να γιορτάσει αυτή τη νίκη.  «Πέρα από την Ευρώπη, αγωνιζόμαστε ώστε αυτό το δικαίωμα να γίνει καθολικό και αποτελεσματικό», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους

Ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, που δημιουργήθηκε τον Δεκέμβριο του 2000, περιλαμβάνει 54 άρθρα για τα ατομικά δικαιώματα των προσώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει την ίδια νομική αξία με εκείνην των συνθηκών και κάθε πολίτης μπορεί να τον επικαλεστεί σε περίπτωση μη τήρησης των δικαιωμάτων αυτών από ένα ευρωπαϊκό κείμενο.

Διαβάστε επίσης/ Γαλλία: Συνταγματικά κατοχυρωμένο πλέον το “δικαίωμα” στην άμβλωση

Διαδώστε: