Επικαιρότητα
30 Ιουνίου, 2023

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Αναβαθμίζεται διαρκώς το διεθνές κύρος της ΔΣΟ

Διαδώστε:

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων δεκαεννιά ορθόδοξων χριστιανικών κοινοβουλίων από όλο τον κόσμο, εκκλησιαστικών και θεολογικών προσωπικοτήτων διεξάγεται σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής, η 30η Γενική Συνέλευση της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ). Η σύνοδος έχει επετειακό χαρακτήρα καθώς συμπληρώνονται τριάντα χρόνια από την ιδρυτική συνέλευση της ΔΣΟ και κεντρικό θέμα συζήτησης είναι οι νέες προκλήσεις και προοπτικές της Διακοινοβουλευτικής, στην πολύπλοκη γεωπολιτική πραγματικότητα.

«Στα 30 αυτά χρόνια ύπαρξης και δράσης της, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας έχει αποδείξει περίτρανα, ότι παρά τις πολλές και σοβαρές αντιξοότητες, είναι ένας θεσμός που έχει αντοχές και ικανότητα προσαρμοστικότητας. Γι’ αυτό έμεινε μέχρι σήμερα ενωμένος και διευρύνεται με νέα μέλη. Παράλληλα, αναβαθμίζεται διαρκώς το διεθνές της κύρος. Αυτή η διαπίστωση μας γεμίζει αισιοδοξία και δύναμη για να συνεχίσουμε στον δρόμο που έχουμε όλοι μαζί επιλέξει. Για έναν κόσμο με υψηλότερες πνευματικές αξίες, έναν κόσμο ειρήνης και συνεργασίας. Όλοι μαζί, με πίστη στις αρχές της Δημοκρατίας και τις αξίες της Ορθοδοξίας μπορούμε να φέρουμε τη ΔΣΟ ακόμη ψηλότερα» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την χαιρετιστήρια ομιλία του.

Η επίσημη κήρυξη έναρξης των εργασιών έγινε από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιο Μπούρα, που μετέφερε και τις θερμές ευχές προς τη Συνέλευση του προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν η εκπρόσωπος του Προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) κα Sarah Markiewicz, ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM) κ. Hadzi Milorad Stosic, ο Γενικός Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης  του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου κ. Asaf Hajiyev, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών δρ Audeh Quawas, η εκπρόσωπος του Κινήματος των Φοκολάρι κα Πατρίτσια Τάραντο, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου καί Βιάννου κ. Ανδρέας, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης εκ μέρους του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, Γέροντας Ελισαίος, η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αικατερίνη Ζωγράφου, ο Δήμαρχος Σιθωνίας κ. Κυπαρίσσης Ντέμπλας, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης

Στη συνέλευση της ΔΣΟ συμμετέχουν εκπρόσωποι 19 κοινοβουλίων, και συγκεκριμένα από την Αίγυπτο, Αιθιοπία, Αλβανία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιράν, Κύπρο, Ουγγαρία, Ουγκάντα, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Σουδάν.

Αντιπρόεδρος Βουλής: Η ΔΣΟ αξιόπιστος διεθνής συνομιλητής 

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αθανάσιος Μπούρας εξήρε το έργο  του διεθνούς θεσμού των ορθοδόξων βουλευτών σημειώνοντας ότι «τα τριάντα αυτά χρόνια η ΔΣΟ απέφυγε επιτυχώς τον κίνδυνο να εμπλακεί σε πάσης φύσεως διορθόδοξες εκκλησιαστικές ή διαθρησκειακές αντιπαραθέσεις και συνέβαλε στην καταλλαγή και την αλληλοκατανόηση. Απέφυγε, επίσης, τον κίνδυνο να διατυπώσει θέσεις και να αναλάβει πρωτοβουλίες που ταυτίζονταν με παραταξιακές – κομματικές θέσεις και απόψεις, αλλά και κρατικά συμφέροντα των χωρών, των οποίων τα κοινοβούλια είναι μέλη του. Αυτή ακριβώς η στάση, που κράτησε η οργάνωση όλα αυτά τα χρόνια, την καθιστά τον πλέον αξιόπιστο συνομιλητή των άλλων διακοινοβουλευτικών θεσμών αλλά και των εκκλησιών και άλλων θρησκευτικών οργανώσεων».

 Το όραμα της ενότητας του Ορθόδοξου κόσμου

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «βρισκόμαστε εδώ, στη Χαλκιδική, όπου πριν 30 χρόνια μπήκε ο θεμέλιος λίθος για την πραγματοποίηση ενός σπουδαίου οράματος, που έως τότε φαινόταν απλώς αδιανόητο. Επρόκειτο για την πολιτική ενότητα του ορθόδοξου κόσμου, ως αδιάσπαστου τμήματος και βασικής συνιστώσας του ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου. Ήταν η εποχή που γκρεμίζονταν τα τείχη του ψυχρού πολέμου και κατέρρεαν ιδεολογίες δεκαετιών. Ιστορικά γεγονότα που επέτρεπαν να αναδυθεί εκ νέου το ταυτοτικό υπόβαθρο των λαών της βαλκανικής, της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, στο οποίο κυρίαρχο στοιχείο παραμένει το θρησκευτικό.

Κάτι που αποδείκνυε την αντοχή του θρησκευτικού συναισθήματος, παρά την κατασταλτική λειτουργία των κρατικών μηχανισμών και των κέντρων ιδεολογικής χειραγώγησης. Τις ανάγκες των καιρών αντιλήφθηκαν ευαίσθητοι πολιτικοί άνδρες της περιόδου εκείνης, όπως ο Βασίλης Κοραχάης και ο Στέλιος Παπαθεμελής. Και το σχέδιο προωθήθηκε με συνέπεια και αποφασιστικότητα από την Βουλή των Ελλήνων, που τότε ακόμη ήταν το μοναδικό κράτος μέλος της ΕΟΚ, νυν ΕΕ, με συντριπτική πλειοψηφία ορθόδοξο πληθυσμό. Η πρόσκληση για την ανάδειξη της ορθοδοξίας σε έναν κόσμο που άλλαζε ραγδαία, με τις εύλογες προκλήσεις που συνόδευαν αυτές τις διαδικασίες αλλαγής, βρήκε ευήκοα ώτα στα κοινοβούλια πολλών κρατών με ορθόδοξο πληθυσμό. Εκείνες οι ημέρες του Ιουνίου του 1993, στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, έδειχναν ότι πιάναμε και πάλι το νήμα που φαινόταν ότι είχε κοπεί».

Μακροχρόνιες προσπάθειες για την καθιέρωση της ΔΣΟ

Ο επικεφαλής της ΔΣΟ σημείωσε ότι «στην ιστορική αυτή αναδρομή, η τριακονταετής θεσμική ζωή και δράση της ΔΣΟ δεν υπήρξε ούτε δεδομένη, ούτε εύκολη, αλλά απαίτησε μακροχρόνιες προσπάθειες για την προσαρμογή στο διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον και την απορρόφηση των κλυδωνισμών ποικίλλων και αλλεπάλληλων διεθνών κρίσεων. 

Απαίτησε κόπο για να καταγραφεί στη συνείδηση και στα αρχεία της διεθνούς κοινοβουλευτικής πραγματικότητας, η οποία συχνά μεταβάλλεται με βάση τις επιταγές του εκλογικού σώματος. 

Χρειάστηκε επιμονή για να αποτυπωθεί στην ατζέντα των θρησκευτικών φορέων και Εκκλησιών ως αποκλειστικά διακοινοβουλευτική οργάνωση που σέβεται την Εκκλησία και δρα παράλληλα στο πολιτικό πεδίο για τις ίδιες αξίες. Και επιπλέον να διαμορφώσει έναν πολιτικό – κοινοβουλευτικό λόγο σύγχρονο και με βάση τις αρχές της Ορθόδοξης Παράδοσης. 

Χρειάστηκε χρόνος και υπομονή για να προωθήσει την ιδέα των διακοινοβουλευτικών σωμάτων, ως μέρος της δημοκρατικής κοινοβουλευτικής διπλωματίας, να αναδείξει τον Ορθόδοξο πολιτισμό και να συμβάλει καθοριστικά στον διακοινοβουλευτικό διάλογο, όπως ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης και η Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της IPU για τον Διαθρησκειακό Διάλογο».

 Η ΔΣΟ κρατάει ανοικτό το ζήτημα της Αγίας Σοφίας

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στα ζητήματα που έχει ασχοληθεί ο θεσμός τα τελευταία χρόνια όπως είναι «ο κίνδυνος εξαφάνισης των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή, το πρόβλημα της καταστροφής, βεβήλωσης ή αλλοίωσης των χριστιανικών μνημείων σε μια σειρά από περιοχές, η προσπάθεια αποχριστιανισμού της σύγχρονης ευρωπαϊκής ταυτότητας, η τεταμένη κατάσταση σε διάφορα σημεία, πέραν της Μέσης Ανατολής, όπως στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στο Κοσσυφοπέδιο, στην αφρικανική ήπειρο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην «στην καθ’ όλα αυθαίρετη και απαράδεκτη ενέργεια της τουρκικής ηγεσίας, στο πλαίσιο του νεοοθωμανικού ιδεολογήματος, να μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, αυτό το οικουμενικό σύμβολο της Ορθοδοξίας, σε τέμενος. Αισθανόμαστε, χωρίς υπερβολή, υπερήφανοι γιατί χάριν στις δικές μας ενέργειες αυτό το ζήτημα παραμένει στην επικαιρότητα. Και είμαστε εμείς, κυρίως, αυτοί που συνεχίζουμε να ζητούμε την καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, χάριν της ιστορικής αλήθειας, της προστασίας ενός μνημείου προστατευόμενου από την ΟΥΝΕΣΚΟ, αλλά και των πανανθρώπινων ιδανικών».

Να λάβει τέλος ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εστίασε ιδιαίτερα στο «κεντρικό πρόβλημα της ΔΣΟ, καθώς εμπλέκει δύο κατά βάση ορθόδοξα κράτη, τον πόλεμο στην Ουκρανία», υπογραμμίζοντας ότι «η θέση μας ήταν εξ αρχής, από την εκδήλωση της ρωσικής εισβολής, ξεκάθαρη. Ζητήσαμε την παύση των εχθροπραξιών, την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη λύσης που θα βασίζεται στις αρχές της εδαφικής κυριαρχίας και ακεραιότητας, του σεβασμού των συνόρων και των ανθρωπιστικών αρχών. Δυστυχώς, μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο από την έναρξη αυτού του αιματηρού πολέμου, δεν έχουμε εισακουστεί. Οι φωνές της ειρήνης και της καταλλαγής είναι ακόμη αδύναμες. Τον πρώτο λόγο έχουν ακόμη τα όπλα, με συνέπεια μεγαλύτερες καταστροφές, περισσότερα θύματα, περισσότερους πρόσφυγες. Ελπίζουμε και ευχόμαστε, και από εδώ, στο όνομα των ορθοδόξων αρχών και αξιών, που είναι αυτές της ειρήνης και της αλληλοκατανόησης, σύντομα αυτός ο πόλεμος να λάβει επιτέλους τέλος».

Ομιλία Μ. Χαρακόπουλου στην 30η Γ.Σ. της ΔΣΟ

Στη λήξη της τελετής έναρξης ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσέφερε στους επισήμους αριθμημένα ανάτυπα χαλκογραφίας του Παναγίου Τάφου που τυπώθηκαν ειδικά για την επετειακή 30η ΓΣ της ΔΣΟ.

Καλωσόρισμα Μ.Χαρακόπουλου στην 30η Γενική Συνέλευση ΔΣΟ

Διαδώστε: