Η Ορθόδοξη Ανατολή, η ορθόδοξη πίστη συνδιαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την ιδιοσυστασία μας, την εθνική μας ταυτότητα και αυτό δεν πρέπει να το λησμονούμε, ιδιαίτερα στις μέρες μας, στους ταραγμένους καιρούς παγκοσμιοποίησης που έχουμε εισαγόμενα πρότυπα. Αυτά υπογράμμισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στην εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ραψάνης.
«Με πολλή χαρά ανταποκρίθηκα στην πρόσκληση και είμαι και φέτος πιστός σε αυτό το ραντεβού που δίνουμε κάθε χρόνο κόβοντας την πρωτοχρονιάτικη πίτα του Συλλόγου σας, εδώ στην όμορφη Ραψάνη. Και χαίρομαι ιδιαίτερα ακούγοντας το πλούσιο έργο, την πλούσια δράση που είχατε την προηγούμενη χρονιά, βάζοντας ήδη μόνοι σας ψηλά τον πήχη για τη χρονιά που ήδη ξεκίνησε, για την οποία να ευχηθούμε για καλή θητεία στον νικητή των εκλογών και εκ νέου Δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη. Δήμαρχε είμαστε, όπως πάντα, δίπλα σου, όπου μπορούμε να φανούμε αρωγοί και συμπαραστάτες στο έργο που επιτελείς για το καλό όλων των δημοτών του δήμου Τεμπών», είπε ο βουλευτής ο οποίος δέχτηκε πρόσκληση από την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Κατερίνα Γιαννούκα.
Εισαγόμενα μοντέλα επιχειρούν να διαβρώσουν διαχρονικές αξίες…
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «χαίρομαι κάθε φορά που ανεβαίνω στην όμορφη, στη γραφική Ραψάνη με το έντονο βυζαντινό αποτύπωμα, με τα βυζαντινά μοναστήρια που μας θυμίζουν κάτι ιδιαίτερο: Ότι ναι, όπως είπε ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής «ανήκουμε στη Δύση». Ανήκουμε στην Δύση, πολιτικά, οικονομικά, αμυντικά, σε μεγάλο βαθμό πολιτιστικά. Αλλά είμαστε και κομμάτι, μέρος της Ορθόδοξης Ανατολής. Και η Ορθόδοξη Ανατολή, η ορθόδοξη πίστη συνδιαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό την ιδιοσυστασία μας, την εθνική μας ταυτότητα και αυτό δεν πρέπει να το λησμονούμε. Ιδιαίτερα στις μέρες μας, στους ταραγμένους καιρούς παγκοσμιοποίησης που ζούμε έχουμε εισαγόμενα πρότυπα, μοντέλα, που επιχειρούν πολλές φορές να διαβρώσουν διαχρονικές αξίες και θεσμούς που κράτησαν όρθιο αυτό τον τόπο για αιώνες».
Η οικογένεια μεταλαμπαδεύει αρχές, αξίες και ιδανικά!
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στον ιερέα, π. Διόδωρο, διατύπωσε το ερώτημα «και τι θυμίζει Πάτερ μου αυτή η βασιλόπιτα που κόψαμε νωρίτερα; Ότι σε αυτόν τον τόπο που είναι ζυμωμένος με τις παραδόσεις του και την ορθόδοξη πίστη, ακόμη και όταν δεν είχε κρατική υπόσταση μετά την άλωση της Πόλης, την πτώση της υπερχιλιόχρονης Βυζαντινής Κοινοπολιτείας των Ορθοδόξων Ρωμιών, για 400 -και 500 χρόνια στη Βόρεια Ελλάδα- εξακολουθήσαμε να είμαστε Ρωμιοί και Έλληνες. Γιατί; Γιατί είχαμε την Ορθοδοξία ως βασικό πυλώνα και την Οικογένεια, που μεταλαμπάδευε αρχές, αξίες και ιδανικά. Αυτά τα δύο οφείλουμε να τα κρατήσουμε και σήμερα σε καιρούς ταραγμένους, που απειλούνται τα πολιτιστικά πρότυπα από εισαγόμενα ήθη και αξίες ξένα προς τον τόπο».
Εθνικό το έργο των πολιτιστικών συλλόγων
Ο κυβερνητικός βουλευτής συνεχάρη «τον Σύλλογο Γυναικών για το έργο του -και για αυτό είμαι εδώ κάθε χρόνο και είμαι συμπαραστάτης σε κάθε πολιτιστικό σύλλογο του τόπου μας- διότι πολλές φορές ασυναίσθητα δεν συνειδητοποιούν οι ίδιοι που μετέχουν στα συμβούλια και όσοι συμμετέχουν στις δράσεις των Συλλόγων ότι επιτελούν εθνικό έργο. Μεταλαμπαδεύουν μέσα από τους χορούς, μέσα από τις δράσεις, μέσα από τα ήθη, τον βασικό πυρήνα της εθνικής μας ταυτότητας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να το στηρίξουμε όλες και όλοι με κάθε δύναμη, όπως και όπου μπορούμε».
Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχήθηκε «η χρονιά που ξεκινάει να είναι μια χρονιά δημιουργίας, μια χρόνια ειρήνης, γιατί ζούμε σ’ έναν ταραγμένο κόσμο που το δεδομένο της ειρήνης δεν είναι αυτονόητο, όπως νομίζαμε για δεκαετίες στην Ενωμένη Ευρώπη. Και να ζητήσω την κατανόησή σας, γιατί δεν θα μείνω πολύ. Ανεβαίνοντας στην όμορφη Ραψάνη είδαμε και χιόνι. Ωραία θα ήταν να αποκλειστούμε στην Ραψάνη απόψε, αλλά αύριο (21/1) είναι η ονομαστική μου εορτή και πρέπει να είμαι στο γραφείο μου να δέχομαι φίλες και φίλους για ευχές. Και πάλι Καλή Χρονιά με υγεία και κάθε καλό στην καθεμιά και στον καθένα σας».