Μάξιμος Χαρακόπουλος στην Λεμεσό: Διαχρονική η σημασία της Κύπρου στον Ορθόδοξο κόσμο
“Αναγνωρίζουμε τη διαχρονική σημασία της Κύπρου στον Ορθόδοξο κόσμο, που συνεχίζεται ως σήμερα”. Αυτά είπε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Τροποποίησης της Ιδρυτικής Πράξης της ΔΣΟ που έλαβε χώρα στην Λεμεσό της Κύπρου, φιλοξενούμενη από την Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που βρισκόμαστε στην Κύπρο, για να ξεκινήσουμε την τροποποίηση του καταστατικού χάρτη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας. Αυτή η συνάντηση λαμβάνει χώρα την ημέρα που συμπληρώνονται 67 χρόνια από τον βάρβαρο απαγχονισμό του ήρωα της ΕΟΚΑ Ευαγόρα Παλληκαρίδη από τους Άγγλους αποικιοκράτες, ενώ φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια και από την τουρκική εισβολή και την κατοχή του 37% της Κύπρου. Η παρουσία μας εδώ, για μια ακόμη φορά, διατρανώνει την σταθερή και διαχρονική στήριξή μας στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέχρι την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης, βασισμένης στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, που θα περιλαμβάνει την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις περιουσίες τους. Επιπλέον, αναγνωρίζουμε τη διαχρονική σημασία της Κύπρου στον Ορθόδοξο κόσμο, που συνεχίζεται ως σήμερα, και μέσα από τη συνεισφορά των Κυπρίων βουλευτών στις δράσεις του Οργανισμού μας, και γι’ αυτό τους ευχαριστούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνεδρίαση της ΔΣΟ συμμετείχαν, πλην του Γ.Γ. της οργάνωσης, ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, βουλευτής, κ. Πανίκος Λεωνίδου, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής τροποποίησης του καταστατικού, ο βουλευτής της Γεωργίας κ. Ηρακλή Κανταγκισβίλι, ο βουλευτής της Κύπρου, κ. Ηλίας Μυριάνθους, ο Σύμβουλος της ΔΣΟ κ. Κώστας Μυγδάλης και ομάδα τεχνοκρατών, που βοήθησε στην επεξεργασία των προτάσεων επεξεργασίας του καταστατικού.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΔΣΟ για την ανάδειξη, και εν όψει των ευρωεκλογών, της συμβολής των χριστιανικών αξιών στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Όπως ανέφερε, ανάμεσα στις σχετικές δράσεις του επόμενου διαστήματος, ξεχωρίζει ένα διεθνές συνέδριο που θα διοργανωθεί στην Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής, της εκκλησίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας από όλη την Ευρώπη.
Από την πλευρά του ο κ. Πανίκος Λεωνίδου στην εισήγησή του υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής της ΔΣΟ και του καταστατικού της, που συντάχθηκε πριν από τριακονταετία, στα νέα δεδομένα, ώστε να ενισχύσει και να διευρύνει τον ρόλο της οργάνωσης στις νέες συνθήκες. Επισήμανε ότι η σημαντικότερη επιτυχία του θεσμού είναι η διατήρηση της ενότητάς του σε καιρούς χαλεπούς, και πάνω σε αυτή τη γραμμή θα πρέπει να συνεχιστεί η πολυσχιδής δράση του.
Τέλος, ο κ. Ηρακλή Κανταγκασβίλι επαναβεβαίωσε την απόλυτη στήριξη της Γεωργίας στις πολιτικές της ΔΣΟ και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, η οποία ταυτοχρόνως επιθυμεί να διατηρήσει τη δική της ιδιαίτερη ορθόδοξη ταυτότητα.
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.