«Η μάχη εδώ στη Δαδιά συνεχίζεται. Είναι μια δύσκολη μάχη. Είναι η μάχη όλων μας για να σώσουμε το Εθνικό Πάρκο, αυτό το σύμβολο περιβαλλοντικής συνείδησης για όλη την Ελλάδα». Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Για έκτη συνεχή ημέρα καίγεται το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, καθώς η πυρκαγιά ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου.
Επμέλεια Σβετλάνα Λεβίτσκι
Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις, η φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη και όλες οι δυνάμεις παραμένουν σε αυξημένη επαγρύπνηση ειδικά σε ό,τι αφορά στη νοτιοδυτική πλευρά προς Λευκίμη. Η ανησυχία εστιάζεται στην περίπτωση που αλλάξει η φορά του αέρα. Γίνονται μεγάλες και συντονισμένες προσπάθειες, παρά τις δυσκολίες και το δύσβατο της περιοχής, να ανοίξει αντιπυρική ζώνη. Οι υλοτόμοι την έχουν ήδη χαράξει.
Βαρύς ο απολογισμός
Πάντως, ο μέχρι τώρα απολογισμός είναι βαρύς για τις δύο μεγάλες πυρκαγιές που κατακαίουν εκτάσεις στο δάσος της Δαδιάς και στη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες. Συγκεκριμένα, περισσότερα από 25.000 στρέμματα καμένης έκτασης είναι η πρώτη εκτίμηση της καταστροφής από την πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς και αντίστοιχα περισσότερα από 17.000 στρέμματα από την πυρκαγιά στα Βατερά της Λέσβου.
Στους χάρτες που παρήγαγε η υπηρεσία NOFFi-OBAM του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ) και δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, απεικονίζονται οι καμένες εκτάσεις, με βάση την ανάλυση των πρώτων διαθέσιμων δορυφορικών εικόνων. Θα ακολουθήσουν ακριβέστερες εκτιμήσεις, όταν υπάρχουν διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες (Sentinel-2), χωρίς ενεργά μέτωπα φωτιάς.
Σύμφωνα με την προεκτίμηση της Ομάδας του ΕπαΔαΠ, στην πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου η καμένη έκταση υπολογίζεται σε 2527,9 εκτάρια. Στην πυρκαγιά στα Βατερά Λέσβου (ημερομηνία έναρξης 23/07/2022), η καμένη έκταση εκτιμάται σε 1709,67 εκτάρια.
Ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου μιλά για οικολογική καταστροφή
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, επισκεπτόμενος τις πυρόπληκτε περιοχές της Δαδιάς έκανε λόγο για την οικολογική καταστροφή, που προκαλεί η εγωιστική διαχείριση του περιβάλλοντος από τον μεταπτωτικό άνθρωπο. Μάλιστα τόνισε ότι καταστρέφοντας το περιβάλλον μας καταστρέφουμε το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών.
«Δυστυχώς δεν σεβόμεθα το περιβάλλον και εισπράττουμε αυτή την απαξίωση προς το περιβάλλον μας και τον οίκο του Θεού…. Προσευχόμεθα ο Θεός να βοηθήσει όλους τους αρμόδιους στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης καταστροφής πού μαίνεται.
Ήδη εκκενώθηκε το μοναστήρι της Δαδιάς που κι εκεί υπάρχει μία μεγάλη αναζωπύρωση και το χωριό εδώ και αυτό έχει τα δικά του τα προβλήματα. Να ευχηθούμε ο Θεός να δώσει μία σύντομη λύση. … Θέλω να πω στους ανθρώπους μας να έχουμε θάρρος και υπομονή και ελπίδα», είχε δηλώσει στο ΑΠΕ ΜΠΕ.
Στυλιανίδης: Η μάχη εδώ στη Δαδιά συνεχίζεται. Είναι μια δύσκολη μάχη
«Έχουμε δύο μέτωπα, τα οποία είναι δύσκολα, αλλά αντιμετωπίζονται. Το νότιο μέτωπο που κινείται προς τον Προβατώνα, κι ένα μέτωπο που κινείται προς Λευκίμμη. Επιτόπου επιχειρούν δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος με τη συνεργασία των Δασικών Υπηρεσιών κι έχουν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες.
Επίσης, δουλεύουν τα μηχανήματα έργου, κυρίως του Στρατού και της Περιφέρειας. Τονίζω συνέχεια την αξία της συμμετοχής όλων των φορέων. Γιατί εδώ -και το εννοώ- λειτουργούμε σαν μια οικογένεια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης. Το πιο δύσκολο μέτωπο, όπως είπε, είναι το νοτιοδυτικό και προσέθεσε ότι οι δυνάμεις εκεί επιχειρούν με μηχανήματα έργου για να διανοίξουν μία νέα αντιπυρική ζώνη και να αποφευχθεί η είσοδος της πυρκαγιάς «στην πιο σημαντική ζώνη, την Α1 [απολύτου προστασίας]», δήλωσε χθες ο κ. Στυλιανίδης.
«Συνεχίζουμε με τα μηχανήματα έργου και θεωρώ ότι μέχρι απόψε θα έχουμε έτοιμη τη νέα αυτή αντιπυρική ζώνη. Αύριο το πρωί θα επιχειρήσουν και πάλι τα εναέρια μέσα και ελπίζουμε ότι θα έχουμε καλύτερη εικόνα το πρωί. Θα μείνουμε και απόψε όλο το βράδυ στο πεδίο», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης κάνοντας λόγο για μία δύσκολη μάχη.
«Η μάχη εδώ στη Δαδιά συνεχίζεται. Είναι μια δύσκολη μάχη. Είναι η μάχη όλων μας για να σώσουμε το Εθνικό Πάρκο, αυτό το σύμβολο περιβαλλοντικής συνείδησης για όλη την Ελλάδα», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.
«Είμαστε εδώ όλοι μαζί σε αυτό το δύσκολο έργο. Δίπλα μου ο δήμαρχος Σουφλίου, ο αντιπεριφερειάρχης, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Δασική Υπηρεσία και η Διεύθυνση Δασών, η Ελληνική Αστυνομία. Είμαστε όλοι εδώ, σε δύσκολες συνθήκες και επιχειρούμε. Με σωστό συντονισμό ως μια ομάδα, ως συντονισμένη έκφραση του κράτους σε αυτή τη δύσκολη μάχη. Θα ήθελα να τονίσω κάτι για να γίνει αντιληπτό και από τους πολίτες, ότι το δάσος της Δαδιάς, το Εθνικό Πάρκο, φτάνει σε έκταση τα 420 χιλιάδες στρέμματα. Η ομάδα αυτή επιχειρεί σε πολύπλοκο, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, περιβάλλον. Με αδυναμία πρόσβασης, δύσκολο ανάγλυφο με βραχώδεις περιοχές και συχνές εναλλαγές ανέμων», σημείωσε ο υπουργός και επισήμανε ότι στόχος τους είναι να περιορίσουν τις επιπτώσεις.
« Σήμερα, δώσαμε πάλι μια πολύ δύσκολη μάχη. Όλοι. Πυροσβέστες, Δασικοί υπάλληλοι, Αστυνομία, Στρατός, εθελοντές- δούλεψαν και δουλεύουν σαν μια οικογένεια και καταφέρνουμε, παρ’ όλες τις νέες αναζωπυρώσεις, να κερδίζουμε χρόνο και να μειώνουμε τις επιπτώσεις», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανιδης.
Η ανακοίνωση από την Πυροσβεστική
Πενήντα οκτώ δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο, που στο σύνολο τους αντιμετωπίστηκαν άμεσα, και οι περισσότερες τέθηκαν υπό έλεγχο σε πρώτο χρόνο, όπως τόνισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός, σε έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε.
Στην πυρκαγιά στην Δαδιά επιχείρησαν αδιάκοπα 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθόλη την διάρκεια της ημέρας 10 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα. Στην μάχη συνδράμουν οι δασικές υπηρεσίες Έβρου με τους υλοτόμους, που πραγματοποιούν αραίωση της καύσιμης ύλης. Επίσης, το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου, μια ομάδα Δευκαλίωνα αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή. Ταυτόχρονο οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας παρέχουν κάθε συνδρομή με διάφορα υδροφόρα οχήματα.
Τι γίνεται στις άλλες πυρόπληκτες περιοχές
Στη Λέσβο: Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί περιμετρικά. Στη νοτιοανατολική πλευρά, έχουν δουλέψει τα χωματουργικά και η ζώνη και η πυρκαγιά έχει περιοριστεί. Οι δυνάμεις συνεχιζουν την κατάσβεση μικροεστιων. Το πρωί θα είναι διαθέσιμα 2 PZL, ένα Μι8 και 3 Τρακτορες.
Στα Κρέστενα Ηλείας: Η κατάσταση είναι πολύ καλή. Η πυρκαγιά έχει οριοθετηθεί και υπάρχουν μόνο καπνοί. Η δουλειά θα συνεχιστεί το βράδυ για πλήρη έλεγχο. Το πρωί θα εκτιμηθεί η κατάσταση και ανάλογα με τις ανάγκες θα χρησιμοποιηθούν εναέρια.
Στα Γρεβενά, περιοχή Τσακατούρα: Η πυρκαγιά συνεχίζει να καίει σε περιοχή απρόσιτη από το έδαφος (μεγάλο υψόμετρο, μεγάλη κλίση). Για πέμπτη ημερα εχει εκταση 50 στρεμμάτων. Το πρωί θα επιχειρήσει ένα ΑΒ214 και αν χρειαστεί και ένα Μι8.
Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για αύριο, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές: Περιφέρεια Αττικής, Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ. skai, kathimerini